x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Cum să citești limbajul trupului?

Cum să citești limbajul trupului?

08 Oct 2022   •   08:00
Cum să citești limbajul trupului?
Sursa foto: Hepta

Multe situații din viața noastră de zi cu zi implică utilizarea comunicării nonverbale. Limbajul corpului și expresiile faciale reprezintă o parte foarte importantă a procesului de comunicare.

Potrivit research.com, în viața de zi cu zi, oamenii culeg informații despre gândurile și sentimentele altora prin postura corpului, manierisme și gesturi. În 1970, profesorul de psihologie Albert Mehrabian a sugerat că, în timpul comunicării, impactul total al unui mesaj poate fi atribuit în mare măsură comunicării nonverbale.

Diferite părți ale corpului pot fi folosite pentru a indica semnale nonverbale în procesul de comunicare.

Iată câteva exemple comune de limbaj corporal și interpretările acestora:

1. Expresii faciale

Expresiile faciale formează o parte integrantă a limbajului corpului, atât de mult încât anumite expresii faciale au un sens universal.

De exemplu, o persoană zâmbește de obicei când este fericită. În același timp, lipsa zâmbetului este de obicei considerată un semn de tristețe. O persoană care se teme va avea adesea o sprânceană ridicată și o sprânceană întinsă, cu gura ușor întredeschisă.

Potrivit cercetătorilor, sprâncenele ușor ridicate și un zâmbet mic alcătuiesc expresia facială cea mai de încredere.

2. Ochii

Urmărirea mișcărilor ochilor în timpul conversațiilor este o parte naturală și importantă a comunicării. Când o persoană se uită direct în ochi în timpul unei conversații, indică faptul că este atentă și își exprimă interesul față de ceea ce spune cealaltă persoană. Pe de altă parte, o persoană care se uită frecvent în altă parte și întrerupe contactul vizual în timpul conversației indică faptul că este distrasă sau inconfortabilă. Potrivit lui D’Agostino (2013), un astfel de comportament înseamnă, de asemenea, că persoana încearcă să-și ascundă adevăratele sentimente sau intenții.

De asemenea, se pare că oamenii clipesc mai repede atunci când se simt inconfortabil sau stresați. Pe de altă parte, clipirea rar poate indica faptul că persoana încearcă în mod intenționat să-și controleze mișcările ochilor. Într-o notă mai subtilă, dimensiunea pupilei poate transmite și anumite emoții. De exemplu, s-a sugerat că pupilele foarte dilatate pot indica interes sau chiar excitare.

Cercetătorii au descoperit că diferențele culturale sunt prezente în interpretările comportamentului ochilor ca limbaj al corpului. De exemplu, în cultura anglo-saxonă, lipsa contactului vizual indică o lipsă de încredere sau de sinceritate. În cultura latină, totuși, utilizarea contactului vizual direct și prelungit poate fi considerată o provocare sau un interes romantic.

3. Gura

În afară de zâmbet, oamenii își pot folosi gura și pentru a transmite o serie de alte emoții. Buzele strânse, de exemplu, pot fi un indicator al dezaprobării. Uneori, oamenii își mușcă  buzele atunci când sunt îngrijorați sau stresați.

4. Postura corpului

Poziția întregului corp transmite informații specifice emoțiilor. Mișcările și posturile caracteristice ale corpului indică stări emoționale specifice. Acest lucru a fost cunoscut cu mult timp în urmă și exploatat ca atare de actori, regizori și dramaturgi.

De exemplu, o persoană care se simte furioasă ar avea o postură dominantă care sugerează confruntare, spre deosebire de o persoană înfricoșată care ar avea o postură de evitare.

O postură deschisă, cu trunchiul expus, indică emoții pozitive de prietenie și disponibilitate. În același timp, acoperirea trunchiului și menținerea brațelor și picioarelor încrucișate poate fi un indicator al neprieteniei, anxietății și ostilității.

O persoană care stă drept este concentrată și atentă. Pe de altă parte, a sta cu partea superioară a corpului aplecată într-o parte, implică faptul că persoana este indiferentă sau plictisită.

5. Brațele și Picioarele

Poziționarea brațelor și picioarelor poate indica multe emoții. De exemplu, brațele încrucișate pot indica starea defensivă sau dorința de autoprotecție. Postura în picioare cu mâinile așezate pe șolduri poate fi, de asemenea, o expresie a agresivității sau poate indica faptul că o persoană se simte pregătită și în control. Picioarele încrucișate pot fi, de asemenea, o expresie a nevoii de intimitate și pot indica un sentiment de închidere față de mediul înconjurător.

6. Gesturi

Gesturile reprezintă, de asemenea, o mare parte a comunicării nonverbale și, ca atare, au fost studiate pe larg. Ele sunt mișcări efectuate cu părți ale corpului, inclusiv mâinile, brațele, degetele, picioarele și capul. De exemplu, brațele încrucișate pot demonstra nesiguranță și lipsă de încredere.

Anumite gesturi sunt considerate a avea un sens universal. Un astfel de gest este ridicarea din umeri, care demonstrează o lipsă de înțelegere.

Cu toate acestea, în timp ce există gesturi cu semnificații universale, cultura dictează sensul fiecăruia în parte. De exemplu, deși este acceptabil să arăți folosind degetul arătător în anumite culturi, acest gest de a arăta cu degetul este considerat agresiv sau ofensator pentru persoanele care împărtășesc credințele hinduse.

Un alt exemplu de diferențe culturale este folosirea degetului mare pentru a semnala că totul este ok. Acest gest este acceptabil în țări precum Germania, Franța, Africa de Sud și Statele Unite. Cu toate acestea, același gest este insultător în Iran, Bangladesh și Thailanda, unde este echivalentul cu arătarea degetului mijlociu.

7. Atingere

Atingerea poate fi folosită și ca mijloc nonverbal de comunicare. Semnificația atingerilor variază în funcție de durata contactului și de locul de pe corp în care are loc atingerea.

Un studiu din 2006 a demonstrat că oamenii sunt capabili să interpreteze cu acuratețe emoțiile distincte din privirile celorlalți comunicând prin atingere.

Limbajul trupului: capcane

Cunoașterea limbajului corpului poate fi utilă, mai ales pentru că există anumite gesturi care transmit emoții negative într-un anumit context. Aceste gesturi sunt cel mai bine de evitat de către cei care doresc să fie mai atenți la ceea ce le transmit celorlalți fără să vrea.

Iată câteva exemple:

Verificarea orei.

Privitul ceasului poate indica faptul că o persoană nu se simte confortabil în situația în care se află și că are lucruri mai importante de făcut.

Poziție nepotrivită

Postura prost aleasă indică adesea o lipsă de încredere sau asertivitate. Un astfel de exemplu de postură este aplecarea.

Se frământă, strâng ceva în mână, bat din degete.

Degetele agitate pot demonstra dezaprobarea și plictiseala. De asemenea, atingerea cu degetele poate indica nerăbdare sau stres.

×