x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cea mai proasta idee a lui Ceausescu - un miting

Cea mai proasta idee a lui Ceausescu - un miting

13 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL
Cum a fost organizat mitingul din 21 decembrie ’89? Cine au fost actorii din umbra care au regizat spectacolul caderii in direct a regimului Ceausescu? Ce s-a intamplat in noaptea dinaintea mitingului? Unde au fost militienii si securistii?
Click pentru a mari imaginea
ULTIMUL 23 AUGUST. Participantii, adusi la miting pe semnatura, scandeaza zambitori: "Ceausescu si poporul/Patria si tricolorul!"
Mitingul din 21 decembrie, care a marcat scufundarea regimului Ceausescu in degringolada si a deschis manifestatiile de strada din Bucuresti, este inca o pagina cu multe pete albe in istoria Revolutiei romane. Dupa atatia ani de la evenimentele din decembrie, marturiile directe ale celor implicati in organizarea mitingului lipsesc.

Raspunderea organizarii mitingului din 21 decembrie 1989 revenea direct Organizatiei de partid a municipiului Bucuresti. De altfel, toate actiunile de acest fel cadeau in sarcina autoritatilor locale in urma unei hotarari a Comitetului Politic Executiv, dupa ce, in urma cu cativa ani, in 1978, la un concert desfasurat pe Stadionul 23 August, se produsesera incidente. Ancheta s-a lasat cu destituirea secretarului cu propaganda de la Municipiu si a unui vicepresedinte din Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste - organul central care organizase acel concert de pomina.

De atunci, asemenea adunari care implicau formarea unor coloane mari de participanti, afluirea lor spre locul de desfasurare, cat si manifestarea in sine aveau reguli precise de tip militar. Multitudinea mitingurilor, spectacolelor si adunarilor populare la care numarul participantilor era de ordinul zecilor de mii rodasera mecanismul organizarii astfel incat fiecare sector de partid sau institutie municipala stia ce avea de facut cu exactitate.

Anuntul referitor la organizarea mitingului de a doua zi a fost facut dupa incheierea discursului televizat al dictatorului.

La 20 decembrie, dupa cuvantarea lui Ceausescu transmisa la televiziune la ora 19:00, in sediul Comitetului Municipal de Partid, nimic nu anunta noaptea alba care urma sa vina.

Dupa ora 22:00, Barbu Petrescu, primul-secretar al Comitetului Municipal de partid, isi anunta principalii colaboratori ca a doua zi de dimineata urmeaza sa aiba loc un mare miting in Piata Palatului. Barbu Petrescu refuza sa vorbeasca cu reporterii despre rolul lui in acele zile. Cert este ca nici colaboratorii lui apropiati nu au stiut atunci, cum nu s-a aflat nici peste ani, ce a facut exact "Bebe", cum era numit primul-secretar, in acele zile de mare incordare.

Deci nevinovatul "Bebe" ajunge in pozitia-cheie de sef-organizator al mitingului pe care Ceausescu miza sa intoarca in avantajul lui situatia. Seara tarziu este convocata o sedinta de comandament in stilul "Bebe Petrescu". El da telefon de la CC dupa ora 20:00 si transmite secretarilor sa-l astepte ca vine cu un mesaj de insemnatate exceptionala. Apare in jurul orei 22:00 si ii opreste in cabinetul lui pe secretarii municipiului de partid, pe vicepresedintii Primariei Capitalei, pe sefii Inspectoratului de Interne, ai Securitatii municipiului, pe comandantul garnizoanei Bucuresti si pe cel al Garzilor Patriotice. In sala de consiliu erau convocati prim-secretarii si secretarii cu probleme organizatorice de la sectoare, prim-vicepresedintii consiliilor populare ale sectoarelor. Cele doua incaperi erau despartite doar de camera secretariatului, asa incat deciziile din camera "sefilor" erau transmise in sala de consiliu operativ. Nu problema operativitatii se punea, ci a unor ordine clare. Or, asa cum ne relateaza unul dintre cei care s-au aflat in cabinetul primului-secretar, tocmai claritatea hotararilor a lipsit. Chiar decizia organizarii mitingului a fost lasata "in coada de peste", cei de la sectoare plecand dupa miezul noptii din sediul municipiului nelamuriti sau datorita orei tarzii din noapte, in imposibilitatea de a mai comunica in jos, spre fabrici, ordinele.

