x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ministrul francez de externe: "Dacă Marea Britanie părăseşte UE, îi întindem covorul roşu"

Ministrul francez de externe: "Dacă Marea Britanie părăseşte UE, îi întindem covorul roşu"

23 Ian 2013   •   18:28
Ministrul francez de externe: "Dacă Marea Britanie părăseşte UE, îi întindem covorul roşu"
Sursa foto: Associated Press Photo

Anunţul premierului David Cameron, conform căruia se va supune la vot, prin referendum, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a generat reacţii usturătoare din partea oficialilor europeni, ministrul francez de externe mergând atât de departe încât să spună că britanicilor li se va întinde "covorul roşu" dacă vor să plece.

"Dacă Marea Britanie vrea să părăsească Uniunea Europeană, vom întinde covorul roşu", a afirmat ministrul Laurent Fabius, adăugând că anunţul lui Cameron pare mai degrabă o cacialma.

Fabius a folosit termenul de "covor roşu" şi ca răspuns faţă de aceeaşi sintagmă folosită de Cameron, care afirmase, mai înainte, că francezilor înstrăiţi care fug de taxele mari din ţara lor, Marea Britanie le întinde covorul roşu. Ministrul a mai afirmat că această situaţie este ca şi cum Marea Britanie s-a alăturat unui club de fotbal şi apoi, dintr-o dată, spune "să jucăm rugby".

"A alege doar lucrurile care îţi convin nu este o opţiune", a spus şi ministrul german de externe, Guido Westerwelle. De asemenea, doi oficiali guvernamentali francezi l-au acuzat pe Cameron că tratează Uniunea Europeană ca pe un meniu "a la carte" din care britanicii au considerat că pot alege ce vor.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, instituţie care, alături de Comisia Europeană, a fost calul de bătaie al criticilor lui Cameron privind procesul "sclerozat" de luare a deciziilor, a fost vizibil furios. Marea Britanie arată cu degetul, "dar este principala responsabilă pentru toate întârzierile din Uniunea Europeană", a spus Schulz. "El nu vrea schimbări decât în interesul Marii Britanii, iar acest lucru nu este corect", a adăugat Schultz.

Guy Verhofstadt, fost premier belgian şi în prezent liderul liberalilor din Parlamentul European, a spus că prim-ministrul britanic "se joacă cu focul" încercând să renegocieze apartenenţa Marii Britanii la UE şi să o supună la vot. "Discursul său a fost plin de contradicţii, arătând ignoranţă privind modul în care funcţionează UE", a spus Verhofstadt. El, dar şi alţii, au afirmat că "nu se pune problema" de a garanta Marii Britanii opţiunea de a se sustrage de la toate regulile şi reglementările europene comune, adăugând că acest lucru ar risca să precipite o destrămare a Uniunii Europene şi a pieţei sale interne.

Marea Britanie a fost de asemenea atenţionată de Casa Albă şi de o serie de oameni de afaceri că şi-ar pierde influenţa globală dacă ar părăsi UE.

"În contextul istoric mai larg, Uniunea Europeană este un succes enorm, iar o Uniune Europeană cu Marea Britanie este mult mai puternică şi importantă decât una fără", a spus Joseph Nye, fost oficial al Departamentului american al apărării şi profesor la Harvard.

Însă reacţiile la extrem de aşteptatul discurs al lui Cameron nu au fost în totalitate negative. Ministrul afacerilor europene din Finlanda, Alex Stubb, a spus că nu crede că David Cameron vrea să părăsească UE. "Vrea încheierea acestei discuţii şi clarificarea poziţiei Marii Britanii în UE o dată pentru totdeauna. În acest sens, îi respect opinia", a afirmat el.

Premierul ceh Petr Necas, al cărui guvern a fost singurul, în afară de cel britanic, care nu a semnat pactul fiscal al UE, a declarat într-o conferinţă de presă că împărtăşeşte cu Regatul Unit opinia că Uniunea Europeană "ar trebui să fie mai flexibilă, mai deschisă şi să facă tot posibilul pentru a câştiga o încredere mai mare printre cetăţeni". 

×
Subiecte în articol: ue david cameron laurent fabius