x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Squash - Sandvis cu multe calorii

Squash - Sandvis cu multe calorii

de Cristina Andreea Calin    |    29 Iul 2008   •   00:00
Squash - Sandvis cu multe calorii

CE BEM, CE MINCAM ● Inghetata are opt E-uri
Din compozitia inghetatei Squash rezulta ca aceasta are o densitate energetica mare si este dezechilibrata nutritional. Ca atare, nu este recomandata pentru multe categorii de consumatori.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● Îngheţata are opt E-uri
Din compoziţia îngheţatei Squash rezultă că aceasta are o densitate energetică mare şi este dezechilibrată nutriţional. Ca atare, nu este recomandată pentru multe categorii de consumatori.

Îngheţata Squash (sandwich biscuiţi cacao cu îngheţată de vanilie) are în compoziţie: zahăr, lapte praf degresat rehidratat, lapte praf normalizat, zer praf, grăsimi vegetale, emulgatori: monodigliceride ale acizilor graşi E 471, stabilizatori: gumă de guar E 412, gumă de carruba E 410, caragenani E 407, aromă naturală de vanilie, colorant natural: betacaroten E 160a", iar biscuiţii cu cacao: "făină, zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, sirop de glucoză, cacao, lapte praf degresat, emulsificator: – lecitină naturală din soia E 322, agenţi de afînare: bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodiu E 500, aromă de ciocolată, sare". 100 de grame din această îngheţată ne aduc un aport energetic de 254 kcal./1.064 kj şi proteine 5,22, glucide 41, din care zaharuri 21,97, lipide 7,70, din care saturate 0,037, fibră 1,03, sodiu 0,09.  

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că avem un "produs compozit format din îngheţată şi biscuiţi obţinute din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, glucoză), dar şi glucide cu absorbţie lentă (făină), lapte praf şi zer, grăsimi hidrogenate şi aditivi alimentari. Profilul nutriţional al produsului este dezechilibrat, cu un exces de glucide (41%), care imprimă o încărcătură glicemică ridicată periculoasă pentru pancreasul endocrin. Îngheţata conţine şi aditivi alimentari ce pot afecta sistemul gastrointestinal: E 407, E 412 şi E 410. Densitatea energetică a produsului este mare, 254 kcal./100 de grame".

CONCLUZII: Produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de dislipidemie şi hipertensiune, suferinzilor de boli cerebro şi cardiovasculare, de maladii neurodegenerative, cancer. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele cu alergie la proteina din lapte şi intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil. Îngheţata este interzisă suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate din eticheta acestuia, însă fără a-i dezvălui numele.

×
Subiecte în articol: bun de consum