x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fericirea are culoarea verde

Fericirea are culoarea verde

de Steluta Indrei    |    06 Mai 2008   •   00:00

Razele blînde ale soarelui, verdele crud, mirosul fin al florilor de mai ne umplu sufletele de bucurie. Renaştem asemenea naturii, ne trezim din amorţire şi simţim nevoia unui nou început. Ne dorim o schimbare, ne facem planuri, ne înnoim garderoba, ne schimbăm coafura... Cel mai uşor este să schimbăm ceva în înfăţişarea noastră. Pentru a reuşi să ne schimbăm şi starea de spirit avem nevoie de ceva voinţă. În acest scop este important să ne eliberăm mintea. Să lăsăm deoparte grijie de zi cu zi, să ne acordăm momente în care să facem numai ce ne place.



Mergeţi în mijlocul naturii! Lăsaţi-vă mîngîiaţi de razele soarelui, ascultaţi trilul privighetorii! Înnoiţi-vă garderoba, dar şi starea de spirit.


Razele blînde ale soarelui, verdele crud, mirosul fin al florilor de mai ne umplu sufletele de bucurie. Renaştem asemenea naturii, ne trezim din amorţire şi simţim nevoia unui nou început. Ne dorim o schimbare, ne facem planuri, ne înnoim garderoba, ne schimbăm coafura... Cel mai uşor este să schimbăm ceva în înfăţişarea noastră. Pentru a reuşi să ne schimbăm şi starea de spirit avem nevoie de ceva voinţă. În acest scop este important să ne eliberăm mintea. Să lăsăm deoparte grijie de zi cu zi, să ne acordăm momente în care să facem numai ce ne place.


Fără laptop

Ce-ai zice dacă ţi-ai lua o zi liberă? Este mai greu pentru un om cu un program încărcat. Dar nu e imposibil. Măcar în week-end uită de telefon, de laptop, de întîlniri contra cronomentru. Mergi cu jumătatea ta într-o excursie, bucuraţi-vă de frumuseţea naturii în acest anotimp, de ciripitul păsărelelor şi zumzetul albinelor. Primăvara este aici cu toate minunăţiile ei, dar nu durează o veşnicie. Azi e, mîine nu mai e!
Studiile au demonstrat că admirarea unui peisaj frumos stimulează secreţia de endorfine, acele substanţe din creier supranumite hormonii fericirii. Iată un argument în plus pentru o ieşire la munte sau la pădure.

Poţi aduce puţin din frumuseţea naturii şi în casa ta. Transformă-ţi căminul într-o oază de relaxare cu ajutorul plantelor în ghiveci. În plus, ele îmbunătăţesc calitatea aerului din locuinţa ta. Nu uita că plantele sunt vii şi reuşesc să îţi facă viaţa mai frumoasă fără să-ţi ceară nimic în schimb.


Cel mai lung anotimp

Deşi în societatea actuală s-a pierdut legătura ancestrală dintre om şi natură, psihologul Mirela Zivari de la Clinica Psihoconsulting este de părere că avem totuşi un comportament sezonier. "Oamenii au nevoie de explicaţii pentru ceea ce simt, pentru modul în care se comportă. Ei consideră schimbarea anotimpului cauza principală a stării lor interioare. De fapt, este vorba despre un model de comportament, înscris parcă în codul nostru genetic. În funcţie de acesta avem un set de reacţii specifice fiecărui anotimp, cercetătorii denumind acest model comportament sezonier. Primăvara este considerată drept cel mai lung anotimp din punct de vedere psihologic. După sărbătorile de iarnă şi pînă la Cireşar, oamenii se comportă ca şi cum sunt într-o continuă schimbare, renaştere, redefinire. Şi toate acestea se regăsesc în modul lor de viaţă: de la stabilirea unor noi obiective pînă la curăţenia locului în care trăiesc". 


Ce-şi doresc femeile

Potrivit psihologului nostru, femeile resimt mai puternic decît bărbaţii nevoia de schimbare. De aceea, este firesc ca primăvara orice femeie să-şi aranjeze părul, să îşi dorească o haină nouă, un pantof nou, un fard, o carte. "Este ca şi cum bucuria interioară creată de venirea primăverii nu poate fi simţită în totalitate pînă nu o percepem şi la nivel concret", explică Mirela Zivari. Chiar dacă unele voci masculine ar putea susţine că femeia găseşte orice motivaţii pentru o mică partidă de shopping, specialistul nostru crede că dorinţa de a cumpăra lucruri noi este absolut firească primăvara.

