x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sfaturi simple ale unui medic de 102 ani pentru sănătate și viață lungă. Cum treci peste eșecuri?

Sfaturi simple ale unui medic de 102 ani pentru sănătate și viață lungă. Cum treci peste eșecuri?

de Anastasia Paul    |    12 Mai 2023   •   21:00
Sfaturi simple ale unui medic de 102 ani pentru sănătate și viață lungă. Cum treci peste eșecuri?
Sursa foto: Hepta

Medicul Gladys McGarey are 102 ani, încă lucrează și ne oferă câteva sfaturi simple pentru sănătate, fericire și o viață lungă.

Ea consideră că dragostea este cel mai puternic medicament și spune că tânără este orice persoană sub 99 de ani. În vârstă de 102 de ani, aceasta încă lucrează, face zilnic mișcare și trăiește singură în casa ei din Scottsdale, Arizona.

Medic și pionier al medicinii holistice, ea are multă înțelepciune de împărtășit după o viață lungă care i-a oferit multe bucurii, dar și multe eșecuri. A supraviețuit cancerului, a îndurat moartea unei fiice și a divorțat la aproape 70 de ani. Separarea de soțul ei, care îi era și partener de clinică,  s-a întâmplat după 46 de ani. El a părăsit-o pentru o femeie mai tânără, fiind unul dintre cele mai grele momente ale vieții sale, după cum scrie în cartea  „The Well-Lived Life: A 102-Year-Year-Old Doctor's - 6 secrete pentru sănătate și fericire la fiecare vârstă.”

Cum treci peste eșecuri

„Doar nu te blochezi în ele. Este o chestiune de alegere: Ce aleg? Am ales să nu fiu blocată în durere și suferință. M-a durut și nu mi-a plăcut. Vine un punct în care, pur și simplu, nu merită energia mea să mai petrec timp cu asta. Am energie să fac ceva creativ și să merg înainte”, spune McGarey pentru today.com.

Cine este profesorul tău

După divorțul său traumatizant, ea a găsit vindecare și bucurie în a începe o nouă practică medicală holistică cu fiica ei, care i-a dat un scop  în viață.  Ea a numit această experiență „un profesor uriaș” care a ajutat-o să-și găsească propria voce ca medic și femeie.

„Până în acel moment depindeam de sprijinul lui în lucrurile pe care le spuneam. După aceea, a trebuit să cred că ceea ce spun are putere și este important. Odată ce mi-am putut găsi propria voce, i-am scris o scrisoare și i-am mulțumit că mi-a redat libertatea. Pentru că, până în acel moment, nu simțeam că vocea mea este suficient de puternică”, explică medicul.

De asemenea, ea acordă atenție viselor ei și le folosește pentru a-și ghida alegerile, observând că acestea sunt cheia inconștientului. McGarey îi sfătuiește pe cei care trebuie să ia o hotărâre să ceară un vis înainte de a merge la culcare și apoi să-l noteze la trezire pentru a căuta mesaje și indicii din inconștientul lor.

Mergi înainte

Schimbările sunt la nivel mental, spiritual și fizic. Cu toții avem ceea ce McGarey numește „sevă”, adică energia vieții, împlinirea și bucuria, care ar trebui să fie îndreptată către locul în care vrei să fii și cum vrei să te simți.

Această energie trebuie să se miște, dar este firesc ca oamenii să rămână ocazional blocați, așa cum s-a simțit ea prinsă în timpul divorțului. Când se întâmplă asta, viața nu curge așa cum ar trebui sau ar putea.

„Este ca și cum ai avea o tăietură pe braț și ai strânge crusta. Atâta timp cât strângi crusta, doare. Dacă îți consumi energia pentru ceva care doar te ține nefericit, inconfortabil sau într-un loc în care nu vrei să fii, începe să cauți ceea ce este dincolo. Lumea este peste tot în jurul tău și este plină de lucruri minunate”, spune McGarey.

Trebuie să fim conștienți că suntem blocați și să căutăm calea spre ieșire

"Fii conștient că ești blocat și caută calea spre ieșire. O vei găsi, dar numai când începi să cauți. Caută lumină, iubire și speranță. Este important să eviți să rămâi blocat și la nivel fizic", așa că McGarey merge pe jos în fiecare zi. Ea realizează circa 3.800 de pași în fiecare zi, cu ajutorul unui cadru.

Găsește ce funcționează pentru tine

Ea crede că dieta și exercițiile fizice sunt importante pentru o sănătate bună și longevitate, dar nu recomandă nicio dietă sau vreo activitate fizică specială. Medicul spune că mănâncă ce vrea, inclusiv prăjitură de ciocolată și ocazional un hamburger. Nu bea alcool și nu fumează.

„Nu mă opun alcoolului și cred că vinul pentru unii oameni este un lucru minunat. Este ceea ce funcționează pentru tine. Fiecare persoană trebuie să-și trăiască propria viață, astfel încât, pe măsură ce găsești ceea ce funcționează pentru tine, binecuvântează-l și folosește-l, și lucrează cu el.”, explică aceasta.  

McGarey a călătorit în Afganistan, în anul 2006, pentru a preda practici de naștere mai sigure în regiune. 
„Ești aici cu un motiv. Cred cu adevărat că fiecare dintre noi are un scop aici. Este privilegiul și responsabilitatea noastră să găsim asta în noi înșine.Fiecare dintre noi este special, capabil să iubească și să fie iubit”, adaugă ea, spunând că dragostea este tema centrală a întregii sale vieți. Ea consideră că dragostea este cel mai puternic medicament.

Poți deveni mai bun pe măsură ce corpul tău îmbătrânește

Acest lucru poate părea contra-intuitiv, dar McGarey crede că fiecare an care trece te leagă mai mult de scopul tău.

La vârsta 102 ani, ea are un plan pe 10 ani pentru a crea un sat pentru medicina vie, unde oamenii se pot „aduna pentru a practica starea de bine”.

„Am o viață minunată și o iubesc pentru că sunt înconjurată de dragoste, nu doar de rude, ci și de oameni pe care i-am ajutat, și ei m-au ajutat. Mă simt sănătos. Mă simt mai puternică în multe aspecte ale ființei mele pe care în care nu eram când când am fost tânără. Găsește ceea ce te face fericit și îi face pe ceilalți fericiți.”

×
Subiecte în articol: medic sanatate viata lunga