x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

PE, cu ochii pe alimente

0
Autor: Cristina Andreea Calin 12 Iul 2008 - 00:00
PE, cu ochii pe alimente

Parlametul European devine din ce în ce mai conştient de pericolele la care sînt expuşi consumatorii atunci cînd vine vorba de produsele alimentare. De aceea, a iniţiat un nou proiect de lege prin care o serie de aditivi vor fi interzişi sau care vor fi înscrişi separat pe etichetă.

Parlametul European devine din ce în ce mai conştient de pericolele la care sînt expuşi consumatorii atunci cînd vine vorba de produsele alimentare. De aceea, a iniţiat un nou proiect de lege prin care o serie de aditivi vor fi interzişi sau care vor fi înscrişi separat pe etichetă.


Coloranţii chimici azoici de sinteză sînt primii care vor fi reevaluaţi, în vederea interzicerii lor. Primul pas a fost făcut în 2007, cînd E 128, roşu 2G, a fost eliminat de pe lista aditivilor alimentari permişi. Din aceeaşi categorie cu acesta şi cu aceleaşi efecte adverse fac parte şi E 102, E 104, E 110, E 122, E 123, E 124, E 127, E 129, E 151, E 154, E 155, E 180. Un grup de cercetători de la Universitatea din Southampton a arătat anul trecut după nenumărate studii că aceste E-uri afectează grav copiii, în mod special la nivel neuro-psihologic. Cu toate acestea, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a decis să nu îi interzică, deşi în 2006 a considerat că un colorant din aceeaşi categorie nu este bun pentru consum. Sînt însă ţări europene pentru care sănătatea consumatorilor este foarte importantă şi care au interzis aceşti aditivi, fără să mai aştepte decizia la nivel european.


ETICHETE. Paralmentul European doreşte acum modificarea legislaţiei pentru a ajuta consumatorii să cumpere alimente sănătoase. Experţii instituţiei au considerat că doar şase dintre aceşti aditivi sînt periculoşi: E 102 — tartrazina, E 104 — galben de chinolină, E 110 — sunset yellow, E 122 — azorubina, E 124 — roşu Ponceau şi E 129 — roşu Allura. De aceea, de acum producătorii de alimente vor fi nevoiţi să scrie pe etichetă în dreptul acestor aditivi alimentari tipul de alergii pe care le provoacă, dar şi faptul că duce la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). În felul acesta, părinţii vor ştii ce aleg pentru copiii lor. Legea va fi mai aspră şi pentru producătorii de alimente destinate sugarilor şi copiilor mici. E-urile vor trebui să dispară pentru totdeauna din acestea. Nu mai rămîne decît ca părinţii să le dea celor mici mîncare şi băuturi adecvate vîrstei lor.

Producătorii vor avea 18 luni la dispoziţie după publicarea acestei legi, pentru a lua o decizie. Ori schimbă compoziţia alimentelor şi exclud aceşti coloranţi, ori schimbă etichetele. Cea mai costisitoare variantă pentru producători, dar cea mai bună pentru consumatori este înlocuirea coloranţilor chimici cu unii naturali.

De asemenea, Parlamentul European a hotărît ca oricare dintre aditivii alimentari aprobaţi pot fi utilizaţi numai dacă este neapărat necesar în procesul de producţie. Şi statutul aromelor va fi schimbat. Menţiunea "aroma naturală" nu va putea apărea pe etichetă decît dacă ingredientul utilizat este 95% natural. În felul acesta consumatorii îşi vor putea da seama foarte uşor dacă produsul cumpărat este sau nu unul de calitate.


REEVALUARE. Scopul Parlamentului European este reevaluarea tuturor aditivilor, aromelor şi enzimelor care sînt folosite la ora actuală în industria alimentară. În momentul de faţă procesatorii de alimente din Europa utilizează 300 de aditivi şi 2.600 de arome şi enzime. Procesul a început în 2006, o dată cu iniţerea programului REACH (Înregistrarea, Evaluarea, Autorizarea şi Interzicerea Substanţelor Chimice). Iniţiativa era necesară, deoarece sînt aditivi alimentari care nu au mai fost reevaluaţi din anii ’60, dar în cazul cărora numeroşi oameni de ştiinţă au tras semnale de alarmă, deoarece puteau pune sănătatea consumatorilor în pericol.

Noile hotărîri se vor aplica pe tot teritoriul Uniunii Europene, iar pentru ca totul să meargă mai uşor s-a adoptat "procedura comună de autorizare". În felul acesta, circulaţia mărfurilor în interiorul UE se va face mult mai simplu, dar şi mai în siguranţă. Autorizaţiile vor fi date pe baza informaţiilor ştiinţifice venite de Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA).

 

Aditivii care sînt incriminaţi

E 102, tartrazina, este un colorant galben foarte utilizat în industria alimentară în aproape toate tipurile de produse. Dacă se depăşeşte doza zilnică admisă de 7,5 mg/kg corp se poate ajunge la alergii, astm, rinită, urticarie. De asemenea, creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene, alterează percepţia, producînd stări de confuzie, inhibă metabolismul zincului şi interferează cu enzimele digestive. Galbenul de chinolină, E104, intensifică crizele de astm şi provoacă dermatite. La fel de periculos este şi E110, galben-portocaliu sau sunset yellow, care provoacă alergii, congestie nazală, astm, bronhoconstricţie, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Carmoizina sau azorubina, E122, este un colorant roşu cancerigen, la fel ca şi E124, roşu Ponceau. E129, roşu Allura, poate provoca alergii şi are potenţial cancerigen. Toţi aceşti aditivi alimentari pot provoca sindromul ADHD. Nu vă feriţi doar de alimentele roşii sau galbene în încercarea de a scăpa de ei! Coloranţii sînt folosiţi în diverse combinaţii, pentru obţinerea unor nuanţe cît mai plăcute ochiului.

Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   aditivi,   sînt

 



Mai multe titluri din categorie

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...
Serviciul de email marketing furnizat de