ARMONIA TRUPULUI
15% din populatia adulta sufera de boala varicoasa, o afectiune cronica a venelor superficiale ale picioarelor. Varicele pot fi superficiale oriunde pe suprafata corpului, dar mai ales pe picioare sau profunde, pe picioare.
LIANA HAINAROSIE
Varicele ne pot afecta pe toti, indiferent de mediul social si de varsta. Statul timp indelungat in picioare, supraponderalitatea, sarcina, sedentarismul contribuie la aparitia varicelor. Alimentatia condimentata, sarata, imbogatita cu conservanti alimentari contribuie la retentia apei in organism, ceea ce conduce la insuficienta circulatorie veno-limfatica. Toti acesti factori afecteaza structura peretelui vascular, spune doctorul Georgiana-Ozana Tache. Miscarea este unul dintre modurile de prevenire a varicelor. Mai ales persoanele cu predispozitie familiala ar trebui sa includa in stilul lor de viata desfasurarea unei activitati fizice. O alta metoda pentru imbunatatirea circulatiei sangvine si prevenirea varicelor o reprezinta aparatul de drenaj veno-limfatic. El asigura un drenaj eficient si rapid pentru persoanele care au regim de viata dezechilibrat, stau mult timp in picioare, sufera de boli de metabolism. Aparatul de drenaj veno-limfatic este recomandat si femeilor insarcinate.
"Gimnastica medicala sub supravegherea kinetoterapeutului este benefica in tratarea varicelor", ne spune sef de lucrari doctor Georgiana-Ozana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca.
Bicicleta medicala asigura miscarea de pompaj asupra vaselor, arterelor prin contractii musculare, ajutand circulatia. De asemenea, asigura mobilitatea articulatiilor, cresterea tonusului muscular, coordonarea miscarilor. Un muschi pus in miscare se oxigeneaza mai bine, contracarand insuficienta arteriala. Pe de alta parte, sunt mobilizate lichidele din tesut (edemele) ale picioarelor, gambelor, disparand senzatia de picioare umflate si grele.
Doctorul Georgiana-Ozana Tache este de parere ca mersul pe covorul rulant are aceleasi efecte ca si bicicleta, imbunatatind foarte mult modul de functionare a sistemelor cardiovascular si respirator. Acestor modalitati de ameliorare a circulatiei sangelui li se mai adauga un aparat complex, care prezinta avantajul ca pune in miscare simultan membrele superioare si cele inferioare, actionand asupra arterelor.
Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
Daca desfasurati activitati fizice care presupun statul timp indelungat in picioare, este bine sa purtati ciorapi elastici de constrictie. Rolul lor este de a echilibra presiunea venoasa. In cazul varicelor, cafeaua, ceaiul, alcoolul trebuie eliminate, caci dilata venele. Constipatia creste presiunea sangvina, de aceea ea trebuie evitata prin consumul de fructe si legume.
|