x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Fructe de mare pe toate gusturile

Fructe de mare pe toate gusturile

07 Aug 2007   •   00:00

Fructele de mare sunt delicatese şi medicamente in acelaşi timp. In medicina tradiţională chineză, fructele de mare erau folosite pentru tratarea nervozităţii şi insomniei.

Fructele de mare sunt delicatese şi medicamente in acelaşi timp. In medicina tradiţională chineză, fructele de mare erau folosite pentru tratarea nervozităţii şi insomniei. In prezent s-a demonstrat că stridiile, midiile, homarii sunt una dintre cele mai bune surse de seleniu şi zinc, microelemente recunoscute pentru rolul lor in stimularea imunităţii, dar şi pentru combaterea insomniei, nervozităţii apărute pe fond de stres. O porţie de 100 g de stridii furnizează aproape 900% din necesarul de zinc pentru un adult. "Asta inseamnă că 15 g stridii asigură necesarul zilnic de zinc al unei persoane adulte. Pe lăngă zinc şi seleniu, fructele de mare - midii, calmar, caracatiţă, creveţi, crabi, homari, languste - conţin acizi graşi esenţiali omega 3, cu efecte benefice, antiinflamatorii. Midiile sunt o bună sursă de fier, iar creveţii sunt bogaţi in calciu. Singurul dezavantaj al creveţilor este conţinutul ridicat de colesterol. De aceea, persoanele cu probleme hepatice, cu hipercolesterolemie trebuie să consume cu măsură creveţi", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fructele de mare au un conţinut redus de grăsimi (sub 3%). Crabul conţine ceva mai multe grăsimi, insă acestea sunt grăsimi nesaturate in cea mai mare parte şi nu prezintă riscuri pentru sănătate. Avănd un conţinut scăzut de grăsimi şi puţine calorii, fructele de mare pot fi incluse in dietele de slăbit. Astfel, 100 g crab au 130 de calorii, homarul - 100, midiile - 100, creveţii - 99, calmarul - 81, stridiile - 65.

Riscuri

Pe piaţa romănească se găsesc atăt fructe de mare proaspete, căt şi congelate. In cazul celor congelate trebuie să fim atenţi la respectarea lanţului de frig. Dacă la un moment dat intervine o defecţiune in lanţul de frig, fructele de mare decongelate devin periculoase - in ele se pot dezvolta microorganisme care favorizează apariţia toxiinfecţiilor alimentare. Pe de altă parte, dacă sunt luate din ape poluate, fructele de mare pot conţine toxine sau metale grele (mercur), care nu sunt distruse prin preparare termică. Consumul lor poate determina astfel tulburări digestive şi neurologice.

×
Subiecte în articol: fructele alimentatie echilibrata