Fortele de ordine care participau la organizare proveneau de la Inspectoratul de Interne, Securitate si Garzile Patriotice

Sedinta din biroul primului-secretar a fost stenografiata, dar hartiile nu se mai gasesc. Martorii care doresc sa-si pastreze anonimatul ne-au relatat ca seful Inspectoratului de Interne a spus ca nu isi asuma raspunderea securitatii mitingului, creand din start o stare de nesiguranta pentru momentele ce aveau sa se desfasoare peste cateva ore.

Efectivele Militiei si Securitatii se aflau in stare de alarma de cateva zile, din seara de 17 decembrie. In cateva unitati se produsesera acte de intimidare si agresiuni asupra cadrelor. Astfel, un ofiter MApN fusese injunghiat mortal duminica seara, pe Splaiul Independentei, la cateva sute de metri de cladirea Primariei Capitalei. Un cap de cadavru, aruncat in curtea unei scoli din spatele Primariei Sectorului 2, pe Mosilor, era considerat si el un semnal fara echivoc. La Uzina Semanatoarea, in noaptea de 19/20 s-au prezentat persoane care au cerut "din ordin de sus" sa fie deschisa magazia de armament a garzilor patriotice si sa le fie predate cateva arme automate cu munitia aferenta. Cei de la Semanatoarea s-au conformat, dar nimeni nu a verificat autenticitatea ordinului. La IEMI s-a incercat, fara succes, aceeasi schema.

Masa de manevra pentru miting urma sa fie formata din muncitorii care ieseau de la munca, dimineata, din schimbul III

In aceeasi sedinta de comandament s-a mai hotarat ca la sfarsitul schimbului trei, in dimineata zilei de 21 decembrie, sa fie organizate adunari "spontane" ale muncitorilor care sa aprobe cuvantarea lui Ceausescu de la televiziune, din seara lui 20 decembrie. Oameni nedormiti, prost hraniti, dupa un schimb la turnatorie sau forje, pusi sa strige lozinci! O ineptie politica, inca una in sirul de decizii care aveau sa apropie rapid sfarsitul regimului. Ceea ce avea sa urmeze in Piata Palatului s-a prefigurat la cateva din aceste mitinguri la locul de munca. La IMGB, Republica si Vulcan, cativa muncitori au luat cuvantul "neautorizati" si au vorbit deschis impotriva lui Ceausescu pana sa fie opriti de "activul sanatos".

Cei trei razvratiti au fost adusi la Comitetul Municipal de Partid de activistii de la sectia organizatorica, care i-au scos astfel din mainile Securitatii. Contradictiile vin in continuare pe banda rulanta. In unele institutii fusese dat ordinul de prezentare pentru miting la ora 7:30.

La adunari, fiecare fabrica, institutie avea locul ei fixat si bine cunoscut de amplasament.

Cei de la 23 August trebuiau sa vina spre centrul Capitalei cu autobuzele ITB. Cineva a anulat insa comanda pentru autobuze, asa incat miile de oameni au venit pe jos aproape 10 km.

Silviu Curticeanu: "Mitingul a fost ideea lui Ceausescu"

In cartea sa "Marturia unei istorii traite", fostul sef al Cancelariei RSR, Silviu Curticeanu, are putine de spus despre mitingul din 21 decembrie. Pentru el, un lucru e cert: panica a fost creata "cu sange rece si profesionalism" de un "regizor abil, care a avut la indemana mijloacele necesare, de la cele mai simple, la cele mai sofisticate". Iar proasta inspiratie a organizarii mitingului a "grabit mersul evenimentelor si a facut iminent deznodamantul". Redam cateva pasaje semnificative:

"Mitingul din 21 decembrie a ridicat, la randul sau, mai multe intrebari legitime.

Prima intrebare, mai mult o nedumerire, se refera la curiozitatea de a sti cine a fost naivul (eufemistic spus) sau diabolica inteligenta care a organizat mitingul.

