x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Intre o iubire si alta

Intre o iubire si alta

23 Feb 2005   •   00:00

 

DRAGOBETELE SARUTA FETELE!
Literatura a adus spre film numeroase povesti. Oameni pe care viata i-a apropiat sufleteste, le-a unit destinele intr-unul singur, desi totul parea diferit, simtaminte, ganduri, varste.  

Cupluri exista, filmele de dragoste sunt greu de ales. Totusi…
LORETA POPA
 

 

FILM SCOALA. Secventa din "Moara cu noroc" cu Ioana Bulca si Constantin Codrescu
PATRIMONIU. Imagine din "Ion" cu Serban Ionescu si Ioana Craciunescu
Focul iubirii patimase a lui Lica Samadaul (Geo Barton) pentru hangita Ana (Ioana Bulca), povestit intr-un film-scoala, "Moara cu noroc" - 1955, nu s-a stins nici astazi. A fost apoi un profesor de provincie caruia i-a intrat in casa un vis, o "Stea fara nume" - 1965. Sensibilitatea lui Claude Rich, in rolul lui Miroiu, a dezvaluit o iubire neasteptata, iar Marina Vlady a intruchipat o Mona dintr-o constelatie de dincolo de timp. A fost odata si o Vitorie Lipan, personaj feminin-simbol (1969, "Baltagul"), careia dragostea i-a harazit sete de adevar si dreptate.  

SIMBOL. Au fost un baiat si o fata, sau "Felix si Otilia" - ecranizare dupa "Enigma Otiliei" de George Calinescu - 1972 - cu Julieta Szonyi si Radu Boruzescu. Ei au ramas un simbol al iubirii neintinate de mizeria unei lumi ostile. A mai fost o iubire "Dincolo de pod" (1976) a fiicei Marei, Persida, pe care viata s-a razbunat amarnic. Mai e si povestea unui soimar si a unei fete frumoase care se harjoneau printre narcise, superb transpusa pe ecran in "Neamul soimarestilor" - 1964, cu Sebastian Papaiani si Valeria Ogasanu. Oare cine poate uita nemuritoarea poveste a lui Ciprian si a Berthei - Vlad Radescu si Tamara Cretulescu - din "Ciprian Porumbescu" (1972), iubire ca o ceata, ca o mangaiere? Malvina Ursianu ne-a aratat prin filmele ei mai mult pustiurile sufletesti de dupa furtunile sentimentale, "Gioconda fara suras" - 1967 si "Trecatoarele iubiri" - 1974, cu actorii ei preferati: Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman si George Motoi.  

BALSAM. Dragostea a fost si balsam al ranilor pricinuite de o experienta anterioara, cu eroi care nu mai sunt la prima tinerete. "Drum in penumbra" (1972) este un astfel de film, cu Margareta Pogonat si Cornel Coman. In "Nunta de piatra" (1972) regasim o mireasa singura si trista printre nuntasii petrecareti. Cand il vede pe tanarul la care visase dintotdeauna se ridica de la masa si pleaca cu el. Unde, nu intereseaza. Prin definitie, orice poveste de iubire presupune desprinderea eroilor din concretul cotidian. In "Hyperion" - 1975, Adela Marculescu este femeia matura care trebuie sa depaseasca o situatie de criza. Alesul ei este la fel de inaccesibil ca si Luceafarul.
"Tanase Scatiu" (1976), prin Victor Rebengiuc si Carmen Galin, reda sensibil dragostea.  

ZAMBET SAGALNIC. Fiecare secventa a "Declaratiei de dragoste", 1985, a lui George Sovu, cu Adrian Paduraru si Teodora Mares, ne-a ramas in suflet, desi a trecut atata vreme de la lansare. Ne facea fericiti, ne incarca de emotii. Milioane de adolescenti au iesit din salile de cinema cu un zambet sagalnic pe buze. Un film care a facut furori la vremea lui printre tinerii din Romania, "Liceenii" (1987) este povestea de iubire a doi "boboci". Mihai (Stefan Banica Jr.) este un provincial ajuns la un liceu din Bucuresti, iar pasiunea sa pentru filozofie si matematica va fi eclipsata de cea pentru Dana (Oana Sarbu). Idila lor plina de naturalete a cucerit multe inimi. Sa nu uitam de "Padureanca" - 1986 Manuelei Harabor si a ei iubire temeinic ecranizata de Nicolae Margineanu. Scena cu udatul curtii reprezinta o metafora pentru stingerea jarului launtric al lui Sofron. "Pas in doi" (1985), un film care ne-a rascolit. Pasiunea, asa cum este de fiecare data, in realitate o ia inaintea ratiunii. El ramane un film de dragoste bun, necontrafacut, nemimat. Interpreti, Anda Onesa si Claudiu Bleont. "Adela" (1984) descrie imposibila iubire a doctorului Emil Codrescu pentru Adela (George Motoi si Marina Procopie), cu 20 de ani mai tanara, pe care o cunoscuse pe cand era copila.  

