x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet DE SEZON/Fierul ţine la distanţă infecţiile din sfera ORL

DE SEZON/Fierul ţine la distanţă infecţiile din sfera ORL

de Steluta Indrei    |    06 Dec 2008   •   00:00

Virusurile şi bacteriile care provoacă otite, rinosinuzite, faringite, laringite au un duşman de temut: fierul. Nutriţioniştii susţin că alimentele bogate în fier întăresc sistemul imunitar şi contribuie la prevenirea acestor infecţii de sezon.



Femeile şi copiii suferă frecvent din cauza lipsei fierului
Foto: stockxpertcom

Un studiu realizat în Franţa a demonstrat că lipsa de fier, frecventă mai ales în rândul copiilor şi al femeilor, favorizează apariţia repetată a infecţiilor din sfera ORL. Pentru a ne feri de aceste boli care ne ameninţă în sezonul rece, autorii studiului ne sfătuiesc să mâncăm alimente bogate în fier. Ficatul de pui sau de vită este cea mai importantă sursă de fier. În 100 de grame de ficat se găsesc între 4 şi 12 miligrame de fier uşor asimilabil. 120 de grame de ficat furnizează aproximativ 15%-20% din necesarul zilnic de fier al unui adult. Pentru o mai bună asimilare a fierului este bine să stropim ficatul, după ce îl pregătim la cuptor sau pe grătar, cu puţin suc de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat.

CARNE SLABĂ
Un alt aliment care conţine fier uşor asimilabil este carnea, în special cea roşie (de porc, vită sau vânat). 100 de grame de carne de vită conţin peste 2 miligrame de fier. Însă nutriţioniştii ne atrag atenţia să alegem carnea slabă, care conţine puţine calorii şi grăsimi. Ce înseamnă carne slabă? Pentru a fi numită slabă, carnea de vită trebuie să conţină 5% grăsimi, carnea de viţel – 3% grăsimi, carnea de porc – 6% grăsimi, carnea de miel – 10% grăsimi. Totodată, nutriţioniştii ne sfătuiesc să punem alături de friptura pregătită la grătar legume verzi: spanac, salată verde, broccoli, varză, sparanghel, andive, fenicul, care sunt bogate în fier şi vitamina C. Surse importante de fier sunt şi peştele şi fructele de mare. Iată numai câteva exemple: stridiile conţin 12 mg fier/100 g, crevetele – 3 mg, scoicile – 3 mg, somonul – 1 mg, păstrăvul – 1,9 mg, crapul – 1,6 mg.

ATENŢIE LA ASOCIERI!
Dar nu este suficient să includem în dietă alimente bogate în fier, ci trebuie să fim atenţi şi cu ce le asociem. Pentru că fierul este un mineral care se asimilează în anumite condiţii. Ceaiul este cel mai nepotrivit în combinaţie cu alimentele care conţin fier. Polifenolii din ceai împiedică absorbţia a 70% din cantitatea de fier provenită din alimentaţie.
Pentru a preveni carenţa de fier, este indicat ca iarna să mâncăm citrice, kiwi, ananas şi legume proaspete.

×
Subiecte în articol: fier alimentaţie sănătoasă