DRAGOBETELE SARUTA FETELE!
Literatura a adus spre film numeroase povesti. Oameni pe care viata i-a apropiat sufleteste, le-a unit destinele intr-unul singur, desi totul parea diferit, simtaminte, ganduri, varste. Cupluri exista, filmele de dragoste sunt greu de ales. Totusi…
LORETA POPA
FILM SCOALA. Secventa din "Moara cu noroc" cu Ioana Bulca si Constantin Codrescu |
PATRIMONIU. Imagine din "Ion" cu Serban Ionescu si Ioana Craciunescu |
SIMBOL. Au fost un baiat si o fata, sau "Felix si Otilia" - ecranizare dupa "Enigma Otiliei" de George Calinescu - 1972 - cu Julieta Szonyi si Radu Boruzescu. Ei au ramas un simbol al iubirii neintinate de mizeria unei lumi ostile. A mai fost o iubire "Dincolo de pod" (1976) a fiicei Marei, Persida, pe care viata s-a razbunat amarnic. Mai e si povestea unui soimar si a unei fete frumoase care se harjoneau printre narcise, superb transpusa pe ecran in "Neamul soimarestilor" - 1964, cu Sebastian Papaiani si Valeria Ogasanu. Oare cine poate uita nemuritoarea poveste a lui Ciprian si a Berthei - Vlad Radescu si Tamara Cretulescu - din "Ciprian Porumbescu" (1972), iubire ca o ceata, ca o mangaiere? Malvina Ursianu ne-a aratat prin filmele ei mai mult pustiurile sufletesti de dupa furtunile sentimentale, "Gioconda fara suras" - 1967 si "Trecatoarele iubiri" - 1974, cu actorii ei preferati: Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman si George Motoi.
BALSAM. Dragostea a fost si balsam al ranilor pricinuite de o experienta anterioara, cu eroi care nu mai sunt la prima tinerete. "Drum in penumbra" (1972) este un astfel de film, cu Margareta Pogonat si Cornel Coman. In "Nunta de piatra" (1972) regasim o mireasa singura si trista printre nuntasii petrecareti. Cand il vede pe tanarul la care visase dintotdeauna se ridica de la masa si pleaca cu el. Unde, nu intereseaza. Prin definitie, orice poveste de iubire presupune desprinderea eroilor din concretul cotidian. In "Hyperion" - 1975, Adela Marculescu este femeia matura care trebuie sa depaseasca o situatie de criza. Alesul ei este la fel de inaccesibil ca si Luceafarul.
"Tanase Scatiu" (1976), prin Victor Rebengiuc si Carmen Galin, reda sensibil dragostea.
ZAMBET SAGALNIC. Fiecare secventa a "Declaratiei de dragoste", 1985, a lui George Sovu, cu Adrian Paduraru si Teodora Mares, ne-a ramas in suflet, desi a trecut atata vreme de la lansare. Ne facea fericiti, ne incarca de emotii. Milioane de adolescenti au iesit din salile de cinema cu un zambet sagalnic pe buze. Un film care a facut furori la vremea lui printre tinerii din Romania, "Liceenii" (1987) este povestea de iubire a doi "boboci". Mihai (Stefan Banica Jr.) este un provincial ajuns la un liceu din Bucuresti, iar pasiunea sa pentru filozofie si matematica va fi eclipsata de cea pentru Dana (Oana Sarbu). Idila lor plina de naturalete a cucerit multe inimi. Sa nu uitam de "Padureanca" - 1986 Manuelei Harabor si a ei iubire temeinic ecranizata de Nicolae Margineanu. Scena cu udatul curtii reprezinta o metafora pentru stingerea jarului launtric al lui Sofron. "Pas in doi" (1985), un film care ne-a rascolit. Pasiunea, asa cum este de fiecare data, in realitate o ia inaintea ratiunii. El ramane un film de dragoste bun, necontrafacut, nemimat. Interpreti, Anda Onesa si Claudiu Bleont. "Adela" (1984) descrie imposibila iubire a doctorului Emil Codrescu pentru Adela (George Motoi si Marina Procopie), cu 20 de ani mai tanara, pe care o cunoscuse pe cand era copila.
LECTIE. "Osanda" (1976) pastreaza amprenta regizorului Sergiu Nicolaescu si dezvaluie rascoala din sufletul oamenilor. Aici marele Amza Pellea si Ioana Pavelescu compun cea mai tulburatoare lectie de iubire vazuta pe ecranele noastre. "Flori de gheata", 1989, cu Anda Onesa si Ovidiu Iuliu Moldovan. Eroii nu au nevoie de prea multe cuvinte, intre ei exista o relatie altfel. O structura sufleteasca perfect armonizata. Povesti de dragoste ale unor tineri, mai putin tineri, intoarceri, impacari, resemnari. Iubiri de parada, iubiri paravan, iubiri degenerate: "Dragostea incepe vineri" - 1973, "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" - 1979, "Septembrie" - 1978. Am invatat sa privim lumina pe care mainile regizorilor nostri o prelucrau ca pe lut. Faptele lor de arta sunt daruri de undeva de sus.
Povesti rupte din viata
Cel dintai film sonor "Ciuleandra" a fost realizat in perioada interbelica si o avea ca principala interpreta pe Elvira Godeanu, fosta Miss Romania, care a mai jucat in "Povara" si "Maiorul Mura". Toate trei filmele s-au pierdut, integral sau partial. "Ciuleandra" a fost primul film sonor romanesc atunci, in 1930, si s-a pierdut in succesivele catastrofe care au privat Arhiva Nationala de Filme. In 1985, Sergiu Nicolaescu a realizat o noua versiune, avandu-i ca interpreti pe Ion Ritiu si Anca Nicola.
Cina dragostei de taina Una dintre cele mai frumoase secvente de dragoste este cea din "Padurea spanzuratilor" (1965), ultima cina a lui Apostol Bologa (Victor Rebengiuc), un moment de rara concentratie emotionala, un poem simplu si tragic, fara cuvinte, doar gesturi esentiale. O fata blonda, ca o lumina - Ana Szeles, simbolizand puritatea, asterne masa intr-un ritual al dragostei si al pamantului.
Misterioasa atractie "Visul unei nopti de iarna", din 1946, a adus in prim-plan un George Demetru in plina forta actoriceasca. El a fost inlocuit de Florin Piersic in adaptarea din anii ’70, poate cea mai frumoasa poveste de iubire a noastra, si care alaturi de Rodica Mandache a format un cuplu extraordinar. De atunci, Florin Piersic a exercitat asupra spectatoarelor o misterioasa atractie, piesa devenind simbol al trecerii in Noul An.
Cititi si:
■ O aventura patimasa
■ Martisorul este in pericol
■ Amor in aer liber.html
■ Intre o iubire si alta
■ Sarut eliberat din piatra
■ Poveste de demult, cu cantec de mierla
■ Ierburile de dragoste
■ Logodna pasarilor, juramintele oamenilor
■ Ierburile de dragoste
■ O aventura patimasa
■ Martisorul este in pericol
■ Amor in aer liber.html
■ Intre o iubire si alta
■ Sarut eliberat din piatra
■ Poveste de demult, cu cantec de mierla
■ Ierburile de dragoste
■ Logodna pasarilor, juramintele oamenilor
■ Ierburile de dragoste
Citește pe Antena3.ro