LECTIE. "Osanda" (1976) pastreaza amprenta regizorului Sergiu Nicolaescu si dezvaluie rascoala din sufletul oamenilor. Aici marele Amza Pellea si Ioana Pavelescu compun cea mai tulburatoare lectie de iubire vazuta pe ecranele noastre. "Flori de gheata", 1989, cu Anda Onesa si Ovidiu Iuliu Moldovan. Eroii nu au nevoie de prea multe cuvinte, intre ei exista o relatie altfel. O structura sufleteasca perfect armonizata. Povesti de dragoste ale unor tineri, mai putin tineri, intoarceri, impacari, resemnari. Iubiri de parada, iubiri paravan, iubiri degenerate: "Dragostea incepe vineri" - 1973, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" - 1979, "Septembrie" - 1978. Am invatat sa privim lumina pe care mainile regizorilor nostri o prelucrau ca pe lut. Faptele lor de arta sunt daruri de undeva de sus.  

 

 

Povesti rupte din viata 

 

Actorul Serban Ionescu (foto), interpretul lui Sofron din "Padureanca", dar si al lui "Ion, blestemul pamantului si al iubirii", 1979, ne-a declarat: "I-am propus lui Nicolae Margineanu ca atunci cand trebuia sa o pup prima data pe Simina (Manuela Harabor), sa nu o pup efectiv, ci sa o privesc patimas si sa am o tentativa de sarut, dupa care sa musc din barbia ei. Daca acea scena ar fi fost realizata, sunt sigur ca celebrul "Casablanca" ramanea in urma. Cred ca doar o femeie iubim sau uram cu adevarat in viata, afara de sotia mea, care este patrimoniu (n.r. - Magda Catone). O iubim pentru ca nu o cunoastem si o uram pentru ca nu ne cunoaste. Aceasta femeie este Moartea. E tot un fel de iubire. Eu sunt foarte hotarat cand este vorba de iubire. Stiu sa iubesc, nativ, prin educatie. Iubirea mai este si lasitate. Trebuie sa ai mare curaj sa iubesti. Auzi cum pica streasina. Asa iubeste ploaia aceasta cladire. Deci, tot o forma de iubire. In filmul romanesc, din pacate, iubirea a functionat doar ca ingredient. Am avut sansa sa-l joc pe Ion, iar in acel film, care nu era unul de dragoste, exista o scena pe care o consider fenomenala. Cand Ana naste pe camp, in grau, in aur, cum spun taranii, Ion lasa greu munca, dar o lasa si cand isi vede pruncul se apleaca si saruta genunchiul sotiei sale. A fost o scena de iubire, cel putin asa cred eu. Insist pe "Imposibila iubire" - 1984 al lui Vaeni, pe care nici sistemul de atunci, nici cei care au urmat nu l-au agreat, dar care prezinta o poveste de iubire rupta din viata si pe care il simt aproape de suflet. Iubirea este perena pentru ca este spontana".  

 

 

 

 

Cel dintai film sonor "Ciuleandra" a fost realizat in perioada interbelica si o avea ca principala interpreta pe Elvira Godeanu, fosta Miss Romania, care a mai jucat in "Povara" si "Maiorul Mura". Toate trei filmele s-au pierdut, integral sau partial. "Ciuleandra" a fost primul film sonor romanesc atunci, in 1930, si s-a pierdut in succesivele catastrofe care au privat Arhiva Nationala de Filme. In 1985, Sergiu Nicolaescu a realizat o noua versiune, avandu-i ca interpreti pe Ion Ritiu si Anca Nicola.  

 

 

Cina dragostei de taina Una dintre cele mai frumoase secvente de dragoste este cea din "Padurea spanzuratilor" (1965), ultima cina a lui Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), un moment de rara concentratie emotionala, un poem simplu si tragic, fara cuvinte, doar gesturi esentiale. O fata blonda, ca o lumina - Ana Szeles, simbolizand puritatea, asterne masa intr-un ritual al dragostei si al pamantului.  

 

Misterioasa atractie "Visul unei nopti de iarna", din 1946, a adus in prim-plan un George Demetru in plina forta actoriceasca. El a fost inlocuit de Florin Piersic in adaptarea din anii ’70, poate cea mai frumoasa poveste de iubire a noastra, si care alaturi de Rodica Mandache a format un cuplu extraordinar. De atunci, Florin Piersic a exercitat asupra spectatoarelor o misterioasa atractie, piesa devenind simbol al trecerii in Noul An.
 

×
Subiecte în articol: special dragoste film iubire