x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Amor in aer liber

Amor in aer liber

23 Feb 2005   •   00:00

 

DRAGOBETELE SARUTA FETELE!
Intr-un sat de Apuseni exista un deal special amenajat pentru indragostiti. Cei care se dau in vant dupa amorul in aer liber au parte de un fel de "poarta a sarutului", de o "fantana a iubirii", dar mai ales de o "joampa a fericirii".  

Oamenii locului spun ca nici o moata care a trecut pe la Dambul lui Gaf n-a scapat neatinsa.
CARMEN PLESA
 

 

INTRAREA. Dupa poarta "Mandrutul si mandruta", te asteapta un loc inchinat amorului in aer liber
Aprig da navala inima motilor din Horea, satul din Apuseni, cand vine vorba de iubit. Primaria si-au facut-o dupa modelul "biroului oval", in amintirea locului unde Bill Clinton a sedus-o pe Monica Lewinsky. Biroul primarului e strajuit de o sculptura in lemn, in marime naturala, infatisandu-i pe Bill si Monica inlantuiti. Mai mult, un deal din apropierea satului a fost "amenajat" ca sa le vina motilor iubirea mai la indemana, vara. Nici iarna nu e de lasat "Dambu’ lui Gaf", dar o tavaleala in zapada din Apuseni ar cam taia din viteza hormonilor, accelerand in schimb vreo pneumonie.  

"ITINERARUL FERICIRII". Timizilor in ale amorului le recomandam sa intre in sat cu grija. Poezia de pe panoul care le recomanda turistilor "Dambul indragostitilor" poate provoca fastaceli si inrosiri serioase ale obrazului. "Canta dorul sus pe Gaf/Damb de Gaf si Gaf de damb/Stai aici pe-acest pamant/Tot iubit si gafaind". Cei cu aplecare spre amorul in natura sau, pur si simplu, curiosii care vor sa ajunga la dealul "fierbinte" trebuie sa-si antreneze in prealabil plamanii, pentru ca Dambul nu e chiar la o aruncatura de bat.  

Trebuie sa tai tot satul. Motii isi vor da seama dupa privirile tale sclipitoare (sau ratacite, in cazul simplilor curiosi) ca esti plecat tinta spre Damb. Pentru ca traseul nu e marcat, nu strica sa mai intrebi in dreapta si in stanga. Motii vor zambi cu subinteles, isi vor da cateva coate, te vor cantari din priviri si apoi te vor pune pe drumul cel bun. La urma-urmei, nu trebuie sa-ti faci foarte multe probleme, doar la Damb vin cate 300-400 de turisti anual. Fiecare cu pofta lui.  

Nu te astepta ca, la capatul satului, locul amorului sa apara brusc. Cei care pana atunci au calatorit in masina vor parasi confortul acesteia, pentru a se aventura pe drumul obositor care serpuieste printre dealuri. Cei care nu au avut masina vor bea o gura de apa de izvor si-si vor lega bine incaltarile cu ochii dupa Dambu’ care nu mai rasare. "Itinerarul fericirii", asa cum l-au numit intr-un pliant autoritatile, consuma o suma frumusica de calorii.  

IN SFARSIT! Cand oboseala va ucide si ultimul chef de amor, turistul se va trezi la poarta "Mandrutul si mandruta", sub acoperisul "Inimi fierbinti". Pe stalpii portii sunt sculptate in lemn de frasin un chip de femeie si unul de barbat. El ii daruieste ei un inel. Ea spune "da".  

Daca va mai tin plamanii, avantati-va pe "Scarile sperantei". La capatul lor, poti sa cauti "de-ale gurii" in "Camara sufletului", un dulap ingramadit. Celor care li se face repede foame le recomandam sa-si indese un sandvis in buzunar, pentru ca in camara vor gasi cate ceva doar cei din pliantul de prezentare. Presupunand ca te-ai alimentat cu niscaiva bucati de carne si o mana de malai, poti aprinde un foc si gati la "Cuptorul fermecat". Dupa aceea te muti la masa, sub umbrela "Tinerete fara batranete". De baut, bei din "Fantana iubirii", sculptata in forma unei inimi, dupa care cei cu partener se pot imbratisa la "Lacrima iubirii". Pentru sensibili, lacrima este dusa de apa si se scurge pe "Moara norocului".  

