Salile de fitness mai putin conventionale le ofera "cursantilor" posibilitatea de a da kilogramele jos prin intermediul dansului. Nu exista un tipar anume al pasilor, fiecare fiind incurajat sa danseze cum crede de cuviinta, sa-si dea frau liber imaginatiei, "ca si cand nimeni nu l-ar privi". Jeannie Troy are 48 de ani si aproximativ 100 de kilograme. Ea frecventeaza o sala de fitness unde se misca mai mult sau mai putin pe ritmul muzicii care se aude in fundal. Face progrese uimitoare si, asemenea ei, femei si barbati obezi care frecventeaza acest tip de cursuri incep sa fie multumiti de felul in care arata, pentru prima data dupa ani in sir in care au incercat din rasputeri sa slabeasca, folosind diete traditionale sau apeland la medicamente de tot soiul.
Un studiu dat publicitatii peste Ocean arata recent ca 53% dintre americani incearca sa scape de surplusul de greutate capatat, in mare parte din cazuri, din sedentarism si mancatul haotic, in special de la fast-food.
Numerosi experti sunt de parere ca regimul alimentar si pastilele de slabit nu reprezinta neaparat o solutie pe termen lung pentru obezi si supraponderali. Nu putine sunt persoanele care au recurs la astfel de solutii si au ajuns, mai devreme sau mai tarziu, la cabinetul medical cu diverse probleme – tensiune ridicata, nivel mare de colesterol etc. Multi experti sfatuiesc persoanele obeze si supraponderale sa sparga tiparele si sa-si puna dorintele in aplicare, incercand sa slabeasca pe ritm de dans – cel putin asa miscarea va fi creativa, dinamica si deloc plictisitoare. Un comportament sanatos poate imbunatati viata indiferent de rezultatele pierderii de greutate. Daca abandonezi dieta impusa in favoarea "consumului intuitiv de alimente" – adica sa mananci ce-ti prieste, nu ce ti se recomanda - si daca vei incepe sa faci diferenta intre foamea emotionala si foamea fizica, vei realiza cat de usor vei slabi, spun specialistii citati de publicatiile de profil de peste Ocean.
"Poti fi sanatos cu orice greutate ai avea si asta se va intampla doar daca vei afla cum sa-ti iubesti si sa-ti respecti corpul.
Incearca sa identifici una sau mai multe activitati care te fac sa zambesti, sa te simti bine, si nu care te chinuiesc si te obosesc, pentru a afla modalitatea cea mai sincera fata de tine ca sa pierzi din greutate", scrie jurnalista Marjorie Ingall. Parerile contra sunt destul de bine justificate – grasime inseamna boala, si asta s-a demonstrat deja in studii stiintifice, insista Wahida Karmally, directorul Institutului Irving pentru cercetare clinica din cadrul Universitatii de Medicina Columbia. Cu toate acestea, exista si studii care vin in sprijinul asa-numitei metode "Poti fi sanatos cu orice greutate ai avea". O cercetare finantata de Institutul National pentru Sanatate a distribuit aleatoriu 78 de femei in doua grupuri – unul in care reprezentantele sexului frumos au fost supuse unui program de slabit cu dieta conventionala si unul in care femeile au fost lasate sa aleaga, in functie de propriile preferinte si nevoi, un regim de slabit. Aceasta categorie din urma a primit, din partea specialistilor, sfaturi cu privire la alimentatie, activitati si stil de viata sanatoase, dar nu a fost constransa sa urmeze anumite reguli. In plus, femeile lasate sa-si aleaga singure modalitatea de a slabi au fost invatate sa-si accepte corpul si sa-l respecte asa cum e el.
La finalul cercetarii s-a observat ca femeile cu program impus au slabit initial kilogramele dorite, dar le-au pus la loc in cel mult doi ani. Celelalte au inregistrat succese mai mari, pierzand surplusul de greutate si pastrandu-si, cel putin doi ani, kilogramele la care au ajuns in urma metodei neconventionale.