x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Detoxifiant natural

Detoxifiant natural

de Cristina Andreea Calin    |    10 Dec 2009   •   00:00
Detoxifiant natural

Sărbătorile de iarnă ne vor face să uităm de cumpătare când ne aşezăm la masă. De aceea, avem nevoie de un aliat în lupta cu toxinele pe care le vom ingera din alimentele pline de grăsimi trans şi de glucide rafinate.



Ne trebuie un aliment-minune care să conţină fibre, antioxidanţi, vitamine şi pectine naturale. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că un astfel de produs este magiunul natural de prune Topoloveni.

Un argument puternic pentru care acest dulce 100% natural îl are în lupta cu toxinele din organism este conţinutul mare de fibre atât solubile, cât şi insolubile, în cantitate totală de 34,2%. Regulamentul European 1924/2006 denumeşte alimentul bogat în fibre acel produs care are cel puţin 6% din compoziţie fibre. Principalul beneficiu al acestora este acţiunea eficientă asupra constipaţiei, o problemă frecventă după mesele copioase de Sărbători.

De asemenea, pectina, o fibră alimentară naturală, este un aliat în lupta organismului cu colesterolul, dar şi un ajutor pentru buna funcţionare a pancreasului. De aceea, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi că magiunul de Topoloveni este un produs indicat şi în dieta diabeticilor. Indexul glicemic este de 39 (IG=39).
O lingură de magiun este echivalentă cu o felie de pâine, din punct de vedere al conţinutului de glucide.

Cantitatea mare de antioxidanţi face ca produsul să aibă o capacitate uriaşă de distrugere a radicalilor liberi, 275. Pentru a face comparaţie, afinele, care sunt considerate unele dintre fructele cu potenţial antioxidant foarte mare, au doar 13,427. Mai mult, imunitatea va fi stimulată, mai ales că pe lângă antioxidanţi există şi o serie de vitamine şi minerale, aşa cum rezultă în urma testelor realizate în 2009, la Institutul de Cercetări Alimentare.

CERTIFICARE
Nici una dintre micro- şi macroelementele nutritive existente în pruna în stare crudă nu sunt distruse în procesul de producţie pentru că sunt folosiţi aburii, astfel încât temperatura de producţie este controlată în permanenţă. Centrul Naţional de Încercare şi Expertizare a Produselor LAREX a certificat, în 2009, faptul că nu există nici un fel de reziduuri sau substanţe de natură chimică în magiunul natural de prune Topoloveni, ceea ce face ca produsul să fie foarte aproape de obţinerea unui certificat de aliment ecologic.

Până atunci, profesorul Mencinicopschi spune că prin prisma compoziţiei, magiunul este un aliment funcţional, care contribuie la starea optimă de sănătate fizică, psihică şi mentală a populaţiei.

×
Subiecte în articol: bun de consum