x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Spectacole Trei zile de festival, în Capitală

Trei zile de festival, în Capitală

de Diana Scarlat    |    18 Mai 2017   •   12:39
Trei zile de festival, în Capitală

Festivalul turcesc a devenit, de anul acesta, Festivalul Multiculturalității. Bucureștenii se vor putea delecta, de vineri până duminică, în Parcul Titan, cu preparate tradiționale din 22 de țări, muzică, dans și voie bună. Vechiul festival turcesc a fost foarte apreciat de public, iar prin extinderea de anul acesta se așteaptă o participare chiar mai numeroasă. Ambasadele țărilor participante vor avea standuri la care vor fi organizate numeroase evenimente. Copiilor le sunt dedicate cele mai multe activități, astfel încât să poată înțelege care este specificul cultural al fiecărei țări reprezentate în cadrul festivalului.

Festivalul Multiculturalității este un eveniment unic, ce a fost conceput astfel încât să le dea posibilitatea bucureștenilor să cunoască obiceiurile și tradițiile altor popoare. Evenimentul este parte a Festivalului Internațional de Limbă și Cultură (IFLC), o manifestare culturală internațională de amploare, care se organizează anual în 20 de țări, ajunsă deja la cea de-a 13-a ediție. Peste 2.500 de elevi și studenți provenind din 170 de țări participă în fiecare an la aceste evenimente. România este una dintre gazdele alese pentru acest festival, datorită deschiderii publicului către cunoaștere și toleranță față de celelalte etnii. În țara noastră vin anual peste 100 de elevi și profesori, din toată lumea, care au oportunitatea să interfereze cu tradițiile și cultura din țara noastră. “De-a lungul timpului, acest Festival și-a câștigat aprecierea și admirația la nivel internaţional, ajungând astăzi una dintre manifestările artistice majore la nivel mondial. În premieră, participanții la festival vor avea ocazia să asculte celebra melodie românească, «Trandafir de la Moldova» interpretată de copii din România, Kazahstan, Indonezia și Africa de Sud”, explică Iulia Nuleanu, reprezentanta Fundației Lumina, organizatorul evenimentului. Publicul va putea vizita standurile culturale organizate de Slovacia, Serbia, Macedonia, Albania, Bulgaria, Moldova, Ungaria, Mexic, Pakistan, Sudan, Nigeria, Marea Britanie, Austria, Croația, Irlanda, Olanda, Finlanda, Indonezia, Norvegia, Turcia, China și România.

Fără legături politice internaționale

15 ambasade vor avea standuri în cadrul festivalului, dar printre acestea nu se va număra și cea a Turciei – care nu a fost invitată, din cauza poziției adverse față de instituțiile de învățământ de sub umbrela Fundației Lumina.

„Noi organizam două festivaluri, pe cel Turcesc și Festivalul Multiculturalității, iar acum le-am comasat. Anul acesta ne-am unit forțele cu Fundația Tuna și am conceput un eveniment mult mai amplu decât cele precedente. Suntem sprijiniți de Primăria Sectorului 3, Casa Artelor Sector 3”, mai spune reprezentanta fundației. Cei care doresc să înțeleagă mai bine specificul național al celor 22 de țări reprezentate în cadrul acestui eveniment se vor putea bucura, în perioada 19-21 mai de reprezentațiile artistice ale ansamblurilor de cântece și dansuri, care vor urca în fiecare zi pe scena special amenajată în Parcul Titan. Accesul la spectacole este gratuit.

Momente speciale ale festivalului

Pe 19 și 20 mai, începând cu ora 20.00, vor avea loc spectacolele principale ale Festivalului, unde vor evolua copii din USA, Albania, Azerbaidjan, Indonezia, Franța, Africa de Sud, India, Kazahstan, Rusia, Tunisia, Ucraina, Moldova, Belarus, Kenya și România. “Un moment special va fi aniversarea pe scena Festivalului a zilei de naștere a starului NBA Enes Kanter, care se va afla pentru două zile la București”, mai spune reprezentanta organizatorilor.

Cele mai apreciate exponate ale festivalului au fost până acum preparatele culinare tradiționale care pot fi degustate la standurile expoziționale. Dintre toate, pe primele locuri în top au fost dulciurile turcești.

Publicul va putea aprecia și anul acesta diferența culturală dintre sarailie și baclava, chiar de la sursă.

×
Subiecte în articol: Festivalul Multiculturalității