x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum plătesc românii serviciile medicale GRATUITE dacă merg în privat

Cum plătesc românii serviciile medicale GRATUITE dacă merg în privat

de Monica Cosac    |    17 Mai 2016   •   08:35
Cum plătesc românii serviciile medicale GRATUITE dacă merg în privat
Sursa foto: michaeljung/Getty Images/iStockphoto

Încă de acum doi ani, oficialii din Sănătate promiteau pacienților că vor fi protejați de costuri suplimentare în spitalele private și garantau că acestea nu vor încasa niciun leu în plus pentru serviciile contractate cu CNAS. În realitate, însă, dacă apelează la unităţile medicale private, asiguraţii în sistemul public de sănătate bagă adânc mâna în buzunar pentru analizele gratuite la care au dreptul. Pentru aceeaşi investigaţie, unele clinici cer bani şi de la pacient, şi de la stat. Altele, pe lângă analiza decontată, au mai inventat şi alte servicii “necesare”, dar nedecontate: “pachetele de spitalizare”, “cazarea de zi” , internarea de trei ore, coplata de 400 de lei, anestezia pe post de sedare sau excizări de polipi inexistenţi.

De la 1 iunie 2014, odată cu intrarea în vigoare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate 2014-2015, act normativ valabil şi în prezent, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a impus tuturor unităţilor private care au contract cu statul tarife identice cu cele decontate de CNAS. “Prin noul Contract-cadru de servicii, pacientul va fi protejat de costuri suplimentare. (...) Pentru serviciile contractate de CNAS se va garanta că furnizorii nu încasează niciun leu în plus”, spunea, atunci, preşedintele CNAS, Gheorghe Radu Ţibichi, subliniind că, astfel, se pune “egalitate în tratament” în spitalele publice şi în cele private. Tot atunci, s-a spus că spitalele şi clinicile private care nu sunt de acord cu noile reguli trebuie să renunţe la contractul cu Casa de Asigurări.

Privaţii nu au renunţat la contracte, dar au găsit şi alte investigaţii necesare şi servicii conexe cu ajutorul cărora să-şi suplimenteze veniturile. Iată povestea unei pensionare din Bucureşti care a trebuit să plătească pentru o colonoscopie, investigaţie la care avea dreptul gratuit, fiind cuprinsă în pachetul de servicii medicale de bază.

„Mama mea a primit un bilet de trimitere pentru o colonoscopie și ni s-a spus să mergem la privat, că nu sunt fonduri. Dar, pe unde am sunat, ni s-a spus că trebuie să plătim în plus. Peste tot e la fel! Degeaba ni se spune că sunt gratuite, tot am dat bani. Până la urmă am mers la Sanador, că ne-au programat mai repede. Pe lângă biletul de trimitere, am dat 350 de lei. Când am făcut programare, n-au spus că banii sunt pentru anestezie și spitalizarea de zi, dar pe bon au trecut «colonoscopie totală». Cea de la recepție a zis că n-are cum să treacă altfel pe bonul fiscal. A oprit acolo biletul de trimitere și a folosit și cardul de sănătate. Mama n-a fost nici internată. A stat doar 20 de minute întinsă pe un pat, apoi am plecat”, ne-a povestit Carmen Dobri, fiica unei paciente din Bucureşti.

Gratis şi nu prea!

Am vrut să verificăm la mai multe clinici private din Capitală cât costă o colonoscopie, “gratuită” pentru asiguraţii din sistemul public, și am ales trei dintre acestea. Nu la întâmplare, ci pe cele care, anul trecut, au încasat cei mai mulți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB): Sanador, Medlife și Regina Maria.

“Trebuie să aveţi biletul de trimitere de la gastroenterolog şi să scrie, la «motivul trimiterii», «internare». Prin casa de asigurări se poate face doar în două centre, cele din Griviţa şi Titan, şi se achită 200 de lei cazarea de zi”, ne-a comunicat un reprezentant al Medlife.

În reţeaua Regina Maria nu sunt percepute taxe pentru cazare, dar nici fonduri nu sunt: “Nu avem fonduri. Mai reveniţi! Nu se plăteşte altceva, doar anestezia. Sedarea este decontată, dar anestezia generală, nu! Dacă doriţi, vă putem trece pe lista de aşteptare”, ne-a spus reprezentantul clinicii Regina Maria. Fără trimitere, investigaţia medicală poate fi făcută oricând.

