x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Caragiale: “Mi-e frică de proştii răi!" Fragmente dintr-un interviu inedit

Caragiale: “Mi-e frică de proştii răi!" Fragmente dintr-un interviu inedit

de C.Popa Cristinel    |    05 Oct 2013   •   12:00
Caragiale: “Mi-e frică de proştii răi!" Fragmente dintr-un interviu inedit

Cu mai bine de un secol în urmă, presa română se respecta şi era respectată. Organiza baluri, serbări populare. La o astfel de manifestare plănuită de Societarea Presei în perioada 14-17 mai 1892, marele dramaturg I.L.Caragiale a răspuns la un interesant chestionar. Acesta se intitula “Plebiscitul presei” şi era adresat mai multor personalităţi ale vremii, între care: B.P. Haşdeu, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuţă, Victor Babeş, dr. Mina Minovici.

Aşadar, cu 111 de ani în urmă, în Cişmigiu, un ziarist punea întrebări şi completa apoi răspunsurile date de Caragiale. Toate aceste răspunsuri sunt cuprinse într-o broşură din care în anii ’80, dr. Nicolae Vătămanu a extras câteva şi le-a publicat într-unul din volumele sale.

Iată câteva scurte fragmente din acel volum cu ironicele răspunsuri date de I.L. Caragiale. “Care sînt calităţile favorite ale unor femei? Adesea…defectele aceleia pe care o iubeşti…În ce epocă v-ar plăcea să trăiţi? Pentru trecut, în nici una; pentru viitor, într-una cât s-ar putea mai îndepărtată. Ce defecte aţi scuza mai uşor? Acelea pe care le am şi eu. Ce iubiţi mai mult? Călătoria cu tovarăşi deştepţi şi veseli? Ce misiune susţineţi că e mai bună? Aceea care durează mai mult timp şi e plătită cu o bună diurnă. De ce vă e frică? De proştii răi! Care vă este actorul favorit sau actriţa favorită?...Toţi îmi sunt prieteni…Actriţa preferată? Bine, domnilor, se fac asemenea întrebări unui om însurat? Care vă este floarea favorită? Oricare, numai să nu fie retorică! Care vă este ştiinţa şi arta favorită? Tocmai acelea pe care nu le cunosc deloc: matematicile şi muzica! Care vă este mâncarea preferată? Ce-o fi, afară de cele care nu-mi plac! Care este vinul favorit? Toate…care sunt bine născute şi bine crescute”.

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Plebiscitul presei interviu caragiale