x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Explozie pe piaţa chiriilor

Explozie pe piaţa chiriilor

23 Mar 2022   •   11:00
Explozie pe piaţa chiriilor

În Bucureşti, chiria medie pentru un apartament cu două camere s-a menţinut la 400 de euro (cu variaţii în funcţie de segmentul de piaţă în care se încadrează locuinţa), în vreme ce în Cluj-Napoca a crescut cu 12,2% din februarie 2021 până în februarie 2022, ajungând astfel la 415 euro, scrie ZF.

Ridicarea stării de alertă a făcut unele companii să fie ferme în readucerea angajaţilor la birou, ca în vremurile de dinainte de pandemie. Cum însă unii dintre ei renunţaseră la chiriile din Bucureşti pentru a lucra remote din provincie, piaţa chiriilor este din nou luată în vizor de cei care revin la munca din birouri. Cum se prefi­gurează, în aceste con­diţii, oferta pe segmentul chiriilor rezidenţiale?

„Dacă pe Bucureşti vedem o relativă stabilitate a chiriilor, în centrele regionale sunt semnale care arată că piaţa chiriilor a reintrat într-o zonă de efervescenţă, de unde rezultă şi preţuri mai mari chiar cu 10-12%. E o chestiune de timp să vedem acest lucru şi în Bucureşti“, spune Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management.

Ea adaugă şi că, pe de o parte, se vede o creştere treptată a timpului petrecut de angajaţi la birou, ca urmare a ridicării stării de alertă, iar pe de altă parte proprietarii doresc să revină la randamente ceva mai bune sub presiunea inflaţiei, iar o cerere mai mare îi ajută. „De asemenea, şi contextul dat de actualul conflict de la graniţele noastre poate contribui la creşterea cererii pe segmentul chiriilor, în paralel cu o încetinire a ritmului de vânzare. Agenţia noastră are soli­citări de pachete de peste 200 de apartamente dis­ponibile pentru în­chiriere, pentru mutarea angajaţilor anumitor com­panii multinaţionale din Ucraina“, mai spune Andreea Comşa.

Potrivit datelor platformei Imobiliare.ro, în Bucureşti, chiria medie pentru un apartament cu două camere s-a menţinut la 400 de euro (cu variaţii în funcţie de segmentul de piaţă în care se încadrează locuinţa), în vreme ce în Cluj-Napoca a crescut cu 12,2% din februarie 2021 până în februarie 2022, ajungând astfel la 415 euro.

În Iaşi, unde media pentru acelaşi tip de apartament este de 330 de euro, preţul este cu 10% mai mare faţă de februarie anul trecut, în Braşov (375 de euro) – cu 7,1%, iar în Timişoara (320 de euro) – cu 6,7%.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pret chirie