x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pro şi contra conservelor

0
Autor: Georgeta Licsandru 07 Oct 2008 - 00:00

Toamna este sezonul conservelor: murături, zacuscă, legume puse la congelator, dulceaţă de gutui, compot de mere sau pere. Fiecare gospodină care se respectă îşi pregăteşte cămara pentru sezonul rece.



Toamna este sezonul conservelor: murături, zacuscă, legume puse la congelator, dulceaţă de gutui, compot de mere sau pere. Fiecare gospodină care se respectă îşi pregăteşte cămara pentru sezonul rece. Despre plusurile şi minusurile conservelor de toamnă vorbim cu prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


Murăturile

Castraveţii şi gogoşarii se pun la murat în oţet sau, pur şi simplu, în apă cu sare. Varza, conopida, gogonelele – la fel. Amestecate cu bucăţele de hrean, usturoi, ceapă, boabe de muştar sau seminţe de mărar, murăturile sunt la loc de cinste în timpul iernii şi nu numai. "Murăturile favorizează digestia mai ales când am avut o masă bogată în carne şi grăsimi. Sarea adăugată în murături conservă legumele şi contribuie la reglarea procesului de fermentaţie. Sarea însă este şi unul dintre dezavantajele murăturilor. Dacă ţinem seama că nu trebuie să depăşim 2,4 g de sare pe zi, atunci ar trebui să ne gândim bine înainte de a da gata un castron cu murături." Din cauza conţinutului ridicat de sare, hipertensivii trebuie să se abţină de la gogoşari sau castraveţi muraţi. Despre varză murată nici nu poate fi vorba în cazul hipertensivilor, deoarece este mult mai sărată decât alte murături. Dacă nu avem probleme de sănătate, atunci putem mânca puţină varză murată. Spre deosebire de alte legume, varza păstrează o parte din vitamine şi minerale, îşi menţine proprietăţile anticancerigene şi dacă este murată.
În ceea ce priveşte oţetul folosit la murături, ar fi bine ca acesta să fie natural, obţinut din vin sau din mere. Oţetul natural are proprietăţi antibacteriene şi de stimulare a digestiei. Murăturile în oţet nu sunt recomandate persoanelor cu hiperaciditate sau celor care suferă de ulcer gastro-duodenal.


Congelarea

Dacă vreţi legume şi fructe proaspete în mijlocul iernii, atunci congelaţi-le! Congelarea este o metodă de conservare sănătoasă. "O parte dintre vitamine şi enzime rămân active în fructe şi legume, ceea ce face ca, după decongelare, acestea să fie alimente aproape vii. Legumele – morcovii, ţelina, fasolea verde – sunt mai rezistente decât fructele, au mai multă substanţă uscată şi mai puţină apă, de aceea îşi păstrează mai bine proprietăţile nutritive prin congelare", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Dacă respectăm câteva reguli în privinţa congelării, putem să savurăm dovlecei proaspeţi în mijlocul iernii, mazăre sau fasole verde în luna ianuarie, pandişpan cu vişine sau caise de Crăciun. Astfel, înainte de a fi puse la congelat, legumele şi fructele se scufundă în apă 2-3 minute, se lasă să se scurgă, apoi se pun la congelator. Odată congelate, legumele şi fructele trebuie păstrate la aceeaşi temperatură, respectiv minus 18 grade Celsius. În momentul decongelării, trebuie să le pregătim şi să le consumăm cât mai repede. În nici un caz, legumele sau fructele nu se recongelează. Legumele decongelate îşi pierd rapid calităţile nutritive, vitaminele se inactivează foarte repede, iar dacă nu sunt consumate sau pregătite rapid, în ele încep să se dezvolte microorganisme periculoase pentru sănătate.
Legumele sau fructele nu se decongelează sub jet de apă şi nici la temperatura camerei. Dacă vrem să pregătim o supă, un compot, legumele şi fructele congelate se pun direct în apa fierbinte, fără a fi decongelate în prealabil. În cazul vinetelor coapte, acestea se decongelează în interiorul frigiderului. Cu cât decongelarea e mai lentă, cu atât modificările nutritive sunt mai puţine.


Dulceaţă, compot

Dulceaţă de gutui, compot de mere, pere sau struguri… În aceste cazuri trebuie să folosim pasteurizarea repetată pentru a fi siguri că dulceţurile sau compoturile se vor păstra mult timp şi în ele nu se vor dezvolta agenţi patogeni. Borcanele cu compot sau dulceaţă sunt fierte până la 80 de grade, apoi se lasă să se răcească şi se păstrează la 20-30 de grade timp de 24 de ore. Procedura se repetă de trei ori, astfel încât bacteriile rezistente la căldură să fie distruse. "Pe lângă fierbere, conţinutul ridicat de zahăr al dulceţurilor sau gemurilor este garanţia că produsele vor fi bine conservate, iar microorganismele periculoase pentru sănătate nu se vor dezvolta. Atenţie însă, căci prin conţinutul de zahăr, aceste produse sunt hipercalorice, punându-ne în pericol silueta", ne atrage atenţia prof. dr Mencinicopschi.

FRUCTE USCATE. O metodă bună de conservare a fructelor pentru iarnă este uscarea. Merele, perele, prunele, smochinele uscate au proprietăţi tonifiante, laxative, diuretice şi emoliente. Sunt foarte nutritive şi se digeră la fel de uşor ca şi fructele crude. În procesul de uscare, o dată cu apa se poate pierde şi o parte dintre vitamine. Dacă fructele se usucă la temperaturi mai scăzute, atunci nu se pierd cantităţi mari de vitamine.

AFUMAREA. În trecut, merele, perele, prunele se uscau de vara fie prin uscare cu aer cald, fie prin afumare. Şi astăzi mai găsim în piaţă prune uscate şi afumate. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi nu recomandă afumarea, pentru că fumul generat de lemn conţine substanţe cancerigene. Fructele conservate prin afumare sunt interzise persoanelor cu afecţiuni hepatice şi biliare.


Ştiaţi că

- În trecut, legumele erau conservate prin uscare (deshidratare) sau afumare. Astfel, ciupercile sau ardeii erau înşiraţi pe aţă şi puşi la uscat înainte de iarnă.
- Vitamina C se păstrează în proporţie de 90% în cazul verzei murate. În varza murată se mai găsesc vitaminele B1, B2, B6 şi PP.
- Temperatura din cămară este foarte importantă pentru păstrarea murăturilor. Dacă este prea cald, în borcanele cu murături se pot dezvolta bacterii periculoase.
- Sucurile de fructe şi legume pot fi conservate prin concentrare – fierbere până capătă consistenţa unei paste. Dezavantajul siropurilor de fructe tratate în acest mod este conţinutul ridicat de zahăr – în jur de 70%.
Citeşte mai multe despre:   fructele,   legumele,   alimentatie echilibrata

 



Mai multe titluri din categorie

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

(P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

Stima de sine și alimentația 

Stima de sine și alimentația 
Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...
Serviciul de email marketing furnizat de