x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Auto Nissan încearcă să desemneze succesorul lui Carlos Ghosn

Nissan încearcă să desemneze succesorul lui Carlos Ghosn

17 Dec 2018   •   10:00
Nissan încearcă să desemneze succesorul lui Carlos Ghosn

 Consiliului de Administraţie al grupului auto japonez Nissan se va reuni luni pentru a numi persoana care îl va înlocui pe preşedintele director general Carlos Ghosn, aflat în prezent în arest, însă sarcina să anunţă una dificilă în condiţiile în care principalul acţionar de la Nissan, grupul auto francez Renault, pune noi presiuni asupra partenerului japonez, informează AFP, citat de Agerpres.

Boardul este programat să se reunească undeva după ora locală 4.00 pm (7.00 GMT). Potrivit surselor citate de AFP, Nissan intenţionează să numească luni un comitet special destinat să îmbunătăţească guvernanţa grupului. Însă cel mai important subiect pe agenda reuniunii este numirea unui înlocuitor pentru Carlos Ghosn. Constructorul japonez vrea să numească pe unul din administratorii rămaşi după înlăturarea din funcţie a lui Carlos Ghosn şi a adjunctului său, Greg Kelly,

Problema este că la o lună după arestarea liderului alianţei Renault-Nissan pentru ascunderea veniturilor faţă de fisc, urmată de punerea sa sub acuzare în Japonia, situaţia între cei doi parteneri ai alianţei este departe să se îmbunătăţească, în pofida unităţii de faţadă afişată.

Potrivit informaţiilor publicate de The Wall Street Journal (WSJ), Nissan a primit o scrisoare din partea Renault în care acesta îi solicită partenerului japonez convocarea cât mai rapid posibil a unei Adunări Generale a Acţionarilor, în condiţiile în care Nissan, în calitate de persoană juridică, a fost şi el inculpat în dosarul Ghosn. Directorul general de la Renault, Thierry Bolloré, apreciază că "această inculpare creează riscuri importante în Renault, în calitate de cel mai important acţionar de la Nissan precum şi pentru stabilitatea alianţei noastre industriale". Organizarea unei AGA permite "discutarea aspectelor ce ţin de guvernanţă şi a altor subiecte, precum persoanele numite de Renault în Consiliul de Administraţie al Nissan şi în alte poziţii de vârf", se arată în scrisoarea citată de WSJ.

Renault a refuzat să comenteze aceste informaţii. La fel şi Nissan care şi-a reafirmat "angajamentul de neclintit" pentru alianţa de 20 de ani, care împreună cu Mitsubishi Motors, formează cel mai mare constructor auto mondial.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la constructorul francez.

De-a lungul anilor, la Nissan s-au acumulat resentimentele faţă de acest dezechilibru. Însă dacă unii responsabili de la Nissan speră să profite de căderea lui Carlos Ghosn pentru a revizui termenii alianţei, Nissan şi directorul său general, Hiroto Saikawa, par şi ei afectaţi de acest scandal, cu atât mai mult cu cât constructorul japonez vine este implicat într-un alt scandal legat de rechemările la service. 

×