Amestecul de ingrediente din acest produs l-a făcut pe specialistul nostru să îl interzică unor categorii foarte vaste de consumatori. Aproape toate organele pot fi afectate de ingredientele chipsurilor.
Chipsurile Viva cu gust de ardei au în compoziţie “granule
de cartofi, amidon din cartofi, fulgi de cartofi, făină de grâu, sare, grăsime
vegetală, zahăr, lactoză, potenţiator de aromă glutamat monosodic E 621, ardei
pudră 1%, tomate pudră, arome, colorant extract de ardei roşu E 160c, zer pudră,
proteină vegetală hidrolizată din soia, dextroză, acidi-fiant acid lactic E 270
stabilizator fosfat tricalcic E 341(iii), antiaglomerant dioxid de siliciu E
55.” Conţinutul mediu în substanţe nutritive pentru 100 grame produs este: “proteine
5,5g, glucide 65g, lipide 23 g, valoarea energetică 489 kcal/ 2050 kj”. Producătorul
ne spune că chipsurile conţin “gluten, produse pe bază de soia, produse lactate”.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul
Institutului de Cercetări Alimentare descrie produsul analizat: “chipsuri cu un
profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie
lentă, dar şi cu una rapidă (zaharoză, dextroză) imprimînd produsului o încărcătură
glicemică ridicată”. Din această cauză pancreasul endocrin al consumatorilor
poate avea de suferit din cauză că este forţat să secrete o cantitate mai mare
de insulină. Combinarea acestor glucide cu o cantitate apreciabilă de lipide
reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate. Mai mult, acest amestec
determină o densitate energetică foarte ridicată, 489 kcal/ 100 de grame.
Chipsurile conţin şi aditivi alimentari din categoria stimulatorilor de gust (E
621), stabilizatorilor E 341(iii), antiaglomeranţilor E 551. Fosfaţii adăugaţi
duc la dezechilibrarea balanţei dintre calciu şi fosfor din dietă, împiedicînd
fixarea calciului în oase. Efectul este amplificat şi de conţinutul ridicat de
sodiu al produsului, care dezechilibrează şi balanţa sodiu-potasiu cu efecte
asupra sistemului neuromuscular şi cardiac. Chipsurile conţin şi surse de
gluten şi lactoză.
Concluzii
Produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează. De asemenea, nici suferinzii de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, de boli neurodegenerative, de cancer, de osteoporoză şi densitate osoasă scăzută, de maladii hepato-renale, de celulită şi alte maladii ale pielii, hipertensiune arterială, celor cu tendinţă la edeme nu sunt sfătuiţi de specialistul nostru să consume chipsurile analizate. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele care au intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil, pentru a vedea care este reacţia organismului.