x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Listeria - accidental pe produse

Listeria - accidental pe produse

de Dr. ing. Gabriela Berechet    |    28 Aug 2009   •   00:00

Listerioza este o afecţiune rară, infecţioasă, produsă de o bacterie numită Listeria monocytogenes, ce se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găseşte în carnea gătită insuficient şi în produsele lactate).



În unele cazuri, germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale. Există o adevărată varietate în ceea ce priveşte severitatea cazurilor, de la statutul de purtător temporar asimptomatic până la răspândirea acută, bruscă (fulminantă) a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie).

Cercetătorii de la Consorţiul pentru Siguranţa Alimentelor de la Universitatea de Stat din Kansas, SUA, au demonstrat că Listeria monocytogenes poate ajunge accidental pe alimente în fabricile de procesare a acestora din rigolele de drenare a apei sau sifoanele de pardoseală, atunci când se foloseşte un sistem de spălare prin presiune. Aerosolii formaţi prin folosirea spălării prin presiune conţin bacteriile desprinse din biofilmul microbian.

Studiile efectuate au relevat faptul că Listeria monocytogenes are capacitatea de a forma biofilm pe gurile de canalizare, biofilm care rezistă 26-48 de ore, astfel încât este obligatorie dezinfectarea înainte şi după terminarea procesului de producţie.

Folosirea sistemelor de spălare sub presiune reduce consumul de apă, creşte eficienţa spălării, dar în acelaşi timp poate genera antrenarea bacteriilor care alcătuiesc biofilmul microbian din gurile de canalizare, care apoi pot ajunge pe suprafeţele de lucru ce intră în contact cu alimentele procesate. Chiar dacă este tratat termic, potenţialul toxic al acestei bacterii este mare, astfel încât suplimentarea atenţiei la igienizare va preveni un dezastru biologic. Aspectul semnalat nu întoarce tehnicile de igienizare la mătură şi mop, ci atrage atenţia asupra igienizării periodice şi corespunzătoare a canalizărilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum listeria