Ridicarea stării de alertă a făcut unele companii să fie ferme în readucerea angajaţilor la birou, ca în vremurile de dinainte de pandemie. Cum însă unii dintre ei renunţaseră la chiriile din Bucureşti pentru a lucra remote din provincie, piaţa chiriilor este din nou luată în vizor de cei care revin la munca din birouri. Cum se prefigurează, în aceste condiţii, oferta pe segmentul chiriilor rezidenţiale?
„Dacă pe Bucureşti vedem o relativă stabilitate a chiriilor, în centrele regionale sunt semnale care arată că piaţa chiriilor a reintrat într-o zonă de efervescenţă, de unde rezultă şi preţuri mai mari chiar cu 10-12%. E o chestiune de timp să vedem acest lucru şi în Bucureşti“, spune Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management.
Ea adaugă şi că, pe de o parte, se vede o creştere treptată a timpului petrecut de angajaţi la birou, ca urmare a ridicării stării de alertă, iar pe de altă parte proprietarii doresc să revină la randamente ceva mai bune sub presiunea inflaţiei, iar o cerere mai mare îi ajută. „De asemenea, şi contextul dat de actualul conflict de la graniţele noastre poate contribui la creşterea cererii pe segmentul chiriilor, în paralel cu o încetinire a ritmului de vânzare. Agenţia noastră are solicitări de pachete de peste 200 de apartamente disponibile pentru închiriere, pentru mutarea angajaţilor anumitor companii multinaţionale din Ucraina“, mai spune Andreea Comşa.
Potrivit datelor platformei Imobiliare.ro, în Bucureşti, chiria medie pentru un apartament cu două camere s-a menţinut la 400 de euro (cu variaţii în funcţie de segmentul de piaţă în care se încadrează locuinţa), în vreme ce în Cluj-Napoca a crescut cu 12,2% din februarie 2021 până în februarie 2022, ajungând astfel la 415 euro.
În Iaşi, unde media pentru acelaşi tip de apartament este de 330 de euro, preţul este cu 10% mai mare faţă de februarie anul trecut, în Braşov (375 de euro) – cu 7,1%, iar în Timişoara (320 de euro) – cu 6,7%.
(sursa: Mediafax)