x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Uleiurile scot bolile din noi

0
07 Feb 2006 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Tipul de grasimi cu care ne hranim este determinant pentru starea generala de sanatate si, in special, cea a sistemului nervos. Grasimile au rol energetic in activitatea fizica.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste cum sa folosim grasimile vegetale, astfel incat organismul nostru sa aiba numai de castigat. "Uleiul de floarea-soarelui, de masline, de sofranel, de germeni de porumb este ideal pentru salate. Cu exceptia uleiului de masline, celelalte nu sunt indicate pentru prajit, deoarece au o cantitate foarte mare de acizi grasi polinesaturati si sunt instabile la prajit. Pentru prajit se pot folosi uleiul de masline, uleiul de palmier, de arahide."

Proprietati antiinflamatorii


Datorita continutului de acizi grasi omega 9, uleiul de masline previne afectiunile cardiovasculare. Acizii grasi esentiali impiedica depunerile de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Acesta este atuul dietei mediteraneene, care explica incidenta foarte scazuta a afectiunilor cardiovasculare la populatiile din aceasta zona. Dieta mediteraneana include multe legume, fructe si peste si foarte putina carne sau grasimi animale.

Principala sursa de grasimi, alaturi de peste, este uleiul de masline. Studii recente au aratat ca uleiul de masline are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii. O doza zilnica de 50 g ulei de masline este echivalenta cu aproximativ 10% din doza de antiinflamatoare recomandata pentru calmarea durerii la adulti. Proprietatile calmante sunt conferite de o substanta – oleocantalul – care se gaseste in uleiul de masline presat la rece. Uleiul de masline este bine tolerat si de persoanele cu tulburari digestive, cu afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare.

Ratia de ulei


Uleiurile de floarea-soarelui, de sofranel si de germeni de porumb sunt bogate in acizi grasi esentiali de tip omega 6, proinflamatori, care au efecte negative daca sunt consumati in exces. Pentru a neutraliza aceste efecte, nutritionistii ne recomanda ca aceste uleiuri sa fie asociate cu grasimi bogate in acizi omega 3 – ulei de in sau grasimi animale (uleiul de peste). Raportul dintre acesti acizi se poate normaliza in dieta daca mancam o salata cu ulei de floarea-soarelui si un produs cu seminte de in sau peste. "Dieta saraca in acizi grasi omega 3 este punctul de plecare al bolilor neurodegenerative, sistemului nervos, al afectiunilor inflamatorii si cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale si al unor cancere", ne avertizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Grasimi animale sau vegetale


Grasimile – de origine animala sau vegetala – trebuie sa reprezinte cel mult 30% din aportul caloric zilnic. Depasirea acestei limite este primul pas catre obezitate. Studiile au demonstrat ca dietele bogate in grasimi afecteaza in acelasi timp si sistemul imunitar, crescand riscul aparitiei infectiilor. Dar nici dietele din care sunt excluse grasimile nu sunt sanatoase: cu cat nivelul colesterolului in sange este mai scazut, cu atat apar mai multe probleme legate de gandire si memorare.

Cum prajim carnea


La un ulei vegetal este foarte important punctul de fum. "Uleiul de palmier rezista la temperaturi foarte ridicate – 220-230 de grade Celsius, iar uleiul de masline – la 180 de grade.

Uleiul de palmier nu patrunde in aliment, nu miroase, nu face fum si nu isi schimba culoarea.

Celelalte uleiuri – de floarea-soarelui, de sofranel, de germeni de porumb – sunt foarte sensibile la prajit. Mai bine folosim untura de porc sau unt decat ulei de floarea-soarelui pentru prajirea cartofilor", ne atrage atentia prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In uleiurile vegetale sunt generati produsi toxici, mai ales cand prajim cartofi sau carne. Pentru ca sunt sensibile la temperaturi ridicate, uleiurile de floarea-soarelui si de sofranel rancezesc foarte usor, provocand toxiinfectii alimentare. Pe piata exista amestecuri de uleiuri pentru prajit.

ATENTIE! Ele pot contine E-uri. In aceste uleiuri se adauga vitamina E de sinteza, notata pe eticheta prin E 307, E 308, E 309. Uleiurile de buna calitate, cele presate la rece, contin un antioxidant natural (vitamina E naturala sau E 306).

SFATUL MEDICULUI


Prof. dr. Gh. Mencinicopschi ne avertizeaza asupra pericolului reprezentat de grasimile vegetale hidrogenate si partial hidrogenate (margarina). "Acestea sunt mai rezistente la rancezire, insa contin cantitati mari de acizi grasi TRANS, cauza bolilor cardiovasculare, neurodegenerative si a unor cancere. Grasimile vegetale periculoase se regasesc in maioneze, biscuiti, chipsuri, produse de patiserie, pop-corn, in produsele fast-food. Grasimile TRANS provoaca nasterea de copii cu greutate scazuta si cu circumferinta mica a craniului. Femeile care alapteaza trebuie sa evite asemenea grasimi, pentru ca ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului. In Uniunea Europeana si in SUA este obligatorie etichetarea produselor prin evidentierea continutului de acizi TRANS. La noi nu se scrie decat «uleiuri vegetale», fara sa se mentioneze daca sunt hidrogenate sau partial hidrogenate."