Raspunsul simplu si categoric, in deplina cunostinta de cauza: initiatorul a fost Ceausescu, fara consultarea cuiva, cu acordul imediat al primului-secretar de atunci al Capitalei.

Motivul nu este nici macar o ratacire de moment, ci credinta falsa a lui Ceausescu, adanc si definitiv inradacinata, ca reazemul sau de nadejde si neconditionat il constituie clasa muncitoare. De altfel, in seara zilei de 20 decembrie, inainte de a pleca spre casa, Ceausescu m-a chemat si mi-a spus ca pentru a doua zi a organizat in Piata Palatului un mare miting al oamenilor muncii din Capitala, precizandu-mi ca a luat deja, personal, toate masurile necesare impreuna cu cei de la Capitala. Procedeul era total neuzitat, deoarece de organizarea mitingurilor se ocupau, in mod obisnuit, sectiile Comitetului Central".

Manifestarea a fost comandata de Elena

Viorel Lazarescu a participat la mitingul din 21 decembrie 1989 in calitate de fotoreporter al agentiei Agerpres. Misiunea lui era sa fotografieze multimea de pe platoul din dreapta Comitetului Central, acolo unde se afla si unul dintre operatorii televiziunii.

Indicatia principala pentru surprinderea mitingului pe pelicula foto era ca in imagine sa apara cu preponderenta portretele lui Nicolae Ceausescu, in dauna celor cu Elena Ceausescu. Numaratoarea de portrete prin teleobiectiv a fost intrerupta de busculada din preajma Hotelului Bucuresti. Fotoreporterul a auzit vuietul dement care a dezlantuit multimea si explozia din preajma Bisericii Kretulescu. Ulterior, dintr-o discutie avuta cu generalul de securitate Neagoe, a aflat ca mitingul din 21 decembrie a fost comandat de Elena Ceausescu.

Jurnalul National: Cine v-a anuntat ca va avea loc un miting?
Viorel Lazarescu: In dimineata aceea a venit in camaruta noastra Traian Prosan, seful nostru, si ne-a spus ca, dupa toate probabilitatile, va avea loc un miting. Nu era nici el sigur de asta. Pe la 11:00 am coborat la parter sa vad ce se intampla cu mitingul asta si chiar si-acolo veneau informatii contradictorii. Nu se stia exact daca se va tine sau nu mitingul. Pana cand a venit Prosan disperat la noi in camera si ne-a anuntat ca a inceput mitingul. Stiam de evenimentele de la Timisoara, oamenii care urmau sa vina in Piata Palatului erau si ei la fel de nemultumiti ca aceia de la Timisoara si ma gandeam ca ar fi putut si ei sa inceapa sa strige la un moment dat ce nu trebuie.

Si ati aflat cine comandase mitingul?
La vremea respectiva, nu. Insa, ulterior, stand de vorba cu generalul de securitate Neagoe, acesta mi-a spus ca mitingul fusese comandat de Elena Ceausescu. Dar nu mi-a dat alte amanunte.

Securitatea si-a ratat misiunea

Ziua de 21 decembrie 1989 este cea in care Ceausescu a scapat din mana fraiele puterii. Mitingul, convocat de el insusi (potrivit unor martori oculari), ce avea ca scop afirmarea deplina a adeziunii populare la politica partidului si statului, s-a transformat intr-un haos cumplit - terenul potrivit pe care Revolutia avea sa poposeasca la Bucuresti.

Atat de "atent" a fost pregatit mitingul, incat in dimineata zilei de 21 decembrie, fortele de Militie si Securitate au fost surprinse de multimea care ocupase Piata Comitetului Central. Efectivele de paza si supraveghere au sosit in Piata la jumatate de ora dupa ce aceasta se umpluse de lume. La miting a participat, asadar, cine a vrut si cine n-a vrut. Dar mai cu seama, "cine trebuia", dupa cum reiese si din spectaculoasele dezvaluiri ale unui ofiter cu rang inalt in Directia V, cu atributii in protectia demnitarilor, organizarea si supravegherea manifestarilor de masa, precum cea din 21 decembrie. Sub protectia anonimatului, ofiterul din Directia V ne-a relatat culisele organizarii mitingului, precum si gravele erori de securitate, atat de multe incat e greu de crezut ca au fost intamplatoare. Gratie acestor erori si-au facut aparitia grupurile de tineri care aveau sa agite multimea, s-au produs fenomenele care au starnit panica, precum exploziile petardelor si teribilul vuiet care a impietrit zecile de mii de oameni adunati in piata.