În schimb, la Sanador am aflat că putem “beneficia” de o ofertă. “Dacă aveţi trimitere prin Casa de Asigurări, nu vă putem ajuta decât cu coplată pentru colonoscopie. Însă, avem anumite «pachete». Pacientul trebuie să aibă acelaşi diagnostic pe care îl avem noi pe «pachet». Iar coplata este de 400 de lei sau de 350 de lei. Coplata o face pacientul. Diagnosticul trebuie să fie: endoscopie digestivă inferioară cu polizectomie şi biopsie - în paranteză, colonoscopie - , sau endoscopie digestivă inferioară cu biopsie (colonoscopie)”.

În ciuda insistenţelor noastre că este vorba de o colonoscopie simplă, foarte amabilă, angajata Saandor ne-a spus că “aşa se numesc pachetele, nu sunt puse de noi, sunt puse de cei care fac pachetele, cu diagnostic din sistem, ca pacientul să poată să-şi permită să ia acel pachet. Altfel n-are cum să beneficieze”.

Am vrut să aflăm cât ne-ar costa aceeaşi investigaţie, fără a mai bate drumul până la medicul de familie, pentru bilet de trimitere. “Preţul colonoscopiei standard este de 350 de lei, la care se adaugă analgo-sedarea, care e de la 80 la 300 de lei, în funcţie de cât suportă pacienta, 30 de lei CD-ul, prelevarea cu lucrul probei este 209 lei, plus 50 de lei helicobacter (n.n. - testarea prezenţei Helicobacter Pylori, care poate fi făcută printr-o simplă analiză de sânge, fără să fie nevoie de colonoscopie)”, ni s-a explicat.

La un calcul simplu, vedem că, fără bilet de trimitere, preţul unei colonoscopii ajunge la circa 940 de lei. Adică ceva mai mult decât  suma cu care rămâne în mână (917 lei) un angajat plătit cu salariul minim pe economie.

Servicii taxate ilegal

Legat de plățile suplimentare percepute asiguraților, CNAS precizează că acestea sunt ilegale, indiferent dacă unităţile care le impun sunt de stat sau private. „Furnizorii de servicii medicale paraclinice din ambulatoriu aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate (indiferent de forma de proprietate – public sau privat), pentru toate analizele prevăzute în pachetul de bază, nu pot încasa contribuţie personală/coplată din partea asiguratului, deoarece reglementările actuale nu prevăd plata unor astfel de sume pentru acest tip de servicii medicale. De asemenea, furnizorii respectivi au obligația să nu încaseze sume pentru acte medicale şi acte administrative necesare investigaţiei”, ne-a comunicat Biroul de Presă al CNAS.

 

Privaţii din topul contractelor cu CASMB

Dintre unităţile medicale private, Spitalul Sanador, MedLife şi Regina Maria au obţinut cele mai mari contracte pentru servicii spitaliceşti, din fondurile CASMB. Doar în 2015, spre exemplu, Spitalul Sanador (o unitate medicală din categoria a III-a de competenţă) a decontat la CASMB servicii spitaliceşti în valoare totală de 23 de milioane lei (peste 5 milioane de euro). Această unitate privată a primit anul trecut mai mulţi bani din fonduri publice pentru servicii spitaliceşti decât multe spitale publice mari din ţară, printre care Institutul „Parhon”, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sârbu”, Spitalul „Sfânta Maria” şi Spitalul „Nicolae Malaxa”.

Pentru controlul decontărilor, casele de asigurări nu au nevoie de armate de personal care să frunzărească milioane de foi, toate serviciile medicale decontate de stat putând fi urmărite foarte uşor prin Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), gestionată de CNAS. Ca să luăm doar la investigaţia exemplificată, şi un profan ar putea să vadă în sistemul informatic cum, în unităţile private, toate colonoscopiile s-au mutat brusc din ambulator, în „sistem de internare”.

Pentru serviciile medicale care nu se regăsesc în pachetul de servicii de bază prevăzut de actele normative în vigoare, precum și pentru serviciile medicale paraclinice la cerere, furnizorii de servicii medicale au dreptul să încaseze contravaloarea acestora.

Asiguraţii sistemului de asigurări sociale de sănătate au dreptul la serviciile prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază, în condiţiile stabilite prin Contractul-cadru (aprobat prin HG nr. 400/2014) şi normele de aplicare ale acestuia (aprobate prin Ordinul 388/186/2015).

 

Investigaţia se face cu internare între 3 şi 4 ore, pacientul trebuie să se prezinte cu cardul de sănătate, buletinul, biletul de trimitere de la medicul de familie cu diagnosticul care v-am spus reprezentant Sanador

 

×