x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Melamina ucide

de Gabriela Berechet    |    07 Dec 2009   •   00:00
Melamina ucide

În luna septembrie a anului trecut, siguranţa alimentară a milioane de oameni a fost pusă la grea încercare. Producătorii şi consumatorii au fost alertaţi că sute de tone de lapte praf produs în China şi folosit ca ingredient la fabricarea formulelor de lapte pentru bebeluşi, dar şi ca ingredient în diferite produse alimentare destinate omului sau animalelor conţinea melamină, compus chimic adăugat pentru falsificarea conţinutului de proteine a laptelui. Astfel, producătorii obţineau o marfă "de calitate" fără costuri, iar profitul lor era mare.

Deznodământul în acest extrem de lung şi complicat proces intentat companiei distribuitoare, Sanlu Group, acuzată de altfel şi de bancrută frauduloasă, s-a soldat săptămâna trecută cu senţinta de condamnarea la moarte a celor doi producători, furnizori ai companiei de distribuţie.

Alte 15 persoane din executivul companiei au fost anchetate sub acuzaţia de fraudă în dauna siguranţei alimentare şi condamnate la închisoare pentru perioade cuprinse între 5 şi 15 ani, iar preşedintele Sanlu Group, în care compania neozeelandeză La Fonterra deţine 50% din acţiuni, a fost condamnat la moarte după ce acesta a pledat vinovat.

RINICHII, CEI MAI AFECTAŢI
Substanţa chimică melamina este folosită în tăbăcirea pielii şi afectează sistemul reproductiv şi urinar chiar şi la animale, iar în acest caz a fost folosită de compania Sanlu Group pentru a creşte nivelul de proteine pe care laptele praf ar trebui să-l conţină pentru a trece testele privind calitatea proteică. Însă produsul este cel mai ieftin de pe piaţa chineză, iar consumatorii extrem de săraci nu îşi mai pun probleme legate de siguranţa alimentară.

Şase persoane au decedat şi peste 300.000 au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma intoxicării cu melamină. Caracteristicile fizio-chimice ale melaminei favorizează pătrunderea lor în căile urinare, determinând obstrucţia lor şi împiedicând eliminarea corectă a urinei, explică specialiştii. Astfel, nu doar urina nu se elimină corect din organism, nici fluxul sangvin în interiorul rinichiului nu este la parametrii normali.

În cazul adulţilor, ingerarea de melamină nu este la fel de periculoasă, deşi este greu de făcut predicţii pe termen lung, tocmai pentru că nu există date care să ateste cum va reacţiona fiecare organism în parte. Uniunea Europeană a stabilit o doză maximă zilnică tolerabilă de 0,5 miligrame de melamină pe kilogram corp. Altfel spus, pentru majoritatea persoanelor adulte nu există riscuri dincolo de acest prag; totuşi, nu toate persoanele reacţionează la fel şi nu putem spune că este absolut sigur.

Pot exista persoane cu patologie renală prealabilă, care să reacţioneze grav la cea mai mică ingerare de melamină sau în al căror corp există alte elemente toxice care să interacţoneze cu aceasta. Un deznodământ radical, afirmă specialiştii publicaţiei Food Quality News, însă de natură să deznădăjduiască orice altă încercare de fraudă în materie de siguranţă alimentară.

×
Subiecte în articol: bun de consum melamină