x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Socializarea, calea prin care scapi de depresie

Socializarea, calea prin care scapi de depresie

de Paul Bardasu    |    11 Aug 2022   •   06:30
Socializarea, calea prin care scapi de depresie

Când vorbim despre anxietate și depresie, există o mare nebuloasă în identificarea cauzelor, respectiv în planul de măsuri ce se pot adopta pentru a limita sau chiar trata aceste afecțiuni, susține medicul Vasi Rădulescu.

Considerăm sportul deosebit de util pentru o viață sănătoasă, menținerea masei corporale optime, crearea unui mediu propice pentru activitatea psihică, însă aici există niște mențiuni. Sportul în exces poate afecta serios articulațiile (șolduri, genunchi, glezne, articulațiile mici ale piciorului, spre exemplu la alergători sau genunchi, coloană vertebrală la culturiști).

La masa corporală e relativ simplu - mișcarea determină consum de calorii, iar coroborarea cu o atenție la caloriile introduse prin alimentație e suficientă pentru normoponderalitate. Nu mai e o surpriză pentru nimeni că mișcarea ne face să ne simțim bine, ne detensionează, ne motivează. Dar oare e cea mai bună strategie pentru combaterea, să zicem, a anxietății și depresiei?

Un studiu realizat de Jolanda Jetten și colaboratorii săi în Australia a comparat activitatea fizică versus includerea în grupuri sociale (pe scurt, socializarea) și rolul acestora în sănătatea psihică. Rezultatul? Socializarea a contat mai mult! Știm deja de zonele albastre și impactul socializării în longevitate (cei din zonele albastre trec în număr mare de 100 de ani), dar iată că acum avem și studii pe care putem discuta.

Suntem ființe profund sociale. Ne strângem în grupuri. Ne ajutăm. Ne povestim lucruri. Iată de ce e bine să stăm lângă alți oameni. Acum avem și studii care ne arată cât de importantă este socializarea, în cazul de față pe componenta psihică. Ea bate chiar și activitatea fizică. Ambele sunt recomandate, la sport, cu oarecare prudență.

×