STIATI CA


  • un gram de ulei vegetal, untura, unt furnizeaza organismului 9 calorii.
  • Uleiul de nuca este foarte echilibrat in acizi grasi esentiali.
  • Cele mai bune sunt uleiurile presate la rece.
  • Cu cat sunt mai rafinate, cu atat uleiurile isi pierd proprietatile nutritive.
  • Uleiurile vegetale contin in raporturi diferite acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. O grasime vegetala ideala trebuie sa contina, in cantitati aproximativ egale, cele trei categorii de acizi. Uleiurile de palmier, de rapita, de soia se apropie de acest raport ideal.
  • Pe piata exista si ulei de masline falsificat. Acesta contine numai intre 10% si 20% ulei de masline, restul ulei de floarea-soarelui sau ulei din samburi de masline.
  • Citeşte mai multe despre:   ulei,   măsline,   graşi,   vegetale,   uleiul,   grasimi,   grasimile,   uleiurile,   floarea-soarelui,   alimentatie echilibrata

     



    Mai multe titluri din categorie

    Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului

    Bolile psihice se însoţesc de tulburări ale somnului
    Psihiatria este o specialitate a medicinii de mare rafinament. Prin cuvânt, medicul psihiatru trebuie să pătrundă în mintea tulburată a pacientului. Psihiatrii susţin că s-au elaborat protocoale de mare...

    De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?

    De unde cumperi produse naturiste pentru un stil de viata sanatos?
    Produsele naturiste fac parte din viata multora dintre noi, mai ales in contextul un stil de viata agitat. Ele actioneaza cu blandete asupra organismului uman, deoarece sunt realizate cu ingrediente din natura, fara...

    Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare

    Cum îți poți menține sănătatea cu suplimente alimentare revoluționare, fără substanțe chimice dăunătoare
    Să-ți păstrezi sănătatea poate fi o adevărată provocare în ziua de astăzi, când fiecare dintre noi are un program haotic, poate chiar un stil de viață dezorganizat și suntem expuși multor factori de...

    Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie

    Trei sfaturi utile pentru a ne păstra calmul în pandemie
    La mai bine de un an de la începutul pandemiei, problemele psihice şi emoţionale sunt din ce în ce mai prezente şi în pericol de a deveni cronice. Fie că este vorba despre anxietate, depresie sau sindrom...

    Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca

    Noi informații despre trombozele cauzate de vaccinul AstraZeneca
    Reacțiile adverse produs de AstraZeneca, legate de tromboze, au fost provocate de anticorpii la proteina FP4. Aceștia s-au dezvoltat în urma imunizării, arată două studii publicate în revista  la vaccinul...

    Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2

    Sportul reduce riscul de a dezvolta forme severe ale infecției cu virusul SARS-CoV-2
    Practicarea regulată a exercițiilor fizice reduce riscul de a dezvolta forme severe ale virusului SARS-CoV-2, potrivit studiului Kaiser Permanente, publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetarea a...

    (P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală

    (P) Cum se aplică fizioterapia la Sanconfind şi în ce constă recuperarea medicală
    Fizioterapia este ştiinţa care studiază mecanismele de acţiune a factorilor fizici (masaj, exerciţiu fizic, apă, lumină, căldură, electricitate) asupra organismului şi ii foloseşte cu scopul tratării şi...

    Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii

    Noi date despre tulpina de COVID-19 din Marea Britanie. Nu provoacă simtome mai grave ale bolii
    Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 nu provoacă forme mai grave ale bolii dar este mai contagoasă, arată ultimele două studii, care contrazic astfel cercetările anterioare, scrie AFP. Aceasta fost...

    Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?

    Explicațiile psihologului: Ce “forțe” ne obligă să nu lăsăm țigara din mână?
    De cele mai multe ori, fumătorii vor găsi diferite scuze pentru a motiva această „plăcere nevinovată”: socializare, plictiseală, relaxare, îmi place gustul, îmi place gestul, merge dimineața la cafea, îmi...

    Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini

    Noi informații despre vaccinul rusesc Sputnik V. Care este eficiența acestuia la noile tulpini
    Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență redusă pentru tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2, dar aceasta depășește celelalte tratamente. Totodată, este cel mai bun pentru imunizarea față de variant...

    Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos

    Kerastase - tehnologii inovatoare, pentru un păr sănătos
    Galerie Foto Produsele cosmetice Kerastase se disting prin unicitatea formulelor, texturilor, componentelor, precum și prin inovativitatea tehnicilor utilizare. Și cel mai important, dorința mărcii Kerastase de a satisface...

    Stima de sine și alimentația 

    Stima de sine și alimentația 
    Galerie Foto Problemele legate de greutate vin cel mai adesea împreună cu o stimă de sine scăzută sau chiar reprezintă o consecință a acestei percepții, iar rezultatele unei diete sunt condiționate de aspectele psihologice...

    CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice

    CEDO a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice
    Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că vaccinarea obligatorie la copii este necesară în societățile democratice, ca urmare a sesizătii făcute de părinții unor copii cărora li s-a...

    Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda

    Simfonie pentru trup si suflet izvorata din apa de lavanda
    Se spune ca ceea ce punem pe piele trebuie sa fie potrivit și pentru a consuma ca aliment. Apa de lavanda este unul dintre produsele rupte direct din natura care contribuie cu brio la menținerea sănătății...

    90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021

    90% dintre francezi trebuie să se vaccineze anti COVID-19 pentru a reveni la normal în septembrie 2021
    Circa 90% dintre adulții din Franța trebuie vaccinați până la 1 septembrie pentru a reveni la normal, arată un studiu realizat de cercetători ai mai multor institute, citat de AFP. Însă acest procent este mult...
    Serviciul de email marketing furnizat de