De ce le place femeilor mai mult decît bărbaţilor să meargă la cumpărături? Psihologul spune că acestea sunt tot paternuri (modele) extrem de vechi. Bărbăţilor le place în continuare să meargă la război, numai că în zilele noastre asta se reduce fie la un joc pe calculator, fie la "luptele" din traficul aglomerat. Iar femeilor le place să se ocupe de lucruri care ţin de casă: decorare, curăţenie, pregătirea hranei, cumpărături. Shoppingul este varianta modernă a femeilor de a se ocupa de acele lucruri tradiţionale care ţin de îndeletnicirile lor.


Femeile cu natura, bărbaţii cu grătarul

Dacă pentru femei primăvara înseamnă emoţia unui nou început, a primului fir de iarbă şi a primei flori, pentru bărbaţi sosirea anotimpului cald este asociată cu lucruri mai pragmatice. Bărbaţii se bucură şi ei de peisajele deosebite şi de culorile primăverii. Dar emoţiile lor sunt diferite de cele ale femeilor. Psihologul Gabriela Ianculescu, de la clinica Psihoconsulting, ne explică de unde provin aceste diferenţe între modul de exprimare a emoţiilor la bărbaţi şi la femei. "Şi pentru bărbaţi şi pentru femei, primăvara este un motiv de bucurie. Însă femeile îşi manifestă această bucurie admirînd peisajele, mirosind florile, amintindu-şi evenimente emoţionante din trecutul lor... În acelaşi timp, o dată ce au văzut că afară e din ce în ce mai cald şi că iarba a înverzit, bărbaţii încep să se gîndească la diferite modalităţi de a profita de vremea bună. Aceste diferenţe se explică prin faptul că bărbatul este construit să perceapă totul dintr-o perspectivă logică, iar femeile dintr-o perspectivă emoţională şi creativă", arată specialistul nostru.


Creierul dictează

Studii realizate de cercetătoarea canadiană Sandra Witleson au demonstrat că, în cazul bărbaţilor, emoţiile sunt localizate în emisfera dreaptă a creierului, în timp ce la femei emoţiile sînt percepute cu ambele emisfere. "Această dominantă cerebrală a bărbaţilor nu le permite să îşi exprime emoţiile asemenea femeilor. Ei au întotdeauna tendinţa de a-şi justifica raţional bucuriile şi tristeţile", subliniază psihologul Gabriela Ianculescu. De aceea, nu trebuie să fim uimiţi atunci cînd, în timp ce femeia se opreşte să admire copacii înfloriţi, bărbatul se grăbeşte să ajungă mai repede la iarbă verde ca să poată să mănînce un grătar bine făcut şi ca să joace fotbal pe iarbă cu prietenii.

O dată cu începutul sezonului cald, femeia simte mai intens dorinţa de a hoinări prin magazine pentru a cumpăra atît pentru ea, cît şi pentru familia ei cele mai trendy haine. De asemenea, primăvara este sezonul plimbărilor în natură: femeile vor pur şi simplu să se plimbe prin parc şi să asculte cîntecul privighetorii împreună cu partenerul. În tot acest timp, bărbatul nu ştie cum să procedeze, cum să îşi "păcălească" partenera ca să mai iasă din rutina cuplului şi să evadeze la o bere sau la o partidă de fotbal cu prietenii.


DIFERENŢE. Şi bărbaţii şi femeile simt nevoia schimbării o dată cu sosirea primăverii. Diferenţa este însă că, în timp ce femeile îşi schimbă look-ul şi garderoba, bărbaţii îşi doresc o schimbare a activităţilor. Dacă toată iarna bărbatul nu a avut de ales şi a trebuit să îşi petreacă tot timpul alături de familie, între patru pereţi, primăvara el preferă fotbalul în natură, fie cu prietenii, fie chiar cu copiii.

SHOPPING. Singure sau cu prietenele, femeile adoră hoinăritul prin magazine. Shoppingul este o modalitate de evadare din cotidian, dar şi o competiţie feminină. De obicei, femeilor le place să se laude cînd găsesc cea mai frumoasă rochie, la cel mai bun preţ, eventual de firmă. "Shoppingul poate deveni o activitate competitivă, în care valoarea individuală se regăseşte în capacitatea de a cumpăra la preţuri convenabile lucruri pe care lumea să le remarce şi să te întrebe de unde sînt", remarcă psihologul Mirela Zivari.

MACHIAJ. În această primăvară, femeile se pot bucura de o adevărată armonie de culori naturale în machiaj. Sînt în tendinţe nuanţele freziilor – lila, galben, vernil, orange şi roz, care se pot regăsi în combinaţii strălucitoare pe pleoape. Genele rimelate contribuie la conturarea unei priviri tandre. Obrajii se vor farda cu roz pal, iar buzele vor fi uşor sidefate. Fondul de ten va fi obligatoriu transparent şi hidratant.

×
Subiecte în articol: femeile psihologie primavara