x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Criza vârstei mijlocii. Ce o generează și cum o depășim

Criza vârstei mijlocii. Ce o generează și cum o depășim

de Paul Bardasu    |    03 Iul 2023   •   08:20
Criza vârstei mijlocii. Ce o generează și cum o depășim

​​​​​​​Dacă în primii ani copilărim, apoi învățăm, ne căsătorim și facem copii, după 45 de ani încep îndoielile despre viața noastră. O criză de vârstă mijlocie este descrisă ca o perioadă de frământări, îndoieli și anxietate, pe care unii oameni o resimt la maturitate, de obicei, între 45 și 65 de ani.

Oamenii reconsideră o serie de elemente importante din viața lor și se întreabă serios, unii în mod obsesiv, dacă acesta este genul de viață pe care au visat-o și și-o doresc în continuare. Criza de vârstă mijlocie este însă considerată însă de unii cercetători drept „un mit”. Abordarea este considerată greșită de alți specialiști, care acuză că o încadrare prea generală a acestei probleme maschează poate unele dificultăți reale, de altă natură.

Cercetările arată că 10-20% dintre oameni experimentează criza vârstei de mijloc. Așa cum o descriu adepții acestei teorii, perioada dificilă este legată în principal de abordarea înaintării în vârstă și a viitorului, care inspiră teamă. Atât femeile, cât și bărbații, dezvoltă preocupări excesive diferite, iar satisfacțiile la această vârstă capătă pentru fiecare alt sens. Noile roluri și responsabilități, schimbările din carieră, viața de familie și sănătate pot crea o anumită percepție a vârstei medii. De altfel, și studiile de neuroimagistică au indicat că cortexul prefrontal medial suferă o remodelare structurală în timpul vârstei mijlocii. Comportamentul social, predispoziția personalității și profilul demografic au toate legături cu această parte a creierului, scrie doc.ro.

Care sunt semnele

Deși vârsta mijlocie a primit mult mai puțină atenție în cercetare decât alte perioade, situația se schimbă încet. Studiul Midlife in the United States a fost esențial în scoaterea în lumină a importanței studierii explicite a persoanelor aflate la mijlocul vârstei în evoluțiile psihosociale, cognitive și de sănătate: dinamica vieții de zi cu zi, dar și corelații fiziologice și neurologice.

Noțiunea de „criză de vârstă mijlocie” vine și de la Elliot Jacques, un psihanalist care a introdus termenul în 1965, după ce a observat schimbări semnificative la unii dintre pacienții săi de vârstă mijlocie. Potrivit lui Jacques, această criză determină sentimente de depresie, angoasă și pierderi legate de sfârșitul vieții, care se apropie. El a menționat, de asemenea, că aceasta implică adesea o pierdere a creativității și a încrederii. Iar pentru rezolvarea celei din urmă probleme se recurge, de obicei, la cumpărarea unei mașini sport, la căsătoria cu cineva mult mai tânăr sau la efectuarea de operații estetice pentru a arăta din nou bine.

Un alt exemplu de presupusă criză la mijlocul vârstei este fenomenul „empty nest” (cuib gol): după decenii de îngrijire a copiilor, femeile ar fi deprimate după ce aceștia au plecat de acasă.

Trecerea la vârsta mijlocie ar putea implica unele tulburări emoționale, cum ar fi:

•    Declinul fericirii și diminuarea satisfacțiilor vieții

•    Pierderea scopului și sensului vieții

•    Îndoiala de sine

•    Frustrare față de schimbarea rolurilor și responsabilităților vieții

•    Plictiseala și nemulțumirea față de relație, carieră sau viață în general

•    Îngrijorări cu privire la aspectul tău și la modul în care ceilalți te percep

•    Gânduri despre moarte și alte concepte existențiale

•    Modificări ale nivelurilor de energie, de la agitație crescută la oboseală neobișnuită

•    Mai puțină motivație sau interes în urmărirea obiectivelor și activităților de care obișnuiai să te bucuri

•    Modificări ale dispoziției, inclusiv furie, iritabilitate și tristețe

•    Modificări ale dorinței sexuale.

De ce apare

Unele dintre provocări nu sunt noi sau limitate la mijlocul vârstei, ci au apărut mai devreme în viață și sunt amplificate la mijlocul vârstei. Intensitatea lor e în creștere, deoarece adulții de vârstă mijlocie se confruntă adesea cu o multitudine probleme simultan, în timp ce dețin, de obicei, responsabilitatea pentru cei mai tineri și mai în vârstă din familie. În plus, oamenii asociază în mod obișnuit îmbătrânirea și cu schimbări fizice și mentale nedorite, cum ar fi:

•    Creșterea în greutate

•    Deteriorarea stării de sănătate

•    Scăderea atractivității și dorinței sexuale

•    Schimbări în relație

•    Alterarea memoriei și abilităților cognitive

•    Pierderea unui confort financiar sau iminența pierderii acestuia.

Pe măsură ce se ajunge la anii de mijloc, se nasc îndoieli asupra propriei persoane, mai ales în rândul celor care nu au reușit încă să-și atingă anumite obiective personale, cum ar fi achiziționarea unei case, căsătoria, realizarea unor călătorii speciale, dobândirea unei poziții sociale sau profesionale ridicate.

Cum o poți depăși

Sunt câteva strategii care te pot ajuta să gestionezi complicațiile care te încearcă. S-ar putea să te simți tentat să îți ignori frustrarea și să speri că va dispărea, dar negarea acestor sentimente nu ajută prea mult. În schimb, fă un bilanț al preocupărilor, vorbind cu cei dragi sau ținând un jurnal zilnic. Simpla conștientizare a trecerii timpului te poate ajuta să preiei controlul asupra a ceea ce stă în mâinile tale. Da, îmbătrânești, dar viața ta este departe de a se încheia.

Este firesc ca dinamica relațiilor, în special căsătoriile și parteneriatele pe termen lung, să se schimbe în timp. Uneori, aceste schimbări duc la nevoi nesatisfăcute, alături de alte conflicte. O relație tensionată îi poate face pe toți cei implicați nefericiți. Ia în considerare că nevoile tale emoționale și fizice s-au schimbat și găsește modalități să te adaptezi treptat la noua realitate.

Multe semne ale crizei vârstei mijlocii - tristețe, iritabilitate, interes scăzut pentru viață, gânduri de moarte - seamănă cu simptomele-cheie ale depresiei. Terapia te poate ajuta, indiferent de vârsta sau etapa vieții.

×
Subiecte în articol: vârsta mijlocie criza