x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pericol pentru organism

Pericol pentru organism

de Cristina Andreea Calin    |    31 Mai 2008   •   00:00
Pericol pentru organism
•CE BEM, CE MÎNCĂM
Amestecul de ingrediente din acest produs l-a făcut pe specialistul nostru să îl interzică unor categorii foarte vaste de consumatori. Aproape toate organele pot fi afectate de ingredientele chipsurilor.


Chipsurile Viva cu gust de ardei au în compoziţie “granule de cartofi, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, făină de grâu, sare, grăsime vegetală, zahăr, lactoză, potenţiator de aromă glutamat monosodic E 621, ardei pudră 1%, tomate pudră, arome, colorant extract de ardei roşu E 160c, zer pudră, proteină vegetală hidrolizată din soia, dextroză, acidi-fiant acid lactic E 270 stabilizator fosfat tricalcic E 341(iii), antiaglomerant dioxid de siliciu E 55.” Conţinutul mediu în substanţe nutritive pentru 100 grame produs este: “proteine 5,5g, glucide 65g, lipide 23 g, valoarea energetică 489 kcal/ 2050 kj”. Producătorul ne spune că chipsurile conţin “gluten, produse pe bază de soia, produse lactate”.


ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare descrie produsul analizat: “chipsuri cu un profil nutriţional de­ze­chi­li­brat, cu un exces de glucide cu ab­sor­bţie lentă, dar şi cu una rapidă (za­haroză, dextroză) imprimînd pro­du­sului o încărcătură glicemică ridi­ca­tă”. Din această cauză pancreasul endocrin al consumatorilor poate avea de suferit din cauză că este forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină. Combinarea acestor glu­ci­de cu o cantitate apreciabilă de li­pide reprezintă un adevărat pericol pen­tru sănătate. Mai mult, acest amestec determină o densitate ener­get­ică foarte ridicată, 489 kcal/ 100 de grame. Chipsurile conţin şi aditivi alimentari din categoria stimulatorilor de gust (E 621), stabilizatorilor E 341(iii), antiaglomeranţilor E 551. Fosfaţii adăugaţi duc la dezechilibrarea balanţei dintre calciu şi fosfor din dietă, împiedicînd fixarea cal­ciului în oase. Efectul este amplificat şi de conţinutul ridicat de sodiu al produsului, care dezechilibrează şi balanţa sodiu-potasiu cu efecte asu­pra sistemului neuromuscular şi cardiac. Chipsurile conţin şi surse de gluten şi lactoză.

 

Concluzii

Produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează. De asemenea, nici suferinzii de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, de boli neurodegenerative, de cancer, de osteoporoză şi densitate osoasă scăzută, de maladii hepato-renale, de celulită şi alte ma­ladii ale pielii, hipertensiune arterială, celor cu tendinţă la edeme nu sunt sfătuiţi de specialistul nostru să consume chipsurile analizate. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele care au intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil, pentru a vedea care este reacţia organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum