Specialiştii din Romănia sunt impărţiţi in două tabere. Niciunii nu reuşesc să işi impună punctul de vedere legat de fortifierea universală cu fier şi cu acid folic.
Fortifierea universală a făinurilor cu fier şi cu acid folic este un proiect iniţiat de ANAMOB şi UNICEF Romănia, după cum se menţionează pe site-ul celui mai important for mondial care se ocupă de această problemă "Flour Fortification Initiative."
Dr Tania Goldner, project officer health and nutrition UNICEF, spune insă că acest proiect a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii incă de acum şase ani şi se inscrie in proiectul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de combatere a "foamei de micronutrienţi".
INTERVENŢII. Pentru că in Romănia s-a constatat că sunt foarte multe persoane care suferă de anemie, Tania Goldner spune că "avem toate semnalele că trebuie venit cu un set de intervenţii", iar una dintre acestea este fortifierea universală a făinurilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune, citănd "Ghidul de fortifiere a alimentelor cu micronutrienţi" al OMS, că primele etape de corectare a acestor carenţe sunt "sporirea aportului alimentar prin creşterea producţiei agroalimentare şi facilitarea accesului la hrană sănătoasă a intregii populaţii, educaţia nutriţională şi etichetarea corectă a alimentelor. Fortifierea este doar o strategie complementară in cazul in care primele soluţii nu funcţionează.
Tania Goldner spune că populaţia nu ar trebuie să işi facă probleme legate de fortifiere, pentru că "doar se reface compoziţia produsului", in acest caz se adaugă in făină fierul pierdut prin prelucrarea grăului. Acesta este cel mai aprins subiect de discuţie, pentru că nutriţioniştii nu sunt de acord cu tipul de fier adăugat. Mencinicopschi spune că "in produsele alimentare fabricate pe bază de făină, se folosesc şi alte ingrediente şi aditivi alimentari, constituind o matrice alimentară complexă, in care formele de fier neadecvate pot reacţiona, producănd schimbări de gust şi culoare sau scăderea eficacităţii şi modificarea toxicităţii unor aditivi alimentari adăugaţi." Mai mult, avănd in vedere că in Romănia sarea este imbogăţită cu iod, trebuie ţinut cont că acesta este distrus de fier.
Profesorul Constantin Ionescu Tărgovişte completează părerea lui Mencinicopschi spunănd că "niciodată nu s-a dovedit că fierul acesta mineral ar putea corecta vreo anemie dacă nu-i aduci in paralel aminoacizi esenţiali de care ai nevoie."
SUEDIA. Acelaşi tip de discuţii de poartă acum şi in alte ţări ale lumii. In Suedia, in urma constatării că 30%-38% dintre fetele adolescente suferă de anemie, s-a pus in discuţie reintroducerea fortifierii univerale a făinurilor cu fier. Swedenâs National Food Administration punănd in balanţă atăt efectele pozitive, căt şi pe cele negative ale acestei măsuri, a hotărăt să se ocupe mai mult de educarea cu privire la o dietă sănătoasă şi să rezolve problema in acest fel.
INTERZIS. Decizia autorităţilor suedeze se datorează şi faptului că sunt multe categorii de persoane cărora fierul le este interzis. Şi la noi in ţară există această categorie de bolnavi, despre care Tania Goldner spune că din moment ce sunt sub atenta supraveghere a medicului, aceştia vor fi sfătuiţi să nu consume produsele fortifiate. Costin Gănescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Persoanelor cu Thalasemie Majora spune că "in Romănia există la ora actuală un număr de aproximativ 305 pacienţi cu talasemie majoră care vor fi direct afectaţi de această măsură". Pentru aceşti bolnavi, "orice aport exogen de fier este contraindicat, ei dezvoltăndu-şi oricum mecanisme crescute de absorbţie a fierului din alimente". De asemenea, fierul le este contraindicat suferinzilor de hemocromatoză, celor cu afecţiuni hepatice acute sau cronice, bolnavilor de cancere. Aceste persoane vor fi obligate să consume păine neagră sau să se apuce de făcut făină la domiciliu. De aceea, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor recomandă evitarea introducerii unei astfel de măsuri, pentru că nu toată lumea are nevoie de fier şi de acid folic şi mai mult, vor fi introduşi in păine doi noi aditivi.