200 miligrame de potasiu se găsesc în 100 de grame de dovleac. Potasiul stimulează funcţionarea sistemului cardiovascular
Previne tulburările de vedere şi îmbătrânirea pielii. Ţine la distanţă stresul. Asigură funcţionarea muşchiului cardiac. Iată trei argumente pe care nutriţioniştii le aduc în favoarea consumului de dovleac.
Dovleacul este una dintre cele mai bune surse de betacaroten, antioxidant care previne tulburările de vedere şi îmbătrânirea precoce. Sub formă de plăcintă sau copt la cuptor, dovleacul protejează împotriva cataractei prin porţia de betacaroten pe care ne-o oferă. În 100 g dovleac se găsesc 1,8-2 mg betacaroten sau provitamina A. "Betacarotenul este pigmentul care îi dă dovleacului culoarea specifică. În
privinţa conţinutului de betacaroten, dovleacul se clasează imediat după morcovi şi spanac. O dată ajuns în organism, betacarotenul se transformă în vitamina A, indispensabilă sistemului imunitar", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
PREVINE ÎMBĂTRĂNIREA
Tot betacarotenului i se datorează proprietăţile fotoprotectoare ale dovleacului. Betacarotenul stimulează sinteza de melanină în piele, protejând pielea de razele ultraviolete, de îmbătrânirea precoce şi de cancerul cutanat. De asemenea, betacarotenul are un rol deosebit în prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului sau diabetului. "Cu cât fructele şi legumele sunt mai intens colorate, cu atât sunt mai bogate în vitamine şi minerale. Dovleacul face parte din această categorie, fiind bogat în vitamina C, vitamine din complexul B, potasiu, magneziu, calciu, fier", spune specialistul nostru. În 100 g dovleac se găsesc mai mult de 750 mg minerale, dintre care cea mai mare pondere o are potasiul – 200 mg. Potasiul stimulează funcţionarea sistemului cardiovascular şi a celui nervos.
REMEDIU ANTISTRES
Funcţionarea sistemului nervos este asigurată de magneziul (10 mg/100 g) şi calciul (27 mg/100 g) pe care ni le oferă dovleacul. Pentru binele sistemului nervos, dovleacul furnizează triptofan. Acesta este un aminoacid care se transformă în serotonină la nivelul sistemului nervos. Serotonina are efect euforizant, combate stresul, fiind asociată cu starea de bună dispoziţie, cu starea de bine. În acelaşi timp, triptofanul din dovleac participă la prelucrarea de către organism a vitaminei B3, necesară pentru funcţionarea sistemului nervos şi prevenirea tulburărilor de memorie. Este bun şi pentru digestie dovleacul, arată nutriţioniştii. Efectul de stimulare a digestiei se datorează fibrelor: 1,3 g/100 g. Acestea contribuie la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipaţia. De asemenea, fibrele scad colesterolul, reducând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
100 g dovleac
Calorii 20Carbohidraţi 4 g
Proteine 1 g
Fibre 1,3 g
Potasiu 200 mg
Magneziu 10 mg
Calciu 27 mg
Fier 0,6 mg
Betacaroten 1,8-2 mg
Vitamina C 7 mg
Citește pe Antena3.ro