Castelul de la Zlatna a fost cumpărat de lanțul hotelier Hilton pentru circa 260.000 de euro. Acesta a fost scos la licitație în urmă cu trei ani de Artmark, la un preț de pornire de 295.000 de euro, scrie ziarulunirea.ro.
Hilton mai deține în România 10 unități de cazare, la București, Cluj, Sibiu, Iași, Oradea, Sighișoara.
Denumit "comoara uitată din Apuseni", acesta nu este racordat la utilități și nu poate fi locuit decât după ce va fi renovat. Dar se află în mijlocul naturii și există în jur fonduri de vânătoare private. Investiția va atrage locuri de muncă și va crește economia zonei. În ultimii ani au fost efectuate lucrări de consolidare și reabilitare: izolarea fundației, compartimentarea interioară, înlocuirea acoperișului și a șarpantei, înlocuirea sistemului de colectare a apelor pluviale.
Statura și elementele de compoziție al castelului îl încadrează în stilul arhitectural neoromânesc de influență moldovenească, foarte apropiat stilului Ghika-Budești.
Castelul a fost cumpărat de Consiliul Județean Alba în 2014 cu 400.000 de lei, după care a fost vândut unui om de afaceri italian pentru a-l transforma într-un hotel cu 23 de apartamente, un restaurant ș o bucătărie la demisol. Ulterior acesta a renunțat însă la proiect din cauza crizei imobiiliare din 2008-2010. Are 1.358 de metri pătrați și 19 camere, iar terenul aferent este de 8.800 de metri pătrați.
Construcția acestuia a avut loc între anii 1936-1939 de Ion Gigurtu, fiul Olgăi Gigurtu, fiica fratelui lui Nicolae Bălcescu și a nepoatei pictorului Theodor Aman. Ion Gigurtu a fost inginer și om politic de extremă dreapta, filo-german. În iulie 1937, a nominalizat de Ministerul Industriei şi Comerţului ca specialist în Consiliul Superior Economic.
În guvernul condus de Octavian Goga, între 28 decembrie 1937 - 10 februarie 1938, a fost numit de regele Carol al II-lea ministru al Industriei şi Comerţului și reconfirmat ca membru în Consiliul Superior Economic. Gigurtu a primit portofolii ministeriale și în guvernul Gheorghe Tătărescu.