x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Murată în zahăr şi îndulcitori

Murată în zahăr şi îndulcitori

de Cristina Andreea Calin    |    10 Mar 2008   •   00:00
Murată în zahăr şi îndulcitori

CE BEM, CE MÂNCĂM ● Zaharina este cancerigenă
Varza roşie este un aliment hrănitor, care aduce o serie de beneficii sănătăţii noastre. Numai că dacă i se adaugă aditivi alimentari periculoşi şi zahăr în cantităţi mari, tot ce a fost bun se distruge.


CE BEM, CE MÂNCĂM ● Zaharina este cancerigenă
Varza roşie este un aliment hrănitor, care aduce o serie de beneficii sănătăţii noastre. Numai că dacă i se adaugă aditivi alimentari periculoşi şi zahăr în cantităţi mari, tot ce a fost bun se distruge.


Eticheta produsului "varză roşie Sultan" ne dă o veste bună – nu are conservant şi una rea – are zahăr şi îndulcitori. Ingredientele enumerate în ordinea descrescătoare a cantităţii sunt următoarele: "Varză roşie, zahăr, sare, acidifiant: acid acetic E 260, arome naturale, îndulcitor: zaharină E 954". De pe ambalaj mai aflăm că produsul este pasteurizat şi ambalat sub presiune, însă nu putem şti care sunt valorile nutriţionale.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Conservă din varză roşie pasteurizată cu adaos de zahăr (zaharoză) cu index glicemic ridicat, acidifiant acid acetic şi îndulcitor chimic de sinteză, acalorigen zaharină". Deşi varza (din familia cruciferelor) este o legumă sănătoasă atunci când este consumată sub formă crudă (salată) sau sub formă murată, îşi pierde calităţile atunci când este tratată termic şi când i se adaugă zaharuri rafinate (zaharoză). Acestea au un index glicemic foarte ridicat şi sunt periculoase pentru pancreasul endocrin forţându-l să producă mult mai multă zaharină. Îndulcitorul chimic de sinteză, E 954, este încadrat de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer în grupa 2B ca agent cancerigen. De asemenea, zaharina interferează cu procesul normal de coagulare a sângelui, cu glicemia şi cu funcţiile digestive, perturbându-le. Din acestă cauză s-a stabilit ca doza zilnică admisă să nu depăşească 2,5 mg/kg corp.

Acest aditiv are un gust remanent amar sau metalic şi de aceea este folosit împreună cu alţi edulcoranţi chimici de sinteză cum sunt ciclamaţii E 952 sau aspartamul E 951. Zaharina nu este metabolizată în organism, fiind eliminată pe cale urinară, atrage atenţia specialistul nostru.

În urma analizei etichetei, rezultă că acest produs are o densitate energetică ridicată, dată de cantitatea mare de zahăr rafinat utilizată.


CONCLUZII. Varza îşi pierde calităţile biologice în urma asocierii cu celelalte ingrediente. Specialistul nostru ne spune că varza naturală are o densitate energetică foarte mică, dar prin adaosul de zahăr care este al doilea ingredient cantitativ i se creşte artificial conţinutul în "calorii goale" de proastă calitate care spoliază organismul de vitamine şi săruri minerale. Din această cauză, produsul nu este indicat a fi consumat mai ales de către diabetici datorită conţinutului de zaharoză.


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail www.bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba. De asemenea, puteţi trimite sugestiile şi reclamaţiile dumneavoastră legate de această rubrică şi la numărul de fax 021.318.20.35.


×
Subiecte în articol: bun de consum zahăr