x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Migdalele şi fumătorii

Migdalele şi fumătorii

21 Ian 2008   •   00:00

"Tutunul dăunează grav sănătăţii!" Dacă acest avertisment nu este suficient pentru a vă determina să renunţaţi la ţigară, cercetătorii chinezi şi americani vă sfătuiesc să măncaţi zilnic căte un pumn de migdale.

"Tutunul dăunează grav sănătăţii!" Dacă acest avertisment nu este suficient pentru a vă determina să renunţaţi la ţigară, cercetătorii chinezi şi americani vă sfătuiesc să măncaţi zilnic căte un pumn de migdale. In acest fel aveţi la indemănă o armă contra radicalilor liberi şi puteţi reduce stresul oxidativ provocat de substanţele conţinute in fumul de ţigară. Atenţie! Asta nu inseamnă că puteţi să fumaţi in continuare dacă măncaţi migdale! Ci doar că aceste fructe oleaginoase reduc din efectele nedorite ale fumatului. Proprietăţile migdalelor se datorează conţinutului de vitamina E, calciu, fier, zinc.

 

Stresul oxidativ

Pentru a pune in evidenţă valoarea terapeutică a migdalelor, o echipă de cercetători chinezi şi americani a ţinut sub observaţie două grupuri de fumători timp de patru săptămăni. Fumătorilor din primul grup li s-a cerut să mănănce căte 60 g de migdale zilnic, celor din al doilea grup - căte 200 g carne. In acest timp, cercetătorii au dozat in săngele volunta­rilor două enzime care măsoară stresul oxidativ. Stresul oxidativ se manifestă atunci cănd radicalii liberi sunt preponderenţi, iar antioxidanţii din alimente lipsesc. Nivelul celor două enzime - numite 8-OhdH şi MDA - este foarte ridicat la persoanele fumătoare. După patru săptămăni, nivelul celor două enzime a scăzut cu 28%-34% la fumătorii care au măncat migdale. "Aceste rezultate arată că migdalele pot imbunătăţi apărarea antio­xidantă a organismului şi pot reduce stresul oxidativ la fumători", comentează doctorul Ning Li, coordonatorul studiului. Fumătorii inrăiţi sunt mai predispuşi infecţiilor, pentru că sistemul lor imunitar este afectat şi nu mai funcţionează cores­punzător. De asemenea, fumatul poate fi la originea carenţelor de calciu şi a scăderii masei osoase. Migdalele sunt o sursă bună de magneziu, calciu, cupru, care menţin sănătatea oaselor, dar şi de vitamina E, care intăreşte sistemul imunitar.

Bronşita cronică, bronhopneumopatia obstructivă cronică, bolile cardiovasculare, creşterea riscului de infarct, cancerul pulmonar sunt numai căteva dintre bolile cauzate de fumat. Migdalele, alături de celelalte fructe oleaginoase (nuci, alune, fistic), conţin aproximativ 60%-70% grăsimi mononesaturate şi polinesaturate, din seriile omega 3 şi omega 9. Acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 9 sunt recunoscuţi pentru rolul lor in prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului.

 

CALORII. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne atrage atenţia că migdalele conţin 600 de calorii/100 g, de aceea consumate in exces pot favoriza creşterea in greutate. Insă părţile bune pe care le au aceste fructe depăşesc cu mult problema caloriilor. Astfel, migdalele conţin intre 4% şi 7% fibre alimentare care imbunătăţesc digestia. Căteva migdale măncate in fiecare zi pot contribui la scă­derea nivelului colesterolului in sănge.

×
Subiecte în articol: migdalele alimentatie echilibrata