x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fii atent ce pui pe farfurie!

Fii atent ce pui pe farfurie!

18 Dec 2007   •   00:00

Ştiaţi că intre alimentele pe care le punem pe farfurie se pot stabili nişte legături periculoase pentru sănătatea noastră? Ştiaţi că păinea nu se impacă deloc cu friptura şi cartofii prăjiţi?

Ştiaţi că intre alimentele pe care le punem pe farfurie se pot stabili nişte legături periculoase pentru sănătatea noastră? Ştiaţi că păinea nu se impacă deloc cu friptura şi cartofii prăjiţi? Sau că in prăjituri, in produsele de patiserie, grăsimile amestecate cu zahărul formează o combinaţie nefericită din punctul de vedere al digestiei? Toate aceste legături periculoase ne păndesc mai ales in perioada Sărbătorilor de iarnă, atunci cănd nu prea rezistăm ispitei de a ne infrupta din bunătăţile puse pe masă: sarmale, tobă, cărnaţi, salată de boeuf cu multă maioneză, cozonaci, prăjituri cu ciocolată şi frişcă din belşug. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune cum stau lucurile: "Tendinţa de a mănca mai picant şi mai gras decăt de obicei poate provoca tulburări hepatice, biliare. Cei mai mulţi incriminează carnea de porc pentru aceste probleme. Insă carnea de porc nu este atăt de rea dacă nu este consumată in exces şi nu este foarte grasă. Vinovate sunt combinaţiile neinspirate pe care le facem noi".

Fără păine lăngă friptură

Prănzul preferat pentru cei mai mulţi dintre noi constă intr-o friptură şi o salată de legume. Ne inşelăm dacă credem că este cea mai bună alegere. Combinaţia dintre friptură şi salata de legume nu este prea inspirată din punctul de vedere al digestiei. "Carbohidraţii (legumele) consumaţi in acelaşi timp cu proteinele de origine animală (carnea) pot provoca balonări şi pot intra in fermentaţie. Cel mai bine ar fi ca salata de legume să fie consumată cu o jumătate de oră inainte de masă. Dacă mai adăugăm şi o porţie de cartofi prăjiţi sau o felie de păine, cu atăt mai mult vom avea probleme cu digestia", ne atrage atenţia specialistul nostru. Tulburările digestive, balonările apar pentru că ritmul de digerare a proteinelor şi a carbohidraţilor este diferit. Despre cartofii prăjiţi, toată lumea ştie că nu sunt sănătoşi. Ce se intămplă cu piureul sau cu cartofii natur? Dacă ii punem pe aceeaşi farfurie cu un şniţel sau cu o friptură, efectele sunt aceleaşi ca şi in cazul cartofilor prăjiţi. Pentru a uşura digestia, putem să punem lăngă friptură căteva murături, in loc de cartofi.

Ananasul stimulează digestia

Carnea, in special cea grasă şi prăjită consumată in exces de Sărbători, are nevoie de 15-20 de ore pentru a fi digerată, in vreme ce pentru legume sunt suficiente două-trei ore. Pentru a fi digeraţi, carbohidraţii (păinea, cartofii, pastele făinoase, produsele de patiserie) au nevoie de alte enzime digestive decăt proteinele sau grăsimile. Proteinele, grăsimile, zaharurile se vor impiedica reciproc in a fi digerate dacă amestecăm la aceeaşi masă sarmale, friptură, cărnaţi, păine, tort cu multă frişcă. Ca să prevenim indigestiile, imediat după masă putem consuma căteva feliuţe de ananas crud. Ananasul stimulează digestia, previne arsurile gastrice şi contribuie la arderea naturală a grăsimilor. Efect de stimulare a digestiei au şi băuturile amare - cafeaua sau ceaiul fără zahăr.

Desertul

Dulciurile fac deliciul oricărei mese. Cu mic, cu mare abia aşteptăm momentul in care va fi tăiat tortul garnisit cu multă ciocolată şi frişcă. Prăjiturile, dulciurile cu frişcă sunt foarte săţioase, insă din cauza grăsimilor, a ouălor conţinute, ele pot provoca indigestii, colici biliare. Nutriţioniştii ne dezvăluie un secret ca să evităm asemenea probleme: nu trebuie să devorăm dulciurile imediat după friptură. Frişca este de fapt grăsimea din lapte, de aceea este un produs foarte bogat in calorii. "Persoanele fără restricţii alimentare pot mănca una-două linguriţe de frişcă. Tortul cu multă frişcă le este interzis cu desăvărşire persoanelor care au tulburări biliare sau celor care au colesterolul crescut. De asemenea, trebuie să atragem atenţia asupra sortimentelor de frişcă vegetală din comerţ. Frişca vegetală conţine grăsimi hidrogenate şi parţial hidrogenate, mai dăunătoare decăt cele din lapte", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

ALCOOL. Masa de Crăciun este stropită obligatoriu şi cu un pahar cu alcool. Băuturile alcoolice ne pot fi insă şi prieteni, şi duşmani. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să incepem şi să incheiem masa de Crăciun cu o băutură amăruie (campari, gin tonic, martini). Aceste băuturi au capacitatea de a stimula digestia. Dar atenţie la excese! Alcoolul se transformă in duşman dacă abuzăm de el. O masă copioasă insoţită de mai multe pahare cu alcool creşte riscul apariţiei unei crize de pancreatită acută.

Sfatul medicului

La chefurile de Sărbători este foarte populară combinaţia dintre o băutură energizantă şi alcool. "O bombă pentru sănătate! Zahărul din băuturile energizante impiedică prelucrarea alcoolului de către organism, crescăndu-i toxicitatea. Băuturile energizante oferă pentru perioade scurte de timp senzaţia de forţă, de bine, de siguranţă, de luciditate, dar mai apoi organismul ajunge intr-o stare de epuizare", ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

×