Preşcolarii din ţara noastră mănâncă mult şi prost. Este semnalul de alarmă tras de studiul MAMMI (Măsurarea aportului de macro şi micronutrienţi la copiii preşcolari).
Preşcolarii din ţara noastră mănâncă mult şi prost. Este semnalul de alarmă tras de studiul MAMMI (Măsurarea aportului de macro şi micronutrienţi la copiii preşcolari).
Studiul a fost efectuat de Societatea Română de Pediatrie şi coordonat de prof. dr Andrei Achimaş, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca. Potrivit studiului, 54% dintre copiii cu vârste între 3 şi 6 ani au un aport caloric ridicat, peste 1.800 calorii/zi. Vinovaţi sunt părinţii care au tendinţa să îi îndoape pe copii. În ciuda aportului caloric ridicat, 93% dintre copii au carenţe alimentare de calciu şi 99,7% dintre ei au lipsă de vitamina D. Aceasta deoarece laptele şi iaurtul sunt puse pe masa micuţilor destul de rar. Doar 27% dintre copiii între 3-6 ani beau zilnic lapte şi 10% – iaurt. Nici în privinţa legumelor, fructelor, lucrurile nu stau bine. Deşi nutriţioniştii recomandă zilnic mai multe porţii de legume şi fructe, 70% dintre copiii incluşi în studiu mănâncă legume şi fructe doar de două-trei ori pe săptămână. De asemenea, doar 15% dintre copii primesc zilnic o porţie de carne de pui sau peşte. În schimb, 23% dintre ei au zilnic ca pacheţel la grădiniţă un sandviş cu mezeluri, 27% mănâncă de două-trei ori pe săptămână margarină, iar 45% preferă dulciurile. Prof. dr Adrian Georgescu, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, spune că este necesară educarea părinţilor astfel încât aceştia să includă în alimentaţia copiilor fructe şi legume proaspete şi două-trei porţii de lactate pe zi.
Citește pe Antena3.ro