x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Oamenii de știință demontează încă un mit. Verdictul lor: Dietele sărace în grăsimi nu funcționează

Oamenii de știință demontează încă un mit. Verdictul lor: Dietele sărace în grăsimi nu funcționează

30 Oct 2015   •   20:14
Oamenii de știință demontează încă un mit. Verdictul lor: Dietele sărace în grăsimi nu funcționează

Dietele sărace în grăsimi nu constituie o modalitate eficientă de a scăpa de kilogramele în plus, arată un important studiu recent realizat.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu există nicio dovadă care să susțină ipoteza că reducând grăsimile oamenii vor slăbi mai mult și mai repede. Cercetarea contrazice astfel sfaturile Serviciului Național Medical din Marea Britanie, care încă de acum trei decenii a promovat o dietă săraca în lipite.

Experții de la Harvard sunt de părere că singura modalitate cu adevărat eficientă de a slăbi este reducerea porțiilor și evitarea alimentelor procesate, nefiind necesar să eliminăm din dietă o anumită grupă de macronutrienți.

Dr. Deirdre Tobias, care a condus cercetarea, a declarat că nu există nicio confirmare că dietele „low-fat” ar funcționa. „În ciuda dogmei general acceptate până acum că cei care vor să slăbească trebuie să renunțe la grăsimi, nu se poate dovedi științific eficiența acestora”.

Din anul 1983, când guvernul britanic i-a sfătuit pe cetățeni să reducă aportul de grăsimi până la 30% din aportul energetic necesar și să mănânce mai mulți carbohidrați, a apărut o modă a alimentelor „light” și dietetice, iar oamenii au început să numere caloriile în mod obsesiv.

Trendul nu mai este atât de popular astăzi și din ce în ce mai multe persoane își manifestă interesul față de dieta mediteraneană. Regimul este bogat în grăsimi și promovează consumul de ulei de măsline, pește, nuci, alune și migdale, dar și de cereale integrale în cantități moderate, fructe și legume.

Potrivit dailymail.co.uk, echipa de cercetători de la Harvard a demonstrat că renunțând la grăsimi, pe termen lung, indivizii slăbesc mai greu decât dacă ar adopta o dietă mediteraneană.

Cei care au adoptat un regim sărac în carbohidrați au slăbit cu 1,15 kg mai mult decât persoanele care au ținut o dietă cu puține grăsimi. Dietele „low-fat” s-au dovedit eficiente doar în comparație cu cele obișnuite (participanții nu și-au schimbat obiceiurile alimentare), existând o diferență de 5,41 kg.

Totuși, cel mai bun sfat pe care l-ar putea oferi specialiștii este acela de a consuma mai puțină mâncare. În plus, ar trebui să eliminăm alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi trans, carnea grasă, cartofii prăjiți, prăjiturelele, biscuiții și băuturile carbogazoase.

„Când vine vorba de slăbire, scopul principal este de a crea un deficit caloric, adică să utilizăm mai multă energie decât ingerăm. Chiar dacă alegeți o dietă low fat, săraca în carbohidrați sau bogată în proteine, dacă nu sunteți consecvenți nu veți obține rezultate”, susține o altă specialistă din Marea Britanie, Tracy Parker.

Dr. Tobias, Harvard, este promotorul unui stil de viață organizat și al obiceiurilor alimentare sănătoase. În viziunea acestuia, trebuie să alegem alimente proaspete și integrale, să reducem porțiile și să facem mișcare.
 

×