x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Creșterea prețurilor nu ne afectează doar la buzunar, ci și la psihic

Creșterea prețurilor nu ne afectează doar la buzunar, ci și la psihic

de Paul Bardasu    |    17 Oct 2022   •   06:40
Creșterea prețurilor nu ne afectează doar la buzunar, ci și la psihic
Sursa foto: Pexels

Prețurile care cresc în fiecare zi ne dau bătăi de cap atât la propriu, cât și la figurat. Inflația galopantă ne afectează și bugetul, dar și sănătatea, susțin psihologii.

„Inflația are un impact asupra vieții noastre, inclusiv din punct de vedere psihologic și ce aș menționa pentru început ar fi că mulți oameni și-au schimbat în această perioadă stilul de viață complet. Spre exemplu, când vorbim de mersul la serviciu, s-ar putea să nu mai folosească mașina zilnic, ci să aleagă alte mijloace de transport. Toate situațiile de peste zi se pot schimba în funcție de veniturile și costurile pe care oamenii le au”, spune psihologul Alexandra Marin citată de wowbiz.ro.

Scumpirile afectează toate categoriile de vârstă, însă diferit de la un grup la altul. Psihologul a explicat în detaliu ce se întâmplă cu fiecare.

„Lucrurile acestea se resimt și asupra copiilor, pentru că părinții, fiind foarte stresați de faptul că toate prețurile au crescut, nu mai sunt dispuși să investească în lucruri care nu sunt neapărat o necesitate, ci mai degrabă o dorință a copiilor lor. Într-un fel este bine, pentru că îi responsabilizează pe cei mici și îi învață valoarea banilor, dar, pe de altă parte, ei au ajuns să fie mai reținuți cu dorințele lor.

În ceea ce-i privește pe adolescenți, psihologul Alexandra Marin

Adolescenții își fac probleme în ceea ce privește viitorul

Următoarea categorie a fost cea a adolescenților care, din cauza prețurilor mari și a instabilității sunt mai rezervați în ceea ce privește viitorul lor. „În cazul lor, am observat o altă tendință. Cu adolescenții am discuții despre ce vor să facă în viitor, despre vocația lor, despre meseria pe care își doresc să o urmeze. Odată cu inflația și cu schimbările în domeniul financiar și profesional, ei sunt mai rezervați cu privire la viitorul lor. Cei care până acum își doreau să fie muzicieni, artiști, să facă teatru sunt foarte sceptici cu privire la viitor, din perspectiva financiară, pentru că își dau seama cât de greu le va fi să se întrețină dintr-o profesie liberală și atunci încep să își schimbe opțiunile pentru job-uri și să se gândească mai degrabă din perspectivă financiară, decât din cea a dorințelor și pasiunilor lor”, a declarat Alexandra Marin.

Tinerii, tot mai triști

În ceea ce-I privește pe tinerii care au deja un loc de muncă, inflația le face viața mai monotonă și mai tristă. „Aceștia simt pe pielea lor faptul că salariul nu le mai ajunge în ultima vreme, am constatat că ei sunt mai reținuți în a apela la un credit sau să își schimbe locuința. La fel, nu mai au o privire clară asupra viitorului lor. Se concentrează pe prezent, ziua de azi și ziua de mâine, fără să se gândească cum vor fi peste 5-10 ani. În ambele categorii am observat o creștere a anxietății”, a mai spus Alexandra Marin.

Adulții cu copii, în depresie

Adulții percep creșterea prețurilor și mai greu, pentru că se gândesc atât la ei, cât și la copiii lor. "La cei între 30 și 50 de ani am observat faptul că ei sunt mai degrabă depresivi din cauza inflației, pentru că își fac foarte multe griji cu privire la copiii lor, dar și la propria viață.", a mai spus psihilogul pentru wowbiz.ro.

Ultima categorie studiată este cea a vârstnicilor. Aceștia simt tristețe legată de munca pe care au desfășurat-o o viață întreagă și au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. "Când vorbim de vârstnici, ei întotdeauna simt că au muncit o viață întreagă și simt că nu se pot bucura de o bătrânețe liniștită. Acolo sunt iar cazuri de depresie.", a încheiat Alexandra Marin.

Inflație de 15%

Prețurile au luat-o razna în trimestrele al II-lea și al III-lea ale acestui an, înflația ajungând la 15,1%! Prognozele BNR pentru finalul anului se situează în jurul cifrei de 14% pentru ca, la începutul lui 2023, inflația să scadă la 12-13%. În a doua jumătate a anului viitor, BNR estimează creșteri ale prețurile de 8-9%.

×