Cei carora le place amorul in natura pot sari direct la "Joampa fericirii", un pat de muschi numai bun sa-si imbratiseze "mandrul" sau "mandruta". Reporterii isi cer iertare pentru ca nu au putut localiza cu precizie "joampa". Motivul: existau mai multe locuri care se potriveau descrierii acesteia. Probabil tinerii insufletiti s-au gandit sa multiplice "joampele", ca sa nu fie nevoiti sa stea la rand.  

POEZIA
"Canta dorul sus pe Gaf/Damb de Gaf si Gaf de damb/Stai aici pe-acest pamant/Tot iubit si gafaind"  

NATALITATE
De cand a fost amenajat "Dealul indragostitilor", in Horea a mai fost ridicata o gradinita si o scoala.
Corneliu Olar primar Horea
 

LEGENDA
Dealul Butestilor, zis si "Dambu’ lui Gaf" sau "Dambul indragostitilor", era pe vremuri un loc cu profunde semnificatii. Pe de o parte, era locul unde oamenii din cele trei sate invecinate - Butestiu, Giurgiut si Zanzesti, venind dinspre Horea, se odihneau dupa un urcus anevoios.
Pe de alta parte, cu multi ani in urma, cei mai populari rapsozi ai vremii, Goga si Romanicu, dadeau pe "Damb" adevarate recitaluri de taragot si vioara. Despre Goga se spunea ca era "ceasul desteptator" al zonei. Dis-de-dimineata se trezea, lua taragotul si incepea sa cante. De cele mai multe ori pleca la lucru pret de 5-10 kilometri pe jos, cantand intruna din taragot, iar seara, cand se intorcea de la lucru, facea la fel. Batranii satului spuneau atunci ca oamenii zonei "se trezeau si se culcau cu Goga". Bineinteles, "Dambu’ lui Gaf" trecea si ca un adevarat rai al indragostitilor. Multi tineri din zona se opreau aici dupa oboseala urcusului si nu puteau sa nu profite de frumusetea locului, ca sa se iubeasca cu foc. Mai spune legenda ca nici una dintre moatele care au trecut pe aici nu a ramas "neatinsa".
 

INCEPUTUL
Prin 1998, primarul din Horea, Corneliu Olar, s-a oprit cu o echipa care se ocupa de un drum pe Dealul Butestilor. La o slanina fripta si o palinca, motii si-au dat drumul la gura si i-au povestit primarului legenda locului de unde "nici o moata n-o scapat neatinsa". S-a gandit primarul ca n-ar fi rau sa amenajeze un loc pentru dragoste, caci "de faptele omenesti nu trebuie sa ne fie rusine". Asa a aparut "Dambul lui Gaf". Chiar si celebrul New York Times a publicat povestea "Dealului indragostitilor". Un cetatean german casatorit cu o romanca a venit chiar sa-si petreaca luna de miere la "Damb".
De cand a fost amenajat "Dealul indragostitilor", in Horea a mai fost ridicata o gradinita si o scoala.
 

 

Sarbatorim romaneste! Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor organizeaza duminica, incepand cu ora 12:30, "Dragobetele - sarbatoarea indragostitilor la romani". Cei prezenti vor avea parte de datini si obiceiuri specifice prezentate de mesteri populari si ansambluri folclorice precum: "Dunarica", "Padureanca", Grupul folcloric "Teleormanul" si fanfara "Fratii Lucan". (Mihai Stirbu)  

 

Pentru indragostiti In special pentru cei tineri, la sarbatoarea romaneasca a dragostei de la Muzeul Satului vor incinge atmosfera formatiile K1, Indiggo, Marfar si Perpetum. Poezia de dragoste va fi prezenta si ea pe scena prin intermediul actorilor Monica Davidescu, Ionut Ionescu si micuta Elena Izabela Iordan. Nu vor lipsi momentele distractive, precum si concursurile cu premii: "Cea mai frumoasa declaratie de dragoste", "Cea mai reusita poezie de dragoste" si "Ce stiti despre Dragobete". (Carmen Dragomir)
Cititi si:
■ O aventura patimasa

■ Martisorul este in pericol

■ Amor in aer liber.html

■ Intre o iubire si alta

■ Sarut eliberat din piatra

■ Poveste de demult, cu cantec de mierla

■ Ierburile de dragoste

■ Logodna pasarilor, juramintele oamenilor

■ Ierburile de dragoste

×
Subiecte în articol: special indragostitilor