x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    01 Feb 2008   •   00:00

1 februarie 2008



CAFEA. Un studiu publicat în revista Diabetes Care demonstrează că, în cazul diabeticilor, cafeina provoacă creşterea semnificativă a glicemiei. James Lane şi colaboratorii lui au observat că atunci când diabeticii incluşi în studiu beau cafea, nivelul glicemic urcă în medie cu 8%: mai mult după cină şi mai puţin după micul dejun. Cafeina ar putea modifica procesele normale de trecere a glucozei din sânge în celule. De asemenea, este posibil ca tot cafeina să provoace o creştere a secreţiei de adrenalină, hormon al stresului care acţionează asupra glicemiei.


BROCCOLI. Un grup de cercetători de la Universitatea Connecticut a demonstrat că extractul de broccoli poate îmbunătăţi activitatea cardiacă a persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă. Extractul a fost deocamdată testat pe animale de laborator. S-a dovedit că animalele care au primit extract de broccoli au suferit mai rar de hipoxie (scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi), simptom caracteristic afecţiunilor cardiace. "Proprietăţile benefice ale acestei legume se datorează sulforafanului, substanţă cu rol de protector cardiac", arată prof. Dipak Das, coordonatorul studiului.


ALCOOL. Excesul de alcool deprins în adolescenţă măreşte riscul sindromului metabolic şi al bolilor cardiovasculare la maturitate. Este concluzia unui studiu efectuat de un colectiv de specialişti de la Universitatea Berkley din California. Dr. Marcia Russel şi colegii ei susţin că adolescenţii băutori prezintă un risc crescut de obezitate abdominală, hipertensiune, hiperglicemie, dar şi de infarct.

×
Subiecte în articol: alimentaţie sănătoasă