ÎNTREBARE ● De ce trebuie să mîncăm cartofi, brocoli...
Cromul este un oligoelement misterios. Cîţi dintre noi, de exemplu,
ştim că în compoziţia cartofului există şi crom. Dar nici despre rolul
cromului în organismul uman nu avem foarte multe informaţii. Persoanele
suferinde de diabet trebuie să acorde o atenţie specială în privinţa
aportului de crom.
ÎNTREBARE ● De ce trebuie să mîncăm cartofi, brocoli...
Cromul este un oligoelement misterios. Cîţi dintre noi, de exemplu, ştim că în compoziţia cartofului există şi crom. Dar nici despre rolul cromului în organismul uman nu avem foarte multe informaţii. Persoanele suferinde de diabet trebuie să acorde o atenţie specială în privinţa aportului de crom.
Ce ştim despre crom? Se ştie că cromul acţionează ca insulina, adică favorizează legătura insulinei cu receptorul său, facilitînd asimilarea zahărului sub formă de glucoză la nivel celular. Cromul permite aşadar reglarea nivelului insulinei din sînge, normalizarea şi stabilizarea glicemiei (nivelul zahărului în sînge). Totuşi, cromul nu realizează de unul singur scăderea glicemiei, ci împreună cu insulina.
Studii recente arată că cromul contribuie la diminuarea colesterolului total şi creşterea colesterolului bun. Astfel, persoanele care au o lipsă de crom sînt expuse aterosclerozei (tapetarea vaselor sanguine cu grăsimi).
UNDE SE GĂSEŞTE. Alimentele cele mai bogate în crom sînt ficatul de vacă, brocoli, fasolea verde, cartoful, cerealele din seminţe integrale, germenii de grîu, prunele, ciupercile, sparanghelul, carnea, drojdia de bere şi berea.
Lipsa cromului din organism dezechilibrează metabolismul glucidelor şi lipidelor, principala consecinţă fiind hiperglicemia – respectiv cantitate prea mare de zahăr în sînge – şi hiperinsulinemia – secreţie foarte mare de insulină – şi/sau hiperlipidemie – creşterea nivelului grăsimilor în sînge. La ora actuală nu există o metodă foarte precisă prin care să se stabilească nivelul cromului în organism. Totuşi, lipsa acestui oligoelement este prezentă la persoanele suferinde de diabet, în vîrstă şi la copiii afectaţi de malnutriţie. Lipsa cromului din organism dezechilibrează metabolismul glucidelor şi lipidelor, principala consecinţă fiind hiperglicemia – respectiv cantitate prea mare de zahăr în sînge – şi hiperinsulinemia – secreţie foarte mare de insulină – şi/sau hiperlipidemie – creşterea nivelului grăsimilor în sînge. La ora actuală, nu există o metodă foarte precisă prin care să se stabilească nivelul cromului în organism.
SUPLIMENTE. Totuşi, lipsa acestui oligoelement este semnalată mai frecvent la persoanele suferinde de diabet, în vîrstă şi la copiii afectaţi de malnutriţie. Se pare că agricultura intensivă a contribuit la reducerea conţinutului în crom al alimentelor. O soluţie care să rezolve problema lipsei de crom o reprezintă suplimentele nutrivitve. Cromul se găseşte în suplimente nutritive existente sub formă de comprimate sau de fiole buvabile. Dar sfatul medicului este obligatoriu înainte de a începe o cură de suplimente nutritive.
Specialiştii ne asigură că procentajul de crom găsit în mîncare nu este dăunător. Totuşi, administrarea unor cantităţi mari de crom poate cauza probleme stomacale. Prea mult crom poate afecta rinichii, ficatul, nervii şi mai poate cauza un ritm cardiac neregulat.
DOZA ZILNICĂ
Vîrsta cantitate (micrograme)
Copii 1 – 3 ani 25
Copii 4 – 12 ani 35 – 45
Adolescenţi 13 – 16 ani 5o
Bărbaţi 65
Femei 55
Gravide 60
Femei care alăptează 55
Citește pe Antena3.ro