x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, țară agrară, cu bugetari puțini

România, țară agrară, cu bugetari puțini

de Valentin Gros    |    02 Noi 2020   •   09:55
România, țară agrară, cu bugetari puțini
Sursa foto: zhaojiankang/Getty Images/iStockphoto

Angajații din instituțiile publice, apărare, educație, sănătate (majoritatea acestora fiind bugetari) au o pondere mică în totalul forței de muncă în România, sub media UE și totodată sub nivelul celorlalte țări membre foste comuniste. Pe de altă parte, industria noastră contribuie la economia națională într-o măsură mare, astfel că la acest capitol ocupăm un loc fruntaș în spațiul comunitar. În schimb, avem o agricultură ineficientă, care furnizează valoare puțină cu personal numeros.

 

Industria a fost domeniul care a furnizat anul trecut, în România, cea mai mare parte din Valoarea Adăugată Brută (VAB), 24,1% din total, conform datelor Eurostat. Acest sector absorbea 21,5% din totalul populației angajate în muncă. Numai șase state membre UE aveau ponderi mai mari ale industriei în VAB, acestea fiind Irlanda (35%), Cehia (29,2%), Slovenia (27%), Polonia (26%), Slovacia (24,5%), Germania (24,3%). Uniunea Europeană a înregistrat o medie inferioară României, de 19,7%, dar cu o pondere a numărului de angajați în industrie, de asemenea, mai mică, în totalul forței de muncă angajate (16,1%). În Bulgaria, industria contribuia la VAB cu 20,6% și cuprindea 20% din totalul forței de muncă angajate. Ungaria avea o pondere de 23,8% a industriei în VAB și de 20,8% în totalul personalului.

 

Randament slab în natură

În schimb, la noi, agricultura, domeniul forestier și pescuitul oferă un randament foarte slab, de numai 4,5% din VAB, dar cu forță de muncă numeroasă, 22,2% din total. Pentru comparație, agricultura, exploatarea pădurilor și pescuitul reprezintă în Bulgaria 3,7% din VAB și 16,9% din totalul angajaților, în Ungaria, 4% din VAB cu 4% din personal, în Polonia 2,7% din VAB cu 9,2% din personal, iar în Cehia 2,1% din VAB cu 3% din personal. În UE, acest segment de activitate furnizează doar 1,8% din VAB și încadrează numai 4,6% din forța de muncă.

 

Valoarea Adăugată Brută (VAB) la nivel național se calculează ca Produsul Intern Brut (PIB) minus taxele pe produse plus subvenții. Forța de muncă ocupată include atât angajații la firme și instituții, cât și pe cei care activează ca angajați proprii.

 

Joburile administrative, numai 14% din total

În România, 13,6% din totalul forței de muncă lucrează în administrație publică, apărare, educație, sănătate, activități de asistență socială și furnizează 15% din Valoarea Adăugată Brută. Bulgaria dedică o mai mare parte din personal acestui sector (15,8%), contribuția la VAB fiind de 14,4%. Ungaria are o pondere și mai mare a personalului, de 20,9% din totalul pe țară, cu o contribuție de 16,6% la VAB. În Polonia, 20,3% din totalul forței de muncă angajate lucrează în acest sector și livrează 14,6% din VAB. În Cehia, 18,6% din angajați activează în administrație publică, apărare, educație, sănătate, asistență socială și generează 15,4% din VAB. La nivelul UE, 23,5% din personalul angajat muncește în acest sector și produce 18,7% din VAB.

 

Structura activităților din România

Sectorul de activitate

Pondere în totalul VAB

Pondere în totalul personalului

Industrie

24,1%

21,5%

Comerț, transport, cazare și servicii alimentare

20,1%

23,1%

Administrație publică, apărare, educație, sănătate, asistență socială

15,0%

13,6%

Activități profesionale, științifice și tehnice

8,7%

4,7%

Imobiliare

8,0%

0,4%

Construcții

7,1%

8,3%

Informații și comunicații

6,1%

2,0%

Agricultură, domeniul forestier, pescuit

4,5%

22,2%

Arte, divertisment, recreere

3,7%

3%

Activități financiare și de asigurări

2,7%

1,3%

Sursa: Eurostat

×