x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum convingem copiii să mănânce legume şi fructe

Cum convingem copiii să mănânce legume şi fructe

de Oana Antonescu    |    09 Dec 2008   •   00:00

Toţi părinţii ştiu cât de importante sunt legumele şi fructele pentru sănătatea copilului lor. Dar să-l convingi să le mănânce nu e treabă uşoară. Cu forţa nu i le putem impune, dar există câteva metode mai subtile.

Fiţi cât mai creativi când combinaţi şi aşezaţi legumele pe farfuria copilului
Foto: stockxpertcom

O adevărată luptă se dă între părinţi şi copil când acesta din urmă trebuie convins să renunţe la cartofii prăjiţi şi la ciocolată în favoarea legumelor şi fructelor. Nutriţioniştii recomandă, ca şi în cazul adulţilor, consumul zilnic de legume şi fructe. Sub nici o formă nu trebuie să-l obligaţi să termine tot ce are în farfurie şi să-l ameninţaţi cu pedepse dacă refuză să le mănânce. Nu doar că nu va accepta legumele şi fructele la masă, dar ar putea dezvolta o aversiune faţă de ele.

VARIETATE
Recomandat este să-l obişnuiţi de la vârste foarte mici cu o alimentaţie bogată în legume şi fructe. Bebeluşii acceptă de obicei cu mai multă uşurinţă legumele şi fructele, dar pe măsură ce cresc îşi dezvoltă personalitatea şi îşi impun preferinţele în faţa părinţilor.

De la vârste foarte mici, trebuie să îl obişnuiţi cu o varietate de legume şi fructe. Zilnic, includeţi în alimentaţia copilului legume şi fructe colorate, care să fie atractive pentru el: verzi (broccoli, spanac, mazăre, castraveţi, verdeţuri), portocalii (morcovi, dovleac, portocale), galbene (porumb, cartofi), roşii (rodii, tomate, mere). Cu acestea pot fi amestecate în porţia zilnică şi altele, mai puţin atractive, precum conopida, ţelina, păstăile. Vor fi mai uşor acceptate când culorile sunt variate. Şi chiar dacă pe unele le va ocoli, va avea de unde alege şi cu siguranţă va mânca cel puţin o jumătate de porţie.

PUTEREA EXEMPLULUI
Nimic nu poate influenţa mai mult preferinţele alimentare ale copilului decât puterea exemplului. Mai multe studii au demonstrat că obiceiurile alimentare ale copiilor sunt puternic influenţate de cele ale părinţilor. Dacă nu mâncaţi legume şi fructe, nu trebuie să vă surprindă când copilul le refuză.

STRATEGII
O altă strategie pe care o puteţi aplica este să amestecaţi alimentele preferate ale copilului cu legume şi fructe, dar nu exageraţi cu cantităţile pentru că va sesiza rapid gustul diferit. Iaurtul, de exemplu, poate fi amestecat cu cereale, fructe uscate sau cu banane, pastele cu legume tăiate în cubuleţe mici sau supa presărată cu verdeaţă. Nu renunţaţi din prima dacă refuză unele legume sau fructe, puneţi-le pe masă periodic şi astfel se va obişnui cu ele. Când cumpăraţi legumele şi fructele, lăsaţi copilul să le aleagă singur, iar dacă aveţi grădină, încurajaţi-l să participe la cultivarea lor.

 
Cantităţi zilnice recomandate
Vârstă  Legume şi fructe
2-3 ani: 120 gr
4-8 ani: 180 gr
fete  9-13 ani :   240 gr
băieţi 9-13 ani300 gr
fete 14-18 ani:   300 gr
băieţi 14-18 ani360 gr

×
Subiecte în articol: fructe legume alimentaţie sănătoasă