x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pîine neagră, pentru gravide

0
Autor: Oana Antonescu 21 Iul 2008 - 00:00
Pîine neagră, pentru gravide

Două felii de pîine neagră pe zi protejează gravidele de complicaţiile sarcinii, potrivit cercetătorilor din Seattle. Pîinea neagră are un conţinut mare de fibre alimentare şi este recomandată în special în primul trimestru de sarcină.

Două felii de pîine neagră pe zi protejează gravidele de complicaţiile sarcinii, potrivit cercetătorilor din Seattle. Pîinea neagră are un conţinut mare de fibre alimentare şi este recomandată în special în primul trimestru de sarcină.


Două felii de pîine neagră reduc pînă la jumătate riscul de preeclampsie, spun cercetătorii de la Swedish Medical Centre, din Seattle, SUA. Preeclampsia este o problemă care afectează una din zece gravide şi se manifestă prin hipertensiune arterială, dureri de cap, umflarea feţei sau a mîinilor. Simptomele apar după a 20-a săptămînă de sarcină şi, în formele severe, preeclampsia poate pune în pericol viaţa femeii şi a fătului.

 
DIETĂ. Pîinea neagră este o sursă foarte bună de fibre alimentare, iar specialiştii americani au ajuns la concluzia că o cantitate mare de fibre alimentare, consumate în special în primul trimestru de sarcină, poate preveni riscul complicaţiilor de sarcină. Dr Chunfang Qiu, coordonatorul studiului, a analizat dieta a 1.538 de femei, înainte de concepţie şi apoi în primele trei luni de sarcină. Specialistul a constatat că femeile care au avut o dietă bogată în cereale, pîine din făină integrală, legume şi fructe, acumulînd peste 21,2 grame de fibre zilnic, au un risc cu peste 50% mai mic de a dezvolta preclampsie, în comparaţie cu gravidele care au consumat mai puţin de 11,9 grame de fibre pe zi. Dr Qiu a precizat că două felii de pîine neagră conţin 5 grame de fibre, suficient pentru a completa necesarul zilnic de fibre al gravidei. "Studiul nostru atrage încă o dată atenţia asupra importanţei pe care o are dieta bogată în fibre, cu atît mai mult în cazul gravidelor", a declarat specialistul într-un articol publicat în American Journal of Hypertension şi preluat de dailymail.co.uk. Cercetătorii au urmărit şi influenţa dietei bogate în fibre asupra concentraţiei de trigliceride şi de HDL colesterol în sîngele gravidelor. Ei au observat că fibrele alimentare au o acţiune benefică, reuşind să scadă concentraţia trigliceridelor şi să crească nivelul colesterolului "bun". Concentraţiile crescute de trigliceride şi cele scăzute de HDL colesterol sînt asociate unui risc crescut de preeclampsie, potrivit specialiştilor.

 

Fibre

Fibrele alimentare sînt o categorie de glucide provenite din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale. 100 g tărîţe ne furnizează 40 g fibre alimentare, aceeaşi cantitate de pîine integrală – 13 g, iar 100 g orez brun (integral) – 5 g. Pîinea albă, în schimb, conţine doar un gram de fibre alimentare la 100 g, iar orezul alb, decorticat, aceeaşi cantitate la 100 g. Surse bune de fibre sînt şi fasolea uscată – 25 g fibre/100 g produs, smochinele – 18 g, migdalele – 14 g, mazărea verde – 12 g, curmalele – 9 g, pătrunjelul – 9 g, zmeura – 8 g, spanacul – 7 g, varza – 4 g, ridichile – 3 g, ciupercile – 2,5 g, perele şi merele cu coajă – 3 g, piersicile – 2 g. Cea mai mare cantitate de fibre alimentare este concentrată în coaja fructelor şi legumelor.

Citeşte mai multe despre:   alimentare,   fibre,   neagra,   alimentaţie sănătoasă,   pîine

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19

Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a antiviralului Remdesivir pentru tratarea infecției cu COVID-19
Comisia Europeană a autorizat, astăzi, punerea pe piaţă condiționată, în spațiul comunitar, a antiviralului Remdesivir, folosit pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, informează AFP....

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către această plantă. Care este motivul pentru care mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana...

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19
Yoga poate proteja împotriva COVID-19, spune un instructor. Desigur, practicat de 4 sau 5 ori pe săptămână, câte 20 de minute. Teoria e susținută de premierul Indiei, Narendra Modi, care îndeamnă oamenii să pr...

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut
Reflexoterapia, una dintre cele mai apreciate terapii alternative, este o tehnică de masaj veche de 5.000 de ani. Recuperarea echilibrului energetic se face prin eliberarea toxinelor care se acumulează în zona din...
Serviciul de email marketing furnizat de