Jurnalul National: Cand ati aflat de miting?
In noaptea de 20-21 decembrie 1989 am primit ordin de la generalul Bucurescu Giani, care era in perioada aceea seful Comandamentului, ca sa iau masuri pentru ca a doua zi sa se desfasoare un miting in piata. In dimineata zilei de 21 decembrie, cu efectivele din cadrul Directiei (n.r. - a V-a) si altele de la trupele de Securitate, genisti, de la Capitala si USLA s-a facut verificarea completa in piata, inclusiv la canalele subterane de canalizare. Cu alte cuvinte, s-a verificat absolut tot ceea ce exista in piata. In cursul diminetii au sosit si masinile de la televiziune, carele de reportaj si masinile de sonorizare. Si acestea au fost verificate si, din momentul in care au fost verificate, am avut ofiteri si subofiteri specialisti in sonorizare care au ramas in aceste masini ale televiziunii.

Cine erau cei care lucrau in carele de reportaj care transmiteau mitingurile lui Ceausescu?
Erau profesionisti, oameni verificati, oameni foarte capabili. Latura cea mai proasta a fost tocmai faptul ca in municipiul Bucuresti, Securitatea trebuia sa-si aduca efectivele imediat ce s-au terminat verificarile noastre. Or, efectivele de la Inspectorat au sosit dupa ce a venit publicul in piata.

Era pentru prima data cand s-a intamplat acest lucru?
Exact. Mai mult, au aparut si niste tineri care erau suspecti din prima clipa cum ii vedeai.

Cam toti de aceeasi varsta, echipati cam la fel, care au ocupat indeosebi latura dinspre Consiliul de Stat.

Cum se efectua controlul de catre cei care au intarziat in acea dimineata?
Controlul se facea cu specialisti de geniu, se controlau toate obiectele care erau in zona, in asa fel incat sa nu fie amplasate bombe sau materiale explozive. Controlul era foarte minutios, facut inclusiv cu specialisti din domeniul chimic, uneori foloseam si specialisti din trupele chimice ale Ministerului Apararii Nationale. Controlul se facea si din punct de vedere radio, pentru a nu exista instalatii de bruiaj sau de influentare negativa a transmisiilor. Dupa efectuarea acestor controale, in mod normal trebuia sa fie preluata toata piata de cadre de Securitate si de Militie, or, acestea au sosit dupa ora 9:00, cand publicul intrase deja in piata.

Puteau sa nu mai vina deloc

De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru?
Nu mi-am putut explica acest lucru. Controlul se facea nu numai in partea subterana sau la suprafata, ci chiar si in constructiile care erau in apropiere, cum era, de exemplu, si blocul - Generala. Acolo mergeau ofiteri de dimineata la fiecare apartament, verificam daca acei care sunt acolo sunt trecuti in cartea de imobil, sunt din familie, nu sunt persoane straine... sa luam masuri si pe acoperisul cladirilor cu lunetisti si cu observatori, ca sa poata sa observe toata zona. Controalele se extindeau pana la Palatul Telefoanelor, Biserica Kretulescu, blocul cu "Muzica". Se controlau si subsolurile acestor cladiri. Trebuiau instalate posturi de paza si de supraveghere. Dar, in ziua respectiva, de 21 decembrie, aceste efective n-au venit la timp. Au venit dupa circa jumatate de ora, dupa ce publicul intrase in piata. Efectiv nu-si mai aveau rolul, puteau sa nu mai vina deloc.

Ce-ar fi trebuit sa faca aceste trupe care n-au ajuns la timp?
In momentul in care se termina controlul trebuiau asigurate paza, supravegherea si observarea zonei, iar cand veneau trupele de Militie si de Securitate, acestea creau niste culoare, niste zone de protectie si persoanele care veneau cu publicul trebuiau sa fie insotite pana intrau in zona respectiva tot de ofiteri si de personalul de partid. In piata se asezau ca pe o tabla de sah, iar cand cei din public se impingeau nu puteau sa creeze ce s-a intamplat pentru ca erau stopati.

