x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Stalin i-a semnat condamnarea:

Stalin i-a semnat condamnarea:

21 Feb 2004   •   00:00

"Demult as fi impuscat-o in cap"

Ghilotinarea politica a Anei Pauker a inceput in primele luni din 1952. In aprilie, Gheorghiu-Dej, Miron Constantinescu, Gheorghe Apostol si Iosif Chisinevschi merg la Moscova pentru a obtine acordul de eliminare a lui Vasile Luca, unul dintre stalpii sustinatori ai Anei Pauker, alaturi de Teohari Georgescu. La masa de la Kremlin, Stalin l-a intrebat pe Dej de ce nu se descotoroseste de Ana. Dej ar fi tacut. "Daca eram in locul tau, de mult a-si fi impuscat-o in cap", i-a spus Stalin. A intervenit Miron Constantinescu: "Tovarase Stalin, Dej e cam sentimental". Gheorghe Apostol, prezent la scena, isi aminteste cum Dej i-a platit polita lui Constantinescu: Miroane, a spus el, ai sarcina sa o impusti in cap pe Ana Pauker. Miron Constantinescu a plans tot drumul de la Moscova la Bucuresti, afirma Apostol.

Anchetele din timpul arestarii nu au fost deloc blande. Robert Levi - un istoric care a studiat biografia Anei Pauker - scrie: "Desi i s-a permis sa doarma in timpul zilei, Ana Pauker a fost supusa noapte de noapte la interogatoriu, cu putine exceptii pentru a mari presiunea". Istoricul spune ca Ana a fost supusa la ofense, jigniri, batjocoriri pentru a recunoaste "crimele ". Doar pe baza de banuieli pentru ca in momentul arestarii anchetatorii nu detineau absolut nici o dovada. Exista la dosar o singura declaratie care ar fi probat ca Ana Pauker era agent al lui Truman ( n.n. - presedintele SUA). Arestata nu intelegea de ce vor anchetatorii sa-i smulga marturia ca este agenta a imperialistilor. Atunci i-au spus: "Luca este agent si dumneata esti agenta ca si el". Anchetatorii ar fi recurs si la forme "blande" de tortura fizica.


Reabilitarea celebrei comuniste a fost facuta post-mortem

Ceausescu a dorit ca epoca inaugurata de venirea lui la putere sa fie o ruptura cu stalinismul si o presiune din vremea lui Gheorghiu-Dej. De aceea a initiat reabilitarea unor comunisti eliminati de predecesorul lui. Dupa Lucretiu Patrascanu a fost reabilitata Ana Pauker. Ea murise de opt ani.

STENOGRAMA

Sedinta Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, desfasurata in ziua de 19 septembrie 1968, la care au participat Nicolae Ceausescu, Ion Gheorghe Maurer, Alexandru Barladeanu, Chivu Stoica, Paul Niculescu Mizil, Virgil Trofin, Ilie Verdet, Maxim Berghianu, Florian Danalache, Constantin Dragan, Janos Fazekas, Leonte Rautu, Vasile Valcu, Stefan Voitec, Petre Blajovici, Dumitru Coliu, Emil Draganescu, Mihai Gere, Petre Lupu, Manea Manescu, Dumitru Popa, Dumitru Popescu, Gheorghe Stoica si, in calitate de invitati, Mihai Dalea si Vasile Patilinet.

Sedinta a inceput la ora 12:00, fiind prezidata de Nicolae Ceausescu. Facem o scurta sedinta. Este o problema a partidelor comuniste si o problema legata de unele rezultate ale muncii comisiei cu privire la reabilitari.
(...)
Gheorghe Stoica: Este vorba de unele hotarari luate de Prezidiul Permanent al Comitetului Central.
(...)
Gheorghe Stoica: A treia hotarare luata a fost anularea hotararii Biroului Politic din 11 mai 1954, prin care Ana Pauker a fost exclusa din randurile partidului. In acel timp era membra a Comitetului Central si era membra si in Secretariatul care a fost infiintat.

Leonte Rautu: Era Biroul Organizatoric.

GS: Nu s-a adus la cunostinta aceasta hotarare nici ei si nici Comitetului Central.

Nicolae Ceausescu: Daca era membra a Comitetului Central, hotararea trebuia s-o ia numai Comitetul Central.

GS:Biroul Politic de atunci trebuia sa supuna Comitetului Central o asemenea hotarare si nu a supus. Acum s-a hotarat anularea acestei hotarari si reabilitarea ei politica, si redarea calitatii de membru de partid cu stagiul si vechimea pe care o are.
De asemenea, s-a hotarat sa se recomande Biroului Municipiului Bucuresti sa analizeze excluderea din partid a lui Vlad Pauker, fiul lui Ana Pauker, care a fost si voluntar si a luptat pe front.
Poate in legatura cu anularea hotararii, nu stiu daca n-ar fi bine s-o publicam, pentru ca Ana Pauker a fost o figura. Noi o reabilitam politiceste. Nu stiu de ce nu am face si treaba aceasta? Adica sa existe o forma de informatie, un comunicat, o forma s-ar gasi, in care sa se anunte ca Ana Pauker a fost reabilitata politiceste, pentru ca si in strainatate a fost cunoscuta. La Muzeu, mii de oameni care viziteaza nu stiu daca Ana Pauker a fost reabilitata. Petre Lupu: Reabilitarea lui Teohari Georgescu a fost publicata?

