x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Alessandra Stoicescu - Antenele caută talente prin intermediul Intact Media Academy!

Alessandra Stoicescu - Antenele caută talente prin intermediul Intact Media Academy!

de Sebastian S. Eduard    |    25 Aug 2011   •   21:00
Alessandra Stoicescu - Antenele caută talente prin intermediul Intact Media Academy!

Zilele acestea, aspirantii de a invata despre presa audiovizuala de la cei mai buni oameni din domeniu se pot inscrie la Intact Media Academy. Intre 19 august si 20 septembrie, cei care doresc sa fie jurnalisti pot prinde ulti­mul 'tren' din anul 2011, aceasta este ultima promotie care va fi scolarizata. Urmatorul examen de admitere va avea loc in 2012. Alessandra Stoicescu este coordonatorul Intact Media Academy si are toate motivele sa fie mandra: aici predau cei mai buni oameni de media, iar INTACT-ul a angajat o parte dintre cei 93 de absolventi in redactiile Antenei 1, Antenei 3 si X Factor. Nu multi, doar pe cei mai buni.

Chiar si fara recesiune, in media, ca sa poti face performanta, nu poti lucra cu jumatati de masura, iar exemplele sunt chiar trainerii de la acest curs, care nu o data au renuntat la concedii, la planuri de vacanta, la somn sau la o seara pe care o petreceau in tihna cu familia pentru ca s-au intamplat cine stie ce evenimente importante in tara sau in lume. Daca lucrezi in televiziune sau la un cotidian este ca si cum ai fi mereu medicul de garda dintr-un spital. Doar ca nu-ti planifici dinainte garzile, ci trebuie sa fii mereu pregatit pentru urgente.

• Ce a insemnat experienta Intact Media Academy pentru tine, avand in vedere ca esti coordonatorul acestui proiect si trainer totodata?

Am descoperit noi talente, reporteri si redactori buni, care lucreaza deja in trustul nostru. Intact Media Academy este o pepiniera de talente pentru presa audiovizuala. Este ce am dorit sa realizam si am reusit. Personal, a fost o provocare uriasa si sunt mandra ca, in momentul in care Trustul Intact a decis sa isi asume rolul important de indrumator si formator autorizat pentru media romaneasca, am fost aleasa si, cu o echipa senzationala, am reusit sa ridicam Intact Media Academy.

• In ce consta examenul? Care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un tanar pentru a se prezenta la examenul IMA?

Pentru toate cele patru specializari acreditate: prezentator tv, reporter, ca­me­ra­man/fo­to­reporter si editor imagine, inscrierea se face pe intactmediaacademy.ro. Urmatorul pas este sa chemam aplicantii de la sectiunile reporter si prezentator la un test scris de cultura generala si limba romana. Si un interviu! Am fost selectivi pentru ca ne dorim sa obtina diploma doar cei care merita cu adevarat. E o sansa unica pe care o au cursantii nostri sa lucreze cot la cot cu jurnalistii in redactiile Antena 1 si Antena 3.

• Poate fi considerata IMA si o specializare de genul master in media si comunicare? Ce aduce aceasta scoala in plus comparativ cu ceea ce se invata acum in facultati?

Este un curs intensiv practic. In facultate, se asaza bazele pentru jurnalism. Iar la Intact Media Academy vezi cum functioneaza 'the real thing!', cu jurnalisti de marca drept traineri si in redactiile celor mai bune emisiuni.

• Tu ai absolvit cursuri BBC si CNN. Ce se invata acolo comparativ cu ce se invata la IMA?

Pe cand doar visam la un debut in televiziune, ar fi fost o sansa uriasa sa pot invata intr-o astfel de scoala a elitelor media cum este in Intact Media Academy. Tot ce am invatat in 17 ani de cariera si in stagiile de pregatire de la CNN si BBC am dorit sa gaseasca tinerii aici. Cursurile sunt gandite sa acopere multe dintre situatiile reale cu care se confrunta un jurnalist. Si asta ii ajuta pe cursanti sa fie competitivi si gata de angajare la finalul scolii.

• Cate cursuri are pe zi un student IMA?

Si cate ore de practica? De luni pana joi sau chiar pana vineri in anumite saptamani, zilnic patru ore. Teorie si practica in studiourile Intact Media Academy. In plus, cei de la sectiunea reporter fac stiri reale care sunt difuzate in Observatorul de la ora 16. Stirile sunt scrise si filmate de cursantii scolii. De asemenea, cei de la clasa de prezentatori fac Observatorul de dimineata tocmai pentru a intelege cum functioneaza totul. Sunt sanse pe care cursantii nu le au nicaieri in alta parte.

• Exista noutati in ceea ce priveste cursurile din aceasta toamna de la IMA?

Ni s-au alaturat traineri noi: Carmen Avram – reali­zator 'In premiera', Alin Romascan – Head of News Antena 3 si Radu Tudor, realizator 'Punctul de Intalnire'. De asemenea, continuam cursurile de fotografie de fashion si foto/video pentru fotomodele cu Gabriel Hennessey si cel de make-up cu Mirela Vescan.

• Care este atmosfera de la cursuri?

Am avut in minte atmosfera de la cursurile din Statele Unite, unde studentii sunt provocati sa evolueze, iar noi trainerii trebuie sa-i ajutam. E o relatie apropiata amicala, dar ei stiu ca trebuie sa invete, pentru ca altfel nu au sanse. Cursantii sunt constienti de faptul ca, la sfarsit, sunt recrutati cei mai buni, pentru a fi angajati in Intact. Iar cel mai bun nu inseamna neaparat cel mai talentat, ci acela care insumeaza o serie de calitati, dar este si pasionat de aceasta meserie si o pune pe primul loc in ordinea prioritatilor sale. Vorbim de o scoala pe bani, unde interesul nostru, al trainerilor, este sa formam profesionisti de media, iar al lor sa invete.

• Care sunt materiile pe care le predau fiecare dintre traineri?

Gabriela Vranceanu Firea: comunicare vizuala. Victor Ciutacu: tehnici de interviu, Carmen Avram: reportaj tv, Ferenc Vasas: tipuri de presa si scriitura de presa, Simona Gherghe: jurnalism tabloid, Radu Tudor: investigatia politica. Eu ii indrum in chestiunile legate de prezentare de stiri si relatare in direct... nu vreau sa uit pe nimeni. Am dat doar cateva exemple.

• Cate locuri sunt la sectia 'Prezentatori'? Ce se asteapta de la ei?

Nu oricine poate deveni prezentator. Doar ca, pana nu incerci, n-ai cum sa stii. Dezvalui un secret acum: trustul Intact cauta talente. Nu doar in cadrul 'X Factor', ci si prin intermediul Intact Media Academy. Cei mai buni pot ramane, este in interesul oricarui angajator sa aiba in echipa sa cei mai buni oameni de pe piata. Asa ca imi doresc sa avem candidati talentati cat mai multi. Vor fi grupe de maximum 28 tocmai ca sa ii putem evalua si pregati intensiv. Pentru orele de practica ii impartim in grupe de cate 14. Cel mai important este ca la Intact Media Academy pot invata si pot sta fata in fata exact cu cei care decid daca ei au datele necesare pentru a fi reporter sau prezentator.

×
Subiecte în articol: mass media intact media accademy