x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Şi măncarea poate fi poluată

0
Autor: Dr. ing. Gabriela Berechet 02 Iun 2007 - 00:00
Şi măncarea poate fi poluată FREDERIC J. BROWN/
Insalubrizarea produselor alimentare se poate face prin contaminare şi prin poluare. Contaminarea şi poluarea alimentelor au o influenţă nefavorabilă asupra organismului uman prin transmiterea unor agenţi patogeni sau substanţe toxice cu efect nociv.


In cazul contaminării, apariţia de substanţe toxice este accidentală, in timp ce in cazul poluării apariţia de substanţe toxice este permanentă. Poluarea chimică se produce ca efect a industrializării producţiei alimentare, a agriculturii, zootehniei. Poluarea chimică poate fi propriu-zisă (ilicita) cu: pesticide, substanţe biostimulante, substanţe care ajung in aliment de pe utilaje şi ambalaje. Poluarea chimică poate fi şi deliberată prin: aditivi alimentari, antioxidanţi, aromatizanţi, antiseptici. In general aditivii alimentari au la baza acceptării lor criteriul inocuităţii, şi deci se consideră inofensivi. Cu toate acestea, s-a constatat că in cazul folosirii lor ani la rănd aceştia au avut efect dăunător asupra organismului uman. Poluarea chimică are ca efect: scăderea valorii nutritive a alimentelor, diminuarea calităţilor calitative ale preparatelor, afectarea stării de sănătate a populaţiei.

MEDICAMENTE. Unele medicamente de uz veterinar, folosite in tratamentul animalelor domestice, care rămăn după vindecarea lor in carne, sau se excretă in lapte poluează şi ele alimentele. Astfel, hormonii, antibioticele, pot să ajungă o dată cu alimentul la consumator şi să producă o imunizare a acestuia la antibioticele din aceeaşi clasă pentru uz uman.
De asemenea, alimentele se pot polua cu metale, substanţe care pot rezulta din operaţiile tehnologice, manipulări necorespunzatoare sau ambalaje. Astfel, s-au inregistrat creşteri ale nivelului de plumb, mercur şi cadmiu provenite din utilajele cu care alimentele intră in contact pe parcursul procesării. Acesta este motivul pentru care in industria alimentară şi in bucătarii s-a luat măsura eliminării oricărui vas, ustensilă sau suprafaţă de lucru din alte materiale decăt inox. Staniul apare in alimente din conserve, dacă stratul interior de vernis nu este perfect aderent la suprafaţa metalului, astfel incăt să oprească migrarea metalului in alimentul pe care il conservă. Nitraţii şi nitriţii apar in vegetale ca urmare a fertilizării solului pentru a stimula creşterea, iar in carne şi preparate din carne ca urmare a depăşirii dozelor maxime admise.

MEDIUL CASNIC. Detergenţii, dezinfectanţii şi substanţele de dezinsecţie şi deratizare utilizate in mediul casnic pot fi o sursă majoră de poluanţi ai alimentelor, prin contactul lor direct sau prin intermediul veselei sau ambalajelor.
Toate ambalajele de substanţe de spălare şi dezinfectare trebuie aruncate şi nu reutilizate la depozitarea altor alimente. Detergenţii de vase au o capacitate de indepărtare de pe vase mult mai rapidă decăt detergenţii de rufe. A spăla vasele şi vesela cu detergenţi de rufe inseamnă a expune intreaga familie la o poluare suplimentară. Substanţele de dezinsecţie şi deratizare este bine să se utilizeze respectănd instrucţiunile de pe ambalaj. Operaţiile de dezinsecţie şi deratizare nu se pot face atunci cănd in preajmă sunt alimente. Pentru a preveni poluarea lor cu substanţe care pot produce de la vomă pănă la deces, este bine să se respecte indicaţiile producătorului sau să se apeleze la firme specializate.


Nitriţii şi efectele lor

Nitraţii şi nitriţii se utilizează din antichitate la conservarea cărnii, fiind cunoscuţi sub numele de silitră. Aceştia se utilizează in procesul de sărare pentru formarea culorii roşu-aprins a cărnii, stabilă in timp. Aceştia au şi un efect antibacterian, mai ales nitritul care acţionează asupra Clostridium botulinum, o bacterie sporulată, extrem de rezistentă la temperaturi inalte, care provoacă una dintre cele mai severe toxiinfecţii alimentare de tip infectios: botulismul. Adăugaţi in exces, nitriţii şi nitraţii pot reacţiona cu hemoglobina formănd methemoglobină, care poate provoca stopul respirator.
Citeşte mai multe despre:   bun de consum,   substanţe

 



Mai multe titluri din categorie

AstraZeneca nu vrea să dea explicații Comisiei Europene despre livrările de vaccinuri

AstraZeneca nu vrea să dea explicații Comisiei Europene despre livrările de vaccinuri
Producătorul de medicamente AstraZeneca s-a retras de la reuniunea care trebuia să se desfășoare astăzi la nivelul UE pentru a pune la punct detalii despre livrările de vaccinuri anti COVID-19, scrie Reuters. Prin...

Anunț surprinzător. Sanofi va produce vaccinul anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech

Sanofi va produce vaccinul anti COVID 19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech începând din această vară, după cum a anunțat președintele companiei franceze Olivier Bogillot, citat de AFP. Este o premieră în sectorul...

(P) Sicuroslim - cele mai bune retete si diete la indemana tuturor

(P) Sicuroslim - cele mai bune retete si diete la indemana tuturor
Aproape că nu există vreo reprezentantă a sexului frumos care să nu își dorească să fie cu 5 cm mai înaltă și măcar 5 kg mai slabă. Dacă la înălțime nu prea au ce face, cu kilogramele în plus este...

(P) Apeleaza la Bio-ortoclinic.ro - scapa acum de hernia de disc, fara operatie !

(P) Apeleaza la Bio-ortoclinic.ro - scapa acum de hernia de disc, fara operatie !
Este imposibil să nu fi auzit de afecțiunea numită “hernie de disc”. În principiu, nu este o afecțiune ce te poate pune în pericol, însă este o afecțiune ce îți poate degrada foarte mult calitatea vieții...

Reușită românească. OMS apreciază call-center-ul ALOPEDI

Reușită românească. OMS apreciază call-center-ul ALOPEDI
Call-center-ul ALOPEDI 0364-917, dezvoltat de Spitalul de Urgență din Cluj, a fost recunoscut ca exemplu de bune practici în domeniul accesului la servicii medicale de către Organizația Mondială a...

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni

Depresivii trebuie să urmeze tratamentul minimum 6 luni
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras mai de mult semnalul de alarmă: în noul mileniu, depresia va face ravagii, boală vicleană cu consecinţe până la sinucideri.   Marele campion american...

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă

România codașă în UE la sănătate. Alocă cei mai puțini bani pentru medicina preventivă
România se află pe ultimul loc în UE cu privire la fondurile alocate pentru medicina preventivă, alături de Slovacia. Amândouă statele alocau 8 euro/locuitor pentru îngrijirea...

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...
Serviciul de email marketing furnizat de