CE BEM, CE MĂNCĂM•
17 aditivi alimentari şi un amalgam de grăsimi şi zaharuri
alimentare care dau peste cap organismul constituie, pe scurt, compoziţia prăjiturii
“Best time”. Înainte de a o consuma, citiţi cu atenţie eticheta!
Grăsimile şi glucidele sunt completate cu alcool. Chiar dacă este prezent în cantitate mică, amestecat cu ingrediente de acest tip este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic, avertizează specialistul nostru.
ADITIVII ALIMENTARI
Cei 17 aditivi alimentari folosiţi au efecte adverse, putând
provoca de la alergii până la cancer. Producătorul nu a folosit pentru E476
denumirea cunoscută – poliglicerol poliricinoleat –, preferând un acronim. În ţările
vorbitoare de limba engleză, prescurtarea aceasta este comună, însă cel care a
făcut traducerea ar fi trebuit să folosească varianta din limba română. Acest
aditiv are efecte hetapo şi nefrotoxice. Sorbitoul, E420, afectează tractusul
digestiv, E1520 produce stări depresive ale sistemului nervos central, este
neuro şi cardiotoxic. Sorbatul de potasiu, E202, duce la acutizarea crizelor de
astm şi la apariţia alergiilor. E160, betacaroten, este incriminat pentru
cancer de plămâni, mai ales în cazul fumătorilor şi al persoanelor care trăiesc
într-un mediu poluat. De asemenea, poate provoca urticarie şi nu este indicat
copiilor hiperactivi. E200, acid sorbic, produce alergii, iritaţii dermice şi
distruge vitamina B12. Guma locus been poate avea acţiune laxativă, mai ales
dacă este consumată în cantităţi mari. Porofosfaţii de sodiu împiedică fixarea
calciului în oase, iar din această cauză în cazul unui consum cronic poate apărea
osteoporoza. Prăjitura analizată are cinci surse de sodiu, din aditivi
alimentari şi din sare (clorură de sodiu). Consumatorii trebuie să ţină cont de
faptul că medicii nu recomandă o doză mai mare de 6 g zilnic de sare pentru
adulţii sănătoşi. Din lista compoziţională rezultă că produsul analizat are şi
o valoare energetică foarte mare, motiv pentru care specialistul atrage atenţia
supraponderalilor şi obezilor să îl consume cât mai rar, pentru a nu-şi agrava
problemele.
CONCLUZIILE
SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă,
coroborată cu efectele adverse ale aditivilor alimentari folosiţi, specialistul
ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate
şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, celor cu maladii
cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor cu astm, bolnavilor de
cancer, celor cu hiperuricemie (gută), persoanelor cu afecţiuni ale tractusului
digestiv, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic.
Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de
glucide. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie din cauza
conţinutului de gluten din făina de grâu. Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi
cu alergie la soia şi la fructele de pădure trebuie să testeze reacţia
organismului înainte de a consuma produsul.
Ingrediente
Prăjitură: pandişpan 63%: făină de grâu, zahăr, uleiuri vegetale, ouă, amidon de porumb, glucoză, lapte praf, sorbitol – E420, agenţi de afânare (pyrofosfaţi de sodiu – E339, bicarbonat de sodiu – E500), bicarbonat de amoniu – E503, conservant (sorbat de potasiu – E202 0,1%), emulgatori (poliglicerol – E1520, esteri ai acizilor graşi – E475, mono şi diglicerie ale acizilor graşi – E471, lecitină – E322), vanilină, aromă, betacaroten – E160, sare, umplutură de cremă şi gem de fructe de pădure 30%: zahăr, margarină, gem de fructe de pădure, sirop de glucoză-fructoză, alcool, aromă, acid sorbic E200, aromă de fructe de pădure, agent de gelifiere (pectină – E440), acidifiant (acid citric – E330), conservant (sorbat de potasiu – E202 0,1%), vanilină – aromă de sinteză, locus been gum – E410, decor 7%, zahăr, uleiuri vegetale hidrogenate – margarină, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime, pudră zer, emulgator (lecitină – 332, PGPR – E476), vanilină.