x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu a ajuns Președintele PD printr-un puci pus la cale în restaurantul lui Puiu Popoviciu

Băsescu a ajuns Președintele PD printr-un puci pus la cale în restaurantul lui Puiu Popoviciu

de Dan Constantin    |    03 Aug 2017   •   23:09
Băsescu a ajuns Președintele PD printr-un puci pus la cale  în restaurantul lui Puiu Popoviciu
Sursa foto: DIANA OROS

Traian Băsescu este legat de Puiu Popoviciu printr-un episod care a fost trambulina pentru ascensiunea lui politică. În luna mai 2001, Partidul Democrat era în fierbere înainte de un congres care avea ca miza și posibilitatea alegerii presedintelui partidului. Petre Roman era președintele formațiunii și poziția lui părea  solidă pentru reconfirmarea mandatului din 2000.

Basescu era primar al  Bucurestiului după alegerile locale din 2000. El jurase credință lui Petre Roman căruia îi datora intrarea în politică, posturile de ministru și deputat la care fusese susținut de fostul premier.  La prezidențiale însă candidatul Roman obtinuse un scor dezamăgitor, multe organizatii locale fiind acuzate de ,,blat” cu partidul lui Ion Iliescu , instalat la Cotroceni și la Palatul Victoria. PD avea rădăcini comune cu PDSR, desprinzându-se de Ion Iliescu în 1993.

 Băsescu a adulmecat „vânatul”, frăgezit de critici la adresa presedintelui Roman prin câtiva apropiati. Chiar și asa succesul lui Băsescu la congres, pentru a-l răsturna pe Roman nu era asigurat.

Avea să se producă o miscare în afara cadrului organizat al  PD ,menită să aranjeze mersul lucrurilor la congresul din 18-19 mai 2001. Cu o zi înainte de deschiderea congresului, câțiva grei ai partidului s-au reunit în secret la restaurantul Doina, de la Șosea. Gazda era Puiu Popoviciu, în a cărui proprietate intrase și acest restaurant de lux care avea avantajul că se afla și lângă sediul PD din Modrogan. Potrivit unuia dintre participanți,  totul părea o masă între prieteni. Potrivit înțelegerii cu gazda, participanții la complot au fost condusi în foișorul clădirii la care nu aveau acces și alte persoane care intrau în restaurant. „Totul a fost un puci pentru înlăturarea lui Petre Roman, a apreciat povestitorul. A fost greșeala vieții mele în politică atunci când am considerat că Băsescu este cel mai potrivit să conducă partidul.” Între cei care au fost în foișor, potrivit povestitorului, s-au aflat Blaga, Videanu, Sassu, Duvăz, Negoiță, Frunzăverde, Ursu, Teodoriu. Majoritatea au votat „Băsescu”.

La congres ,după alegerea lui Băsescu, Petre Roman a refuzat să dea mana cu noul presedinte. Majoritatea participanților la masa din foișorul de la restaurantul lui Popoviciu au devenit vicepresedinți ai PD.

×
Subiecte în articol: traian basescu