x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitaminele toamnei

Vitaminele toamnei

00 0000   •   00:00

Azi e la moda o dieta, maine alta... Sunteti multumiti ca va ajuta sa slabiti rapid, dar in scurt timp descoperiti ca dieta are mari defecte, care va pun in pericol sanatatea.

Azi e la moda o dieta, maine alta... Sunteti multumiti ca va ajuta sa slabiti rapid, dar in scurt timp descoperiti ca dieta are mari defecte, care va pun in pericol sanatatea. In cele ce urmeaza va propunem o dieta care nu are efecte nefavorabile asupra sanatatii si nici nu se demodeaza niciodata. Principiul de baza al dietei: nici o zi fara legume. Mai ales acum, la inceputul toamnei, cand legumele se gasesc din belsug, putem sa ne desfatam cu o salata sau cu un ghiveci de legume zilnic. In contextul unei diete care pune accent pe echilibru si varietate, rosiile, castravetii, vinetele sau varza trebuie sa ocupe locuri de frunte. Totusi, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atentia: "Nu trebuie sa cadem dintr-o extrema in alta. E bine sa consumam cat mai multe legume, dar dieta sa nu se bazeze exclusiv pe acestea pentru ca nu sunt echilibrate nutritional. De asemenea, nu ne putem asigura necesarul caloric zilnic numai din fructe si legume. Sunt bogate in vitamine, minerale, dar nu contin deloc proteine sau grasimi. Daca vrem o dieta echilibrata, alaturi de legume trebuie sa se regaseasca grasimile si proteinele de buna calitate".

ANTIOXIDANTI

Portia zilnica de legume ne ofera necesarul de vitamine si minerale, de fibre alimentare si face minuni in ceea ce priveste imbatranirea precoce, bolile cardiovasculare, obezitatea sau cancerul. Sa nu va ganditi ca pregatind un ghiveci, altfel spus preparand termic legumele, veti pierde substantele valoroase. Vinetele si rosiile sunt legume care isi pastreaza proprietatile si daca sunt fierte sau coapte. Licopenul din rosii este un antioxidant puternic, cu efect anticancerigen demonstrat, care nu este distrus total prin fierbere. Vara, cele mai multe femei tin diete drastice. Din dorinta de a fi atragatoare nu se mai gandesc la efectele secundare ale unor asemenea diete, care isi arata coltii in prag de toamna. Prima consecinta de ordin estetic a unui regim cu carente este imbatranirea precoce a pielii. O dieta bogata in fructe si legume poate preveni aceste probleme. Pentru ca vitaminele si mineralele isi iau in serios rolul antioxidant si distrug radicalii liberi, vinovati de imbatranire. "Se pare chiar ca antioxidantii (vitamine si minerale) din legume au o eficienta chiar mai mare decat cei din fructe. Cu cat sunt colorate mai intens, cu atat legumele sunt mai bogate in antioxidanti. Sa ne gandim numai la vinete, rosii, morcovi", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

CALORII PUTINE

Parca foamea ne chinuieste mai mult atunci cand am decis sa slabim si sa renuntam la paine, la pastele fainoase sau la dulciuri. In asemenea situatii, nutritionistii ne sfatuiesc sa ne potolim foamea cu o portie sanatoasa de legume sau fructe, pentru ca acestea confera senzatia de satietate rapid si au si putine calorii. Detoxifierea organismului si scaderea in greutate pot fi obtinute fara un regim restrictiv, apeland la ajutorul rosiilor, castravetilor, conopidei, dovleceilor sau gogosarilor. 100 g rosii contin 20 de calorii, conopida – 30 de calorii, castravetii – 19, dovleceii – 18, ardeiul gras rosu – 39, varza – 33. De asemenea, legumele au un continut ridicat de fibre alimentare solubile, care contribuie la reducerea colesterolului in sange si la arderea kilogramelor in plus.

MORCOVII. Disponibili in orice sezon, morcovii sunt un mijloc deosebit de intarire a imunitatii, au proprietati remineralizante, tonice, antianemice datorita continutului de vitamine (A, B, C). Vitamina A din morcovi contribuie la mentinerea frumusetii pielii, a parului, a ochilor, ajuta in procesul de crestere. Lipsa poftei de mancare poate indica uneori o carenta de vitamina A. Iar betacarotenul (provitamina A), prin care exceleaza morcovii, este cunoscut pentru reducerea riscului bolilor de inima si cancerului.

BROCCOLI. Aceasta leguma are actiune remineralizanta asupra organismului in perioada de toamna. Broccoli – o sursa extraordinara de vitamina C, betacaroten, acid folic – este recomandat in special varstnicilor, pentru ca o data cu inaintarea in varsta, organismul pierde din capacitatea de a fabrica antioxidanti proprii, fiind expus astfel atacului radicalilor liberi. S-a dovedit ca persoanele care mananca sau beau suc de broccoli de doua ori pe saptamana prezinta un risc scazut de a suferi de cancer.

PATRUNJELUL. Ce poate fi mai bun decat o tocanita de legume in care au fost adaugate frunze parfumate de patrunjel? Frunzele de patrunjel se disting nu numai prin mirosul imbietor, ci si prin continutul de vitamina C. 100 g frunze de patrunjel contin 200-400 mg vitamina C, mai mult decat aceeasi cantitate de portocale. Patrunjelul mai contine vitaminele B, E si minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu). Datorita acestora, patrunjelul este un foarte bun diuretic si depurativ.

ROSIILE. Datorita licopenului (substanta cu proprietati antioxidante), rosiile pot preveni cancerul de prostata in cazul barbatilor – arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Kentucky. De asemenea, rosiile scad riscul de infarct miocardic. Aceste legume contin foarte multa apa – 94%, avand proprietati detoxifiante si depurative puternice. 100 g rosii contin 17 calorii, 1 g fibre alimentare, 250 mg potasiu, 11 mg magneziu, 25 mg fosfor, 10 mg calciu, 620 micrograme betacaroten.

VARZA. Are un continut ridicat de potasiu (270 mg), calciu (52 mg), vitamina C (50 mg), betacaroten (380 micrograme). Datorita continutului, varza are efecte benefice in prevenirea unor forme de cancer. S-a demonstrat ca varza contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la impiedicarea cresterii tumorilor. In acest sens, varza rosie este chiar mai buna decat varza alba, pentru ca este mai bogata in antocianidine, substante cu proprietati anticancerigene. De asemenea, are efecte pozitive in cazul bolnavilor de ulcer, de stomac, in reducerea riscului bolilor cardiovasculare.
×
Subiecte în articol: varza legume alimentatie echilibrata