x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Lecitina poate fi bună

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 03 Noi 2009 - 00:00
Lecitina poate fi bună
Citește și:

Un nou studiu asupra utilizării lecitinei în obţinerea alimentelor pe cale industrială relevă că aceasta nu intensifică doar proprietăţile fizico-chimice, dar şi profilul nutriţional al alimentelor în compoziţia cărora intră.



Noile formule de suc de roşii, dar şi de suc de struguri experimentate, în compoziţia cărora a intrat lecitina, conform constatărilor publicate în Food Research International, au fost caracterizate de cercetători nu doar cu parametri fizico-chimici (stabilitate, culoare, vâscozitate) îmbunătăţiţi, dar mai ales cu parametri nutriţionali superiori, prin creşterea conţinutului de licopen şi fosfolipide.

Gopinadhan Paliyath de la Universitatea de Guelph din Canada a precizat că utilizarea acestui emulgator în produse lichide de tipul sucului de roşii sau a sucului de struguri este inedită, dorindu-se a se analiza nu numai impactul adaosului de lecitină asupra stabilităţii produsului, dar mai ales sub aspect nutriţional.  

Izolată iniţial din gălbenuş de ou, lecitina se extrage astăzi din numeroase surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapiţă). Este un emulgator resposabil de textura produselor, fiind utilizat tradiţional la fabricarea ciocolatei, a margarinei, a produselor de panificaţie şi patiserie, a preparatelor din carne, a îngheţatei şi a băuturilor.

Potrivit Euromonitor International, volumul global de lecitină a fost 140.796 de tone în 2007, înregistrând o rată anuală de creştere a consumului de 2,5 % între 2002 şi 2007. Această cifră se referă la toate modurile de utilizare, nu doar în alimente.

Detalii studiului

Dr Paliyath şi colaboratorii au studiat sucul de roşii, sos de roşii şi sucul de struguri cu diferite niveluri de adaos de lecitină de soia, în doze crescătoare 0,1, 0,25, 0,5 şi 1,0 g la 100 ml de suc sau sos.

Rezultatele au arătat că lecitina a crescut conţinutul de proteine al sosului de roşii şi sucului, într-un mod direct proporţional cu doza. De asemenea, s-a înregistrat creşterea conţinutului de licopen, pigmentul responsabil de culoarea roşie, cu rol antioxidant.

În sucul de struguri, cu toate acestea, culoarea roşie nu a fost afectată în mod semnificativ, chiar şi atunci când a fost folosit un adaos maxim de lecitină. De asemenea, nu au afectat conţinutul de polifenoli de suc de struguri. Efectul general a fost diferit de cel observat în sucul de roşii, au declarat cercetătorii.

Acest lucru se poate datora faptului că produsele de tomate, cum ar fi suc/sos sunt bogate în pectină şi mai multe componente insolubile care este posibil sa interacţioneze cu lecitina de soia şi proteinele, având ca efect creşterea stabilităţii produsului, precum şi îmbunătăţirea caracteristicilor nutriţionale.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum

 



Mai multe titluri din categorie

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi

Ce spune medicul Mihai Craiu despre infecțiile cu COVID-19 la elevi
Deschiderea școlilor în plin val 4 al pandemiei de COVID-19 crează temeri autorităților și părinților. Medicul Mihai Craiu explică ce s-a întâmplat în Statele Unite, unde elevii au început să meargă...

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii

Terapia prin mișcare și marile ei beneficii
Terapia prin mișcare este una dintre cele mai complexe modalități prin care este mobilizat organismul, atât fizic cât și neurologic, cu beneficii excepționale pentru starea generală de bine. Sunt mai multe...

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România

Epidemiologul Octavian Jurma: Valul 4-Delta urmează să devină un tsunami în România
Epidemiologul Octavian Jurma își exprimă îngrijorarea față de valul 4 al pandemiei de COVID-19, care este provocat de răspândirea tulpinii Delta. Acesta crede că situația va fi gravă din cauza faptului că rom...

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii

România va avea un sistem pentru decriptarea materialelor online abuzive față de copii
Una dintre soluțiile pentru combaterea criminalității online împotriva copiilor este un sistem de decriptare a materialelor abuzive. Această soluție este cuprinsă în proiectul „Din grijă pentru copii”, pe...

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an

Vaccinarea anti COVID-19 la copiii sub 12 ani va fi posibilă de la sfârșitul acestui an
Este posibil ca până la sfârșitul acestui an să apară recomandarea din partea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) pentru administrarea vaccinului Pfizer la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, spune...

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2

Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2
Vaccinarea antigripală se poate face simultan cu cea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), col. dr. Valeriu...

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?

Cum sa alegi cel mai eficient ceai de slăbit?
Îți place ceaiul? Visezi să slăbesti câteva kilograme? Descopera din acest articol care sunt cele mai bune plante si ceaiuri pentru a slăbi eficient! Ceaiul este o băutură indragita de multe persoane, ce...

Noi descoperiri în privința defictului de fier

Noi descoperiri în privința defictului de fier
O echipă de cercetători chinezi au găsit factorii care ajută la distribuirea fierului în plante și vrea să aplice această descoperire pentru a găsi soluția la deficitul de fier la oameni, scrie agenția...

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri

Capacitățile cognitive ale angajaților sunt afectate de aerul din birouri
Aerul respirat în birouri de către angajați le afectează capacitățile cognitive, având un impact negativ asupra puterii de concentrare, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea...

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani

Marea Britanie nu recomandă vaccinarea anti COVID-19 a copiilor sănătoși între 12-15 ani
Autoritățile române se grăbesc pentru campania de vaccinare în școli, fără să existe studii suficiente asupra efectelor tratamentului asupra acestei categorii de vârstă și în pofida faptului că...

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate

Studiu: Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate
Rata mortalității este de 15 ori mai mare la persoanele nevaccinate față de cele vaccinate, arată un studiu realizat de Institutul Superior de Sănătate italian. Cel mai recent raport al Institutului Superior...

Explicaţiile psihologului: Cum recunoști un Don Juan?

Explicaţiile psihologului: Cum recunoști un Don Juan?
Ați auzit vreodată pe cineva spunând că „el este un adevărat Don Juan”  sau „ei bine, nu sunt un Don Juan profesionist!”? Evident, este o referință punctuală la un personaj afemeiat pe nume Don Juan ...

OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei

OMS nu mai crede că vaccinurile anti COVID-19 sunt soluția pentru oprirea pandemiei
Vaccinarea nu mai este considerată o soluție pentru oprirea pandemiei din cauza tulpinilor de COVID-19 care au redus șansa realizării imunității colective, spune directorul regional al OMS pentru Europa, Hans...

Voucherele pentru persoanele vaccinate anti COVID-19 se eliberează în 60 de zile de la rapel

Voucherele pentru persoanele vaccinate anti COVID-19 se eliberează în 60 de zile de la rapel
Voucherele în valoare de 100 de lei pentru persoanele care vaccinate se eliberează în 60 de zile de la data administrării ultimei doze. Banii se dau imediat după ce ordinul va fi publicat în...

65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19

65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19
Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților. Stăriile au evoluat până la consecințe...
Serviciul de email marketing furnizat de