x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung

Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung

de Dan Radu    |    07 Feb 2016   •   09:23
Cinci oraşe de vizitat într-un weekend lung

Dacă aveţi la dispoziţie un weekend prelungit şi ceva bani puşi deoparte, puteţi da o fugă într-unul din oraşele europene mai puţin cunoscute ca destinaţie de city-break, dar cu oferte şi privelişti care se ridică la nivelul oricărei metropole obişnuite cu afluxul de turişti de pe bătrânul continent.

Pentru un weekend de trei zile în luna februarie ne-am gândit la cinci oraşe europene care te pot umple cu farmecul lor fără să îţi golească buzunarele, aşa cum s-ar întâmpla dacă ai alege ca destinaţie clasicele metropole care trăiesc de pe urma turiştilor.

Strasbourg, eleganţă de poveste
Strasbourg nu este doar un oraş al birocraţilor europeni. Amestecul de influenţe franţuzeşti şi germane (căsuţele desprinse parcă din poveştile de Fraţii Grimm se îmbină cu elegantele vile de influenţă pariziană) creează o atmosferă de „burg”, care îl face ideal ca destinaţie de iarnă. Târgul de Crăciun atrage mari mulţimi în luna decembrie, însă în februarie oraşul este mai potolit, dându-ţi ocazia să te bucuri de privelişti în linişte şi să te poţi plimba fără să ai senzaţia de claustrofobie. Hotelurile cu faţade istorice, precum Hotel du Dragon, pot costa 100 de euro pe noapte, însă la trei stele se poate dormi în condiţii mai mult decât decente cu 60 de euro pe noapte. De neratat este Cathédrale de Notre- Dame, cea mai înaltă clădire din lume până în secolul 19, în vârful căreia vei ajunge urcând „doar” 332 de trepte.

Cracovia - încântare, educaţie
Arhitectura medievală a oraşului polonez este atât de încântătoare, încât regimul nazist a interzis bombardarea centrului istoric al Cracoviei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Piaţa Rynek Glowny este considerată cea mai mare piaţă medievală rămasă intactă în Europa, în timp ce Castelul Wawel este socotit cea mai de seamă clădire istorică a ţării şi poate fi vizitat cu un bilet care nu depăşeşte doi euro. Cazarea la un hotel din centrul oraşului, precum Hotel Amadeus, nu costă mai mult de 50 de euro pe noapte. Cei care vor să îmbine farmecul medieval cu o lecţie de istorie pot vizita lagărul de concentrare de la Auschwitz, pentru care există curse speciale care pleacă din oraş.

Dubrovnik, loc de carnaval
Dubrovnik, perla Croaţiei, este cunoscut în special ca destinaţie de vară, însă centrul istoric medieval este un motiv suficient de puternic pentru a te face să uiţi că în februarie nu te poţi scălda în Marea Adriatică. Mai mult, luna februarie este luna carnavalului în Dubrovnik, măştile şi evenimentele de stradă dând staţiunii un aer de Veneţia. Puteţi găsi hoteluri decente de trei stele la 36 de euro pentru camera dublă. Centrul istoric se cere bătut la pas, acolo aşteptându-te palate aristrocratice de inspiraţie italiană, biserici baroce, dar şi fortificaţii medievale. Seara e rost de vizitat restaurantele, unde mâncarea pescărească este de cea mai bună calitate.

Tallinn, turnuri şi tuneluri
Capitala Estoniei are unul dintre cele mai bine conservate centre istorice din Europa, clădirile medievale fiind martore ale diverselor influenţe de care ţara (mai mult de nevoie, decât de bunăvoie) a avut parte: daneze, suedeze, germane şi ruseşti. O cameră de hotel poate ajunge la 100 de euro, însă poţi dormi decent şi într-un hotel de trei stele pentru 50 de euro pe noapte. De neratat este o vizită în turnul Kiek in de Kök, unde ai acces la un tunel care străbate zidurile fortificate ale centrului istoric pe o distanţă de 10 kilometri.

Vilnius, oraş multicultural
Capitala Lituaniei este oraşul ideal în care să rătăceşti pe străzi fără să ai un plan anume. Cu un amestec de inf luenţe baroce, gotice, renascentiste şi ruseşti, urbea are ceva de oferit pentru fiecare gust. Ce surprinde, însă, este că o plimbare printr-un oraş din nordul Europei îţi poate lăsa impresia că vizitezi un târg italian, atât de pronunţată este influenţa catolică. Vilnius îşi cunoaşte potenţialul, aşa că preţurile sunt pe măsură.
Hotelurile de cinci stele sunt mai numeroase ca cele cu mai mici pretenţii şi nu vei da pe cazare mai puţin de 75 de euro pe noapte. Restaurantele mizează la rândul lor pe lux – ai mai multe şanse să mânânci trufe la cină decât să găseşti o şaorma la colţ de stradă.


Cel mai înalt turn al Cathédrale de Notre-Dame din Strasbourg are 141 de metri. Este cea mai înaltă clădire construită în Evul Mediu
Prin turnul Kiek in de Kök, din Tallinn, se face accesul într-o reţea lungă de 10 kilometri de tuneluri

Cum ajungem în orașul de destinație
● Strasbourg: Zbor direct din Bucureşti - 149 de euro;

● Cracovia: Zbor direct din Bucureşti sau Cluj - 196 de euro. Există și varianta zborului în Varşovia (40 de euro) şi un tren spre Cracovia, călătoria durând 2h10m;

● Dubrovnik – Avion cu escală la Belgrad - 177 de euro. Mai simplu e cu automobilul, sunt doar 960 km.

● Tallinn – Zbor cu avionul, 235 de euro.

● Vilnius – Zbor cu avionul, cu escală la München – 139 de euro.
 

×