x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pledoarie pentru pâinea integrală

Pledoarie pentru pâinea integrală

de Georgeta Licsandru    |    01 Feb 2008   •   00:00
Pledoarie pentru pâinea integrală

ATU ● Sursă de fibre, care stimulează digestia
Înlocuiţi pâinea albă cu pâinea integrală! Aceasta este bogată în fibre alimentare şi în vitamine din grupul B şi are şi mai puţine calorii. 100 g pâine obişnuită furnizează 280 de calorii, pe când aceeaşi cantitate de pâine integrală – 240 de calorii.
● Remedii naturiste - Pentru hipertensivi, un suc de sfeclă Reţete: Paste cu legume, Morcovi cu brânză



ATU ● Sursă de fibre, care stimulează digestia
Înlocuiţi pâinea albă cu pâinea integrală! Aceasta este bogată în fibre alimentare şi în vitamine din grupul B şi are şi mai puţine calorii. 100 g pâine obişnuită furnizează 280 de calorii, pe când aceeaşi cantitate de pâine integrală – 240 de calorii.


Pâinea şi pastele făinoase reprezintă aproximativ 30% din raţia calorică zilnică a românilor. Potrivit nutriţioniştilor, cantitatea de pâine pe care putem să o mâncăm într-o zi depinde însă de sex, de vârstă, de activitate. Astfel, sedentarii nu au voie să mănânce mai mult de 50-100 g pâine pe zi dacă ţin la silueta lor, iar cei care au o activitate medie – 100-200 g. Persoanele care desfăşoară activitate fizică intensă însă pot ajunge şi la 500 g. Iar copiii şi adolescenţii aflaţi în perioada de creştere, care fac multă mişcare, pot să ia aproximativ 50% din aportul caloric zilnic din pâine. "Depinde însă de tipul de pâine pe care o consumăm, în nici un caz pâine albă. Cea mai bună este pâinea din făină integrală. Aceasta este bogată în fibre alimentare, care stimulează digestia, dar şi în vitamine din grupul B-urilor, care joacă un rol important în prelucrarea de către organism a glucidelor şi în buna funcţionare a sistemului nervos. Pâinea albă nu conţine B-uri, acestea fiind îndepărtate o dată cu tărâţele în procesul de rafinare a făinii", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


CARBOHIDRAŢI. Sortimentele obişnuite de pâine conţin aproximativ 50% carbohidraţi. Acesta este şi motivul pentru care pâinea îngraşă dacă este consumată în exces. 100 g pâine obişnuită conţin 280 de calorii şi 65 g glucide disponibile, din care 64 g amidon. Din cauza glucidelor, pâinea are un index glicemic ridicat, diabeticii având voie să mănânce pâine doar sub supravegherea medicului. 100 g pâine integrală conţin 240 de calorii şi 53 g glucide, iar pâinea de secară – 210 calorii şi 45 g glucide. Pâinea cu secară are cele mai puţine calorii şi indexul glicemic cel mai mic. Totuşi, în consumarea acestui sortiment de pâine trebuie să se ţină cont de toleranţa individuală, deoarece 100 g pâine cu secară conţin 6 g fibre alimentare. La persoanele sănătoase, aceste fibre stimulează digestia. În cazul celor care suferă de sindromul colonului iritabil sau de ulcer gastric, pâinea cu secară ar putea să irite tubul digestiv din cauza fibrelor. În aceste situaţii este preferată pâinea veche albă, care are un conţinut redus de fibre alimentare şi nu irită tubul digestiv.


PRÅJITÅ. Se spune că pâinea prăjită îngraşă cel mai puţin. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi infirmă acest mit: "N-aş putea spune că îngraşă mai puţin, contează cantitatea şi sortimentul de pâine. Avantajul pâinii prăjite este că amidonul se digeră mai uşor". Specialistul nostru ne recomandă şi o reţetă de pâine prăjită potrivită pentru cină. Pâinea prăjită este frecată cu usturoi, apoi se adaugă ulei de măsline şi roşii.


Sortimente

Pâinea tradiţională este un produs obţinut din făină de grâu, amestecată cu drojdie de panificaţie şi sare. În prezent, în pâine se mai adaugă făină integrală din alte cereale, seminţe de oleaginoase (floarea-soarelui, in), seminţe de plante aromatice (chimen). În sortimentele speciale se pun ouă, uleiuri vegetale, grăsimi animale, lapte praf, zer, vitamine, săruri minerale, astfel încât pâinea devine un produs complex.


Combinaţii

Dacă ţinem la siluetă, în nici un caz nu mâncăm la aceeaşi masă pâine cu orez, cartofi sau paste făinoase – produse foarte bogate în carbohidraţi. De asemenea, pâinea nu se consumă o dată cu friptura. Produsele de origine animală se digeră lent, în vreme ce pâinea – mai rapid. Enzimele necesare digestiei pâinii şi cărnii interferează, îngreunează digestia şi provoacă un proces de fermentaţie-putrefacţie. În ceea ce priveşte alimentele cu care poate fi asociată, pâinea este compatibilă cu produsele vegetale, cu salatele de legume.

×