x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Dieta care taie pofta cancerului

Dieta care taie pofta cancerului

00 0000   •   00:00

Doar 3%-5% dintre cazurile de cancer sunt determinate de factori genetici (antecedente de cancer in familie). "In restul cazurilor, cel mai important factor de risc in dezvoltarea acestei boli este alimentatia. Bineinteles, alaturi de stilul de viata dezorganizat, de fumat sau poluare. Adoptarea unei diete adecvate stimuleaza mecanismele naturale de detoxifiere a organismului si inhiba aparitia si dezvoltarea tumorilor. Alimentul actioneaza de la nivelul genelor", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Cu alte cuvinte, prin dieta putem preveni cancerul si tine in frau chiar si factorii genetici. Daca insa dezechilibrul este caracteristica principala a regimului alimentar, atunci totul scapa de sub control.

Pentru a tine la distanta cancerul, dar si afectiunile cardiovasculare, si obezitatea, dati legumelor, fructelor, cerealelor integrale, pestelui locul pe care il merita in dieta dumneavoastra. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi enumera factorii alimentari care scad riscul de cancer: suplimente alimentare naturale, 2-3 litri de apa plata pe zi, alimente cu seleniu (fructe, legume, oua, cereale integrale), alimente cu zinc (fructe de mare), ceai verde, ulei de masline (o lingura pe zi), vin rosu (nu mai mult de un pahar pe zi).

Dieta anticancer trebuie sa respecte cateva reguli simple, dar deosebit de importante:
  • 1. Mancati cinci portii de legume si fructe zilnic!
  • 2. Dimineata, inlocuiti sandvisul cu salam si paine alba cu o portie de cereale integrale!
  • 3. De doua-trei ori pe saptamana desfatati-va cu o portie de peste gras oceanic (macrou, cod, hering)!

    Fructe, legume, cereale

    Magdalena Kucova/DREAMSTIME
    De ce atat de multe fructe si legume? Pentru ca acestea contin cantitati insemnate de antioxidanti: vitamina C, betacaroten, seleniu, vitaminele B1, B3, B5, B6, magneziu, zinc, cupru, acid folic. Antioxidantii distrug radicalii liberi – deseuri celulare produse pe de o parte de organismul uman, iar pe de alta parte, de factorii din mediu (fumatul, radiatiile, medicamentele, poluarea, razele ultraviolete etc.). S-au stabilit corelatii intre radicalii liberi si mai mult de 200 de boli pe care acestia le cauzeaza. Intre aceste boli se numara bineinteles si cancerul.

    FRUCTE. Merele, perele, portocalele, kiwi... toate sunt aliatii nostri contra cancerului. Totusi, daca s-ar face un clasament al fructelor din punct de vedere al proprietatilor anticancerigene, pe primele locuri ar fi fructele de padure. Acidul cumaric si acidul clorogenic, care se gasesc n aceste fructe, mpiedica formarea substantelor cancerigene n organism. Antocianidinele – substante care le dau fructelor de padure culoarea rosie sau albastra – sunt antioxidanti naturali cu actiune anticancerigena.

    S-a dovedit ca legumele au actiune anticancerigena mai puternica decat fructele. Campioane sunt cele din familia verzei. Datorita substantelor biologic active pe care le contine, varza poate contribui la eliminarea toxinelor din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat. Efect similar are si broccoli, persoanele care mananca sau beau suc de broccoli de doua ori pe saptamana prezentand un risc scazut de a suferi de cancer.

    Regula numarul doi se refera la cerealele integrale. Acestea au un continut ridicat de fibre alimentare care stimuleaza digestia. Datorita fibrelor, cerealele joaca un rol deosebit in prevenirea cancerelor, in special a celui de colon.

    Pestele

    Pestele este un aliat puternic in lupta contra cancerului. In ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai mult despre rolul acizilor grasi esentiali omega 3 si omega 6 in dieta noastra. Acizii omega 3 (peste, ulei de masline) sunt de partea noastra, pe cand cei omega 6 (ulei de floarea-soarelui, de sofranel, din germeni de porumb) favorizeaza aparitia bolilor. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi precizeaza: "Raportul optim intre aceste doua serii de acizi este de 1 la 8, altfel spus o parte de acizi grasi omega 3 la maximum opt parti de acizi grasi omega 6". In dieta moderna, acest raport ajunge insa si la 1 la 23. N-ar trebui sa ne mai miram atunci de unde atatea boli, de ce cazurile de cancer sunt mai numeroase de la an la an.

    ANTICANCER. Studii efectuate in Japonia au aratat ca patlageaua vanata se situeaza imediat dupa varza in ceea ce priveste actiunea anticancerigena. In general, persoanelor cu cancer le sunt recomandate legume crude, vinetele si rosiile fiind printre putinele care isi mentin proprietatile si daca sunt preparate termic. Licopenul din rosii este un antioxidant puternic, cu efect anticancerigen, care nu se distruge total prin fierbere.

    Sfatul medicului

    "Prevenirea cancerului inseamna in primul rand o imunitate de fier. Multe alimente au proprietati imunostimulatoare si imunomodulatoare: iaurturile imbogatite cu bacterii probiotice, usturoiul, ceapa, soia, unele plante (echinacea). Din pacate, imunitatea nu este tocmai punctul forte al omului modern. De vina este tot dieta. Produsele inalt procesate, mezelurile, branzeturile topite, margarinele, produsele fast-food, E-urile sunt dusmanii imunitatii", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. De asemenea, exista unele alimente care blocheaza functiile de detoxifiere ale organismului, ceea ce genereaza radicali liberi si, implicit, imunitate scazuta. Prof dr. Gheorghe Mencinicopschi ne da un exemplu.
    "Grapefruitul este utilizat ca detoxifiant in numeroase diete pentru slabit. Totusi s-a dovedit ca el blocheaza de fapt mecanismele naturale de detoxifiere. Vinovata este o substanta din acest fruct – naringina. De aceea evitati consumul excesiv de grapefruit".

    Stiati ca

  • Cercetatorii de la Universitatea Stockholm (Suedia) au descoperit in compozitia chipsurilor o substanta cancerigena si neurotoxica – acrilamida. Aceasta este generata in procesul de pregatire a chipsurilor, atunci cand zaharurile vin in contact cu grasimi foarte incinse.
  • Merele, coacazele contin acid elagic, o substanta cu proprietati anticancerigene dovedite.
  • Carnea rosie in cantitati mari favorizeaza aparitia cancerului digestiv. S-a dovedit de asemenea ca riscul de cancer de colon este de trei ori mai mare la persoanele care consuma multa carne rosie. Cancerul de pancreas este mai des intalnit la consumatorii de carne prajita, pentru ca substantele cancerigene produse in timpul prajirii suprasolicita pancreasul.
  • Suplimentarea dietei cu seleniu reduce incidenta si previne aparitia cancerului de prostata. In cazul bolnavilor de cancer, seleniul contribuie la eficienta chimioterapiei.
  • ×