L-am intrebat pe generalul Bucurescu inainte de a veni dispozitivul daca totul este pregatit si m-a asigurat ca o sa vina cat de curand.

Ce mai stiti despre generalul Bucurescu?
Stiu ca e mai mult plecat prin Franta.

Prea tarziu

Cand a inceput mitingul?
Cam in jurul orei 12:00. Din cauza aceasta, dispozitivele luate de Securitate au fost formale. A fost cea mai proasta organizare posibila. Cauzele au fost urmatoarele: Barbu Petrescu a vrut sa faca mitingul respectiv si de aceea si-a mobilizat toti activistii. Sigur ca Inspectoratul cunostea si chiar generalul Bucurescu, care era comandantul actiunii in comandamentul care era constituit inainte de plecarea lui Ceausescu in Iran. Eu am ramas la comanda Directiei a V-a. Deci Barbu Petrescu si-a trimis activistii, a informat si Inspectoratul ca va avea loc a doua zi, pe 21, miting. Eu mi-am luat masurile care se impuneau, pentru ca am fost anuntat de generalul Bucurescu ca s-ar putea sa aiba loc mitingul.

Din cauza acestei incertitudini, ei nu si-au adus fortele in piata decat in momentul in care s-a confirmat ca mitingul va avea loc. Or, era deja destul de tarziu. Confirmarea s-a facut dupa ora 10:00 si la ora 12:00 era mitingul. In mod firesc, cei care veneau la miting erau selectati din intreprinderi de catre oamenii de la partid si erau insotiti de ofiterul de Securitate care raspundea de intreprinderea respectiva. Acesti oameni au fost pregatiti, dar au ramas undeva pe traseu, venirea lor spre piata avand loc dupa confirmare.

De ce ati primit confirmarea dupa ora 10:00?
Da, dar eu de la Directia a V-a am luat masuri de dimineata. Dar degeaba s-au facut aceste verificari daca n-au fost asigurate cu oameni de ordine. De asemenea, n-au fost create din timp barajele pe unde sa patrunda acestia, astfel incat sa fie controlati. Ca urmare a acestui fapt s-au adaugat diferite persoane care aflasera de miting, altele decat cele care au venit din intreprinderi.

SUPERVERIFICARI
"In dimineata zilei de 21 decembrie, cu efectivele din cadrul Directiei (n.r. - a V-a) si altele de la trupele de Securitate, genisti, de la Capitala si USLA s-a facut verificarea completa in piata, inclusiv la canalele subterane de canalizare. Cu alte cuvinte, s-a verificat absolut tot".
CONTROL
"In mod firesc, cei care veneau la miting erau selectati din intreprinderi de catre oamenii de la partid si erau insotiti de ofiterul de Securitate care raspundea de intreprinderea respectiva. Acesti oameni au fost pregatiti, dar au ramas undeva pe traseu". - un ofiter cu rang inalt din Directia a V-a Securitatii

Nu ratati!
Timisorenii continuau sa fie in strada de o saptamana, iar la Bucuresti, totul parea linistit. Cu toate acestea, 21 decembrie 1989 a ramas in istoria recenta ca ziua in care Ceausescu a aflat ca poporul nu-l iubeste, ziua in care dictatura a cazut, ziua in care s-a terminat cu comunismul in Romania.
Despre acest episod, in ziarul nostru de maine.

Puteti contribui la aflarea adevarului despre Revolutie
Jurnalul National initiaza un demers publicistic menit sa reconstituie, cat mai fidel, istoria Revolutiei din decembrie 1989. In afara tuturor marturiilor evocate pana acum, dorim sa punem in valoare si orice fel de imagine legata de acele evenimente. In acest scop, solicitam sprijinul tuturor celor care detin astfel de fotografii istorice. Acestia ne pot contacta la Departamentul Foto al cotidianului Jurnalul National, la tel. 224.40.42, int. 333 sau 318; e-mail: foto@jurnalul.ro.

Pagini coordonate de Poliana Mardari
×