Ion Gheorghe Maurer: Eu, din acest punct de vedere, as avea de spus ceva: mi se pare ca nu este totuna. Reabilitarea politica este pana la sfarsitul sfarsitului un act al partidului si, in general, actele partidului nu au fost publice; nici excluderea din partid: lumea nu stia daca a fost, cum a fost, cum a fost exclusa. Lumea stie ca la un moment dat i s-au luat raspunderile si sarcinile si a fost trimisa la o munca de jos.

Acum toata socoteala aceasta este ca mi se pare ca din acest punct de vedere este bine sa nu trecem peste acest obicei, pentru ca dupa aceea o sa trebuiasca sa facem publice toate hotararile partidului. Pana la sfarsitul sfarsitului, ceea ce i se recunoaste lui Ana Pauker este faptul ca nu a fost exclusa din partid conform normelor si nu trebuia sa fie exclusa din partid, insa parerea mea este ca sunt lucruri care sunt de discutat si de atitudinea lui Ana Pauker.

GS: Greselile politice sunt.

IGM: Si atunci hai sa lasam aceasta!

Patilinet Vasile: Nu am verificat toate acuzatiile care i s-au adus, in amanuntime.

PL: Sa vedem daca a fost deviere de dreapta sau nu?! In cazul lui Vasile Luca scrie cu incriminarile...

IGM: Cu incriminarile penale.

GS: Eu am fost influentat de faptul ca in presa straina ei au publicat si au redat chestiunea aceasta. Dar in sfarsit, nu sustin propunerea aceasta.

NC: Bine. Cu anularea excluderii din partid sunteti de acord?

Maxim Berghianu: Cu Ana Pauker am inteles ca nu s-au verificat toate lucrurile, ci numai in ceea ce priveste ilegalitatile, modul de a se produce. Sa nu o prezentam ca pe un erou.

Vasile Patilinet: In materialul prezentat de comisie, formata din membri ai Biroului Politic, in aceste materiale nu am gasit - exista la arhiva - fapte care sa determine excluderea ei. Sunt o serie de fapte pentru care Biroul Politic putea hotari scoaterea din functie, dar pentru excluderea ei din partid nu am gasit fapte si pentru aceasta socotim ca poate sa i se dea calitatea de membru de partid. Revizuirea tuturor faptelor este legata de chestiunea devierii de dreapta.

GS: Tovarasul Maurer are dreptate. Ea a fost exclusa din partid in mod nestatutar si nedrept, a fost arestata nelegal si nedrept. In acest sens, noi o reabilitam si ii dam calitatea de membru de partid.

A doua chestiune este legata de problema criticilor care s-au ridicat in legatura cu activitatea lui Ana Pauker si o buna parte din ele sunt juste si raman in picioare. Noi nu o reabilitam in sensul ca toate acelea care sunt, si sunt documentele de partid, motive politice, acestea nu intra in aceasta chestiune si cred ca este bine in sensul acesta sa facem o delimitare.

Janos Fazekas: In orice caz, tovarase Stoica, se lucreaza la istoria partidului. Avem o comisie in frunte cu tovarasul Ceausescu. Elementele acestea subiective si arbitrare aplicate fata de Ana Pauker si fata de Patrascanu poate ca au influentat asupra interpretarii unei probleme politice a omului. De aceea, este absolut necesar ca ce a ridicat si tovarasul Lupu - si sunt de acord cu aceasta - ca un colectiv din conducerea partidului sa valorifice, sa analizeze din punct de vedere teoretic, stiintific acuzatiile aduse, in ce consta aceasta deviere de dreapta, chiar daca noi, cu aceasta problema, nu iesim in public, dar cel putin sa fie lamurita, sa se arate ceea ce a fost just si nejust, rolul pe care l-a jucat Dej. Partea aceasta este foarte importanta si foarte justa, dar este partea politica a lucrurilor, este vorba de document.

GS: Nu este nevoie de un colectiv special. Este istoria partidului si acolo se va analiza, acolo se va stabili: e justa cutare chestiune.

Janos Fazekas: Atunci colectivul care face istoria partidului sa faca si acest lucru.

NC: S-a si avut in vedere ca la definitivarea istoriei sa clarifica m unele momente din istoria partidului.

GS: Nu numai acestea, sunt o serie intreaga de lucruri pe care trebuie sa le revizuim.

Leonte Rautu: Cu Ana Pauker nu este vorba numai daca a fost justa sau gresita devierea de dreapta. Este vorba unei aprecieri generale asupra activitatii lui Ana Pauker, independent daca acceptam sau nu formularea aceasta - a fost influentata - dar nu este mai putin adevarat ca in activitatea ei au fost foarte multe aspecte criticabile si sa se arate ca una este reabilitare cetateneasca si alta este aprecierea pe care trebuie s-o dea partidul asupra ei. Sa fie o apreciere obiectiva.

GS: In istoria partidului, multe lucruri vor trebui lamurite.
Nicolae Ceausescu a ridicat sedinta la